Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny(...)cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili dodaję pomidory i cukinię, mieszam, przyprawiam. W osolonym wrzątku gotuję makaron, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Gotowy wrzucam do sosu, mieszam, chwilę przesmażam razem do połączenia. Podaję od razu z natką i tartym serem
Zasmakuj Kuchnipierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać, bo lniany ma specyficzny smak i zapach) 3 łyżki octu 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić klonowym l) 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 7 goździków 4 ziarna pieprzu 1 ziele angielskie ⅓ łyżeczki soli plus ⅔ szklanki żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Przygotowania najlepiej zacząć noc wcześniej. Piekarnik rozgrzać(...)wymieszać wszystkie pozostałe składniki poza żurawiną oraz cebulą. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce. Upieczone boczniaki wyjąć z piekarnika. Połowę włożyć do dużego słoja, zalać połową sosu, wsypać połowę pokrojonej cebuli oraz żurawiny. Następnie wyłożyć resztę boczniaków i czynność powtórzyć.Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej
Proste PotrawyDzisiaj mam dla Ciebie propozycję wegetariańską – tym razem pyszne krokiety z aromatycznymi przyprawami! Podałam je z sosem pomidorowym, ale świetnie również smakują samodzielnie z sałatką bądź z jogurtem lub sosem grzybowym. Składniki (20 krokiecików 7cm): 150 g ryżu paraboiled 500 g selera korzeniowego 1 mała pietruszka korzeniowa 1 mała marchewka mała cebula 1 ząbek czosnku polskiego 2 łyżki
Mój pomysł nasklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapust y, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta zapiekana(...)ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty. Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez 20 minut, aż kapusta zmięknie a ser się zarumieni. Smacznego! English version Creamy young cabbage bake (4 servings) Ingredients: 1 carrot, peeled
karmelowySkworcu ) garść startego sera Grana Padano sól ---------------------------- 200 g makaronu tagiatelle (2 porcje) Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Listki bazylii miksujemy z oliwą. Oliwy powinno być tyle, aby sos był rzadki. Całość lekko solimy. Pomidory kroimy na pół. Ugotowany makaron łączymy z bazyliowym sosem, pomidorami, orzeszkami piniowymi, serem Grana Padano. Mieszamy, podajemy. Smacznego
Smak mojego domukrojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 4 gałązki świeżego tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Zasmażka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Oraz natka pietruszki i kwaśna śmietana do podania Ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Następnego dnia(...)dodaj 1 łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, pod uchyloną pokrywką. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę wędzoną i ostrą, cukier oraz sos sojowy. Gotuj już bez przykrycia 25 minut. Na suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj
Delicious Placewegańkiej) Jeżeli używasz kumkwatów to poprzekrawaj je na pół, jeżeli pomarańczy to obierz ze skóki i pokrój cząstki na 1-2 cm kawałki. Wymieszaj musztardę i słodki syrop, jeżeli sos będzie bardzo gęsty to dodaj łyżkę-dwie wody. Wymieszaj wszystkie składniki. Burgery są naprawdę dobre, a co najważniejsze mają świetny skład. Cena też do przyjęcia, bo za dwa kotlety zapłacicie(...)Lidlu. Przygotować je można na kilka sposobów, jeżeli nie odpalam klasycznego grilla to używam elektrycznego opiekacza. Obustronnie na raz opiekany jest gotowy w 3 minuty. Suchą bułę posmaruj sosem, nałóż sałatkę i wpakuj burgera. Co najważniejsze na zimno jest równie dorba, więc to propozycja na każdą porę dnia i nocy Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Roślinny burger z roszponką
greenscarfBitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego rodzaju kluskami. Podaję tradycyjny przepis. Lubię kombinować z przyprawami i warzywami, ale tym razem zrobiłam bez udziwnień :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 750 ml wody(...)dusić 1,5 godziny. Do miękkości mięsa. W trakcie duszenia można jeszcze delikatnie, podlać mięso wodą. Kiedy mięso będzie miękkie, odkryć pokrywkę i podgotować jeszcze 5-10 minut, żeby sos się zredukował
Agusiowe smakołykiświeżych drożdży (użyłam 15 g) ok. 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 1 jajko 1 łyżka wody 1 łyżka octu 2 łyżki oleju tłuszcz do głębokiego smażenia sos czosnkowy Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto(...)głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym . Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z makaronem Arc Pol pełnoziarnistym, owocami i dodatkiem ostrej papryczki. Wszystko uwieńczone sosem vinegret. Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 1 garść rukoli 8 truskawek 1 pomarańcza 1 mała papryczka chilli 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika Makaron ugotować al dente. Papryczkę chilli pokroić.. Truskawki pokroić w na 4 części. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Na talerz(...)układamy makaron, rukolę, owoce (pomarańcze, truskawki) oraz ostrą papryczkę i pestki słonecznika z dynią.Podajemy z sosem vinegret
Kuchnia w oparachłyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego 2 łyżeczki francuskiej musztardy sól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy! Można także użyć octu winnego, jabłkowego czy soku z cytryny i pominąć musztardę francuską. Natomiast dodatek chrupiącej gorczycy na pewno wzbogaca smak tej sałatki. Sos wylewamy równomiernie na sałatkę
Cooking Monsterłososiem Tortilla przepis 2 tortille kukurydziane 1 plaster karkówki z grilla 1 jajko ugotowane na twardo 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy
MamaOskarkaIndyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to jedna z moich propozycji na szybki, pyszny, zdrowy obiad z jednej patelni! Tak lubię 😉 Do przygotowania użyłam warzyw, którymi dysponowałam w domu. Część miałam mrożone, ale z powodzeniem sprawdzą się też takie z puszki,… Artykuł Indyk(...)warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikczosnkiem niedźwiedzim: 500g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki suchej kaszy manny sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100g koncentratu pomidorowego sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze(...)desce. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 1-1,5 szkl wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie. Do sosu wrzucamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na wolnym ogniu by gotowały się 15-20 min. Klopsiki podałam z ryżem basmati i ogórkiem kiszonym. Artykuł Klopsiki
Dorota Smakuje