dymem, słony boczek stanowi doskonałą przyprawę, doskonale kontrującą słodycz truskawek. Godny uwagi jest też prosty dresing na bazie octu balsamicznego, słodko-kwaśny, gęsty i orzeźwiający. Warto zrobić większa ilość sosu i przechowywać w lodówce, gdzie spokojnie może posiedzieć nawet ze dwa tygodnie. Przepis pochodzi z bloga sallysbakingaddiction.com Polecamy Wam przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym Sałatka
Niedzielny kucharzsoku, który wycieka z papryk. W czasie gdy papryki pieką się, podduście czosnek i cebulę, dodajcie passatę i gotujcie na wolnym ogniu. Posiekane papryki wraz z sokiem dodajcie do sosu i duście przez 10 minut. Gotowe. To proste danie z papryk pochodzi z południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić(...)smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj 3 posiekane ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj papryki i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 2 Wlej do papryk sos pomidorowy i dodaj bazylię, oregano, lub tymianek (całe gałązki;), gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj 2 łyżki oliwy, posól i popierz. Dopraw do smaku octem balsamicznym lub winem
Niedzielny kucharzpieczony, podobnie jak pulpety z mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól(...)kalafiorem. Piecz 15 minut. Wyjmij z pieca. Krok 3 Włóż makaron do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania. Wlej do makaronu sos marinara, dodaj pulpety, pieczony kalafior. Wymieszaj, posyp zieleniną i parmezanem. Podawaj. Artykuł Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzparmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Szwedzkie ziemniaki hasselback 4 – 6 porcji Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy
codojedzeniapapryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki, zawsze mam w zamrażarce woreczek pokrojonej w kostkę kolorowej papryki(...)receptury na paprykowe przetwory. To najlepsze przetwory z papryki na zimę! Zgromadziłyśmy tutaj 10 przepisów: tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od wyszukanego w smaku sosu sweet chili, smakosze kuchni wschodniej wiedzą co to za doskonały smak, proponujemy też pyszną paprykę marynowaną z rozmarynem, tradycyjne leczo z papryki do słoików, pastę z papryki, czy pikantną salsę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe kawałki, rukolę opłukać i odsączyć. Szynkę porwać na mniejsze kawałki. Malinki umyć i osuszyć. Gruszkę obrać i pokroić w małe kawałki. Wszystko wrzucić do dużej miski i polać sosem. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Wykonanie sosu – musztardę, miód, oliwę wymieszać razem
Kuchnia PokoleńNajwięcej fanów mają żeberka pieczone w piekarniku. Polecam spróbować duszonych - są bardziej miękkie i delikatniejsze niż w wersji pieczonej:). U mnie w lekkim i delikatnym sosie miodowo-musztardowym. 1 kg żeberek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka miodu 2 czubate łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Żeberka kroimy na kawałki(...)szklankami wody, dodajemy miód, musztardę i majeranek. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. 2. Po upływie 1,5 godziny próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i przyprawami
Szefowa kuchniposiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos. Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze. Podawać posypane bułką
Cooking for EmilyKurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to pyszny pomysł na obiad w nieco azjatyckich klimatach. Idealny z ugotowanym na sypko ryżem ale także dowolnym makaronem (np. ryżowym, noodlami czy soba). Artykuł Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plMakaron w sosie śmietanowo-serowym z brukselką i boczkiem 🤤🥓🍝 Fanką makaronu to jestem ogromną, brukselki zdecydowanie mniej... No nie jest to moje ulubione warzywo 😂 ale wiem, że jest baaaardzo zdrowa. Kombinowałam więc co zrobić aby była dla mnie zjadliwa... I tak wykombinowałam, że chyba teraz będę to jadła codziennie 😁👌PYCHA. SERIO. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu(...)przeciśniętym ząbkiem czosnku. W misce mieszamy śmietanę z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy. Brukselkę wrzucamy do boczku i chwilę podsmażamy. Wrzucamy do makaronu. Dodajemy sos i mieszamy. Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojoną papryczką chili
Czarnawisienkasól pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy sałatę i osuszamy ją na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Do miski rwiemy listki sałaty na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos. Do większej szklanki wlewamy 300 ml jogurtu naturalnego, przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem według własnego uznania. Sos wlewamy do miski z sałatą i całość mieszamy. Na wierzch sypiemy pokrojony
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj ciąg dalszy kulinarnego szaleństwa. Rano ugotowałam leczo i wstawiłam rosół. Na drugie danie zaserwuję chłopakom karkówkę, ale w nowej odsłonie. Przygotuję ją w sosie cebulowo – paprykowym. Już teraz pachnie obłędnie, na pewno będzie przepyszna. Koniecznie ją wypróbujcie w swoich kuchniach. Składniki: • ½ kg karkówki pokrojonej w plastry • 1 cebula • ½ papryki czerwonej • sól, pieprz, cebula suszona, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna, majeranek(...)garnka. 10. Płyn w garnku zagotować, zmiksować końcówką blendera, aby miał aksamitną konsystencję. Gdyby był zbyt rzadki, można zagęścić go mąką krupczatką. 11. Plastry mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem cebulowo-paprykowym. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchnipieczonych warzyw do słoików na zimę Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek , twarożku . Jest to także niezastąpiona marynata do kurczaka lub innego mięsa , a także wspaniały sos do makaronu . Generalnie to taki spory ułatwiacz i przyśpieszacz w zabieganym tygodniu . Robię ją co roku i nie wyobrażam sobie żeby w spiżarce jej nie było . Nie chciało(...)kąpieli , ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia . Pasta jest świetna do wszystkiego , do mięsa , jako marynata , na kanapki do twarożku , a nawet jako dip do chipsów, czy sos do grillowanych kiełbasek … Wystarczy otworzyć słoiczek , doprawić ziołami lub nie i zajadać Smacznego ! Artykuł Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykardamonem ( Kotanyi ), 3 duże łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (na 1 l wody) ( Winiary ), 240 g kuskusu perłowego z warzywami (w woreczkach 3x80 g Melvit ), 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki, a cebulę w kostkę. Na dużej patelni (o wysokich(...)brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Całość smażymy. W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l). Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę, sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu. Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej kaszy. Dusimy
Moniki SmakołykiPyszny makaron w kremowym sosie z dodatkiem łososia idealnie sprawdzi się na szybki i pożywny obiad. Składniki na 3 duże porcje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram ulubionego makaronu ( u mnie świderki) 300 gram filetu z łososia 300-350 ml śmietany 12% 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku pęczek koperku ser do posypania ( u mnie(...)smażymy ok 5 min. w międzyczasie gotujemy makaron, do usmażonego łososia dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz posiekany koperek. Całość dusimy razem ok 5 min, Ugotowany przecedzony makaron łączymy z sosem. po nałożeniu na talerze delikatnie obsypujemy serem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Studencka Micha