sosy - 72234 przepisów (strona:1817/4816)

Sałatka z wędzonym pstrągiem 141

wędzonego pstrąga –  1/2 małej czerwonej papryki –  garść rukoli –  4 pomidorki koktajlowe –  1/2 małej czerwonej cebuli – 1 jajko ugotowane na twardo sos –  2 łyżki oliwy z oliwek  –  łyżeczka miodu –  łyżeczka musztardy –  pieprz do smaku –  kilka kropel cytryny  – opcjonalnie sól(...)odsączamy z wody. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. To samo robimy z cebulą. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Całość polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz z sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Gotowe. Artykuł Sałatka z wędzonym pstrągiem pochodzi

I LOVE LIFE
Pizzerinki na maślance. 125

smakowało :) Składniki: 1/2 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 pełne szklanki mąki + mąka do podsypania 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju Sos: 6 łyżeczek keczupu (użyłam swojego z cukinii) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano Dodatki: 150 g. sera żółtego 2-3 pieczarki kilka plasterków salami 1/2 cebuli kawałek czerwonej papryki Drożdże(...)ciasto rozwałkować na placek. Wykrawać krążki miseczką, lub czym Wam pasuje. Każdy krążek, dodatkowo można rozciągnąć dłońmi. Tak przygotowane placki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie sosem, posypać serem i wyłożyć pokrojone dodatki. Piec w temperaturze 230 stopni, 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Schab z brukselką 146

Schab z brukselką Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Pieprz ·        Sól ·        Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej ·        1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli(...)cebuli dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą. 7.   Pod koniec prużenia dodajemy musztardę oraz wlewamy śmietanę. 8.   Upieczone mięso układamy w naczyniu, polewamy sosem i dekorujemy pozostałą brukselką oraz serem. 9.   Danie gotowe. 10.            Smacznego

Kulinarna Chwila
Imbirowe pieczone skrzydełka 116

wygłupów. Składniki: 600 g skrzydełek z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka musztardy imbirowej 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu ponzu 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka brandy 1 łyżeczka musu kokosowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Skrzydełka oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: Oliwę łączymy z miodem, musztardą, startym imbirem, sosem, papryką, brandy, musem kokosowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy 45 minut (termo obieg

R'n'G Kitchen
Sałatka z brokułem i ziemniakami 133

się wody i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, a gdy wystygną drobno kroimy. W międzyczasie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Jogurt łączymy z koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie brokuł, jajka, ziemniaki, ser Fetta posiekany w kostkę i sos wrzucamy do miski, mieszamy

Związek na patelni
Domowa zupka chińska bez chemii. Przepis, który pokochają nie tylko zabiegani 27513

ząbek czosnku, ćwierć główki kapusty pekińskiej, średnia marchewka, 2 suszone grzyby mun, pojedyncza pierś z kurczaka, świeża papryczka chilli, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej, 100 gramów chińskiego makaronu chow mein . Zrób tak: czosnek i imbir najpierw posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na pastę – na przykład desce za pomocą(...)mieszając, wlej wodę do wysokości 3/4 garnka i zagotuj. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie płatki i dorzuć do zupy, od razu dokładnie wymieszaj, dopraw kurkumą, solą, pieprzem i sosem sojowym, dorzuć też pokrojoną papryczkę chilli (ilość według preferencji) gotuj około 3 minut. Oba rodzaje mąki rozrób w połowie szklanki ciepłej wody, dodaj do zupy, zagotuj cały czas mieszając

Kulinarna Polska
Domowe marynaty do kurczaka 104

łyżeczki kuminu Jogurtowa z chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej  cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu Artykuł Domowe

Wymiar Zdrowia
Gulasz pieczarkowy 140

Gulasz pieczarkowy Kto ma ochotę na pyszny gulasz w sosie z pieczarkami, do tego kopytka lub kluski śląskie, surówka. Pyszny Obiadek. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Grzyby łączymy z mięsem. 5.   Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z mąką oraz śmietaną. 6.   Hartując wlewamy do sosu, który powstała z prużenia mięsa. 7.   Gulasz gotowy. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Fasolka Po Bretońsku 101

kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego 5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. 2. Następnego dnia(...)cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sos, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości

Dziś Ja gotuje
Jajka duszone w grzybach, czyli jesienna szakszuka grzybowa 133

litr oczyszczonych i pokrojonych grzybów. ** Średnio na 1 porcje dodaję 2 łyżki posiekanej natki. Szukasz pomysłu na dania ze świeżymi grzybami? Spróbuj i tego: Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym - można z nich zrobić także grzanki lub tosty Grzybki marynowane w occie jabłkowym - idealne na zimę, do sałatek, sosów i jako przekąska

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczarki Portobello faszerowane mięsem mielonym 251

łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka pieprzu ziołowego mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar sól i pieprz do smaku olej do smażenia oraz posmarowania papieru do pieczenia śmietana lub sos czosnkowy do podania papier do pieczenia Przepis 1 Pieczarki myjemy, osuszamy i pozbywamy się z nich nóżek. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy cienką warstwą oleju(...)Wykładamy ponownie na blaszkę, na wysmarowany olejem papier do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach - do momentu, aż farsz się zrumieni. Podajemy ciepłe ze śmietaną lub sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem.   Artykuł Pieczarki Portobello faszerowane mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 85

lubi pierogów. W związku z tym postanowiłam przygotować przepis na ich pieczoną wersję z ciasta drożdżowego. Znane są pod nazwą piecuchy, oznaczającą pierogi z pieca . Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Dzięki temu, że są małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można wziąć ze sobą w pojemniku do pracy(...)posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z sosem, np. czosnkowym Farsz Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą włóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się czosnku i następnie włóż szpinak. Po zmniejszeniu objętości przez szpinak dodaj pieprz

Przepisy na widelcu
Omlet WOW 158

cynamon (ja daję minimum pół łyżeczki, uwielbiam cynamon 🖤) OBOWIĄZKOWE dodatki: Dżem porzeczkowy 100% owoc /ok 30g (użyłam biedronkowego) Masło orzechowe crunch (około 20-30g) Sos sweet coffee/salted caramel SFD (rewelacja i dopełnienie całości!!!) Możecie użyć też syropu klonowego (testowałam na mamie) ale to już będzie wersja high-carb Przepis: Wrzucamy wszystkie składniki na omlet do blendera kielichowego(...)pokrywką wtedy dzięki parze wodnej idealnie nam się "zetnie" :)        4.  Gotowy lekko przestudzony omlet smarujemy masłem orzechowym, następnie dżemem, a na  końcu polewamy sosem ♥️🤯 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kotlety z mięsa po rosole 377

mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż(...)dodając pod koniec 2 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z mięsa po rosole 377

mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż(...)dodając pod koniec 2 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz

Kulinarny S.O.S.