sosy - 72234 przepisów (strona:1808/4816)

Sałatka z łososiem i ziemniakami 227

zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności. 150 g łososia wędzonego 3 ziemniaki gotowane 2 łyżki majonezu 100 g śmietany gęstej 18 % 3 jajka koper świeży szczypiorek 1 cebula czerwona sos ziołowy pieprz czerwony 100 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam

wesoła kuchnia
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 115

olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą(...)Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Podawać z sosem grzybowym

królestwo garów
Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem 133

czerwonej cebuli 1 mała marchewka pokrojona w słupki 2 łyżki wodorostów wakame 1 łyżka czarnego sezamu  1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka cukru trzcinowego sól pieprz odrobina chili Wykonanie: Składniki sosu mieszamy w szklance

Kulinarne przygody Gatity
Szakszuka 347

śniadanie kuchni bliskowschodniej. Najprawdopodobniej pochodzi z południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. Rozpowszechnione również w Izraelu. Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan. Mamy wiele(...)Dodajemy do tego również posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko podsmażamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie również dodajemy je na patelnię. Wszystko gotujemy, aż sos się zredukuje przez około 6-7 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kminkiem. Dalej gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do całości wbijamy jajka i gotujemy, aż białko się zetnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Soczysty kurczak z warzywami z piekarnika 134

dowolne części kurczaka: nóżki, podudzia, ćwiartki papryka czerwona papryka żółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki  przyprawy wymieszałam i  obtoczyłam(...)chwili wsypałam paprykę, a na koniec cukinię. Wszystko chwilę podsmażyłam. Chodzi właściwie o to, żeby warzywa dobrze połączyła się ze sobą i lekko obtoczyły w tłuszczu i w sosie, który się w trakcie smażenia wytworzył. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 °C. Czas na smażenie mięsa. Rozgrzałam 1 łyżkę oleju i na gorący wyszyła mięso razem z resztkami przyprawy. Do naczynia

Kuchnia u Krysi
Pierogi z pęczakiem i grzybami / Dumplings with pearl barley and mushrooms 88

soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 szkl. suchego pęczaku 30 g. suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Okrasa: 1 duża cebula 3 łyżki masła garść łuskanych orzechów włoskich 1 gałązka tymianku sól Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Grzyby(...)zmiksuj. Na 1 łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojony drobniutko czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj drugą łyżkę masła, kaszę z grzybami oraz kaszę w całości. Przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj często i smaż na małym ogniu około 10 minut. Wystudź. Okrasa: Na łyżce masła smaż posiekaną cebulę aż zacznie się rumienić. Dorzuć

Delicious Place
Słodkie naleśniki bakaliowe 133

mleka 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Nadzienie: 100 g orzechów laskowych 30 g migdałów 30 g cukru pudru brzoskwinie lub morele z puszki 60 g rodzynek Sos: 3/4 szkl.  śmietanki kremówki 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło(...)wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około 30-35 minut, aż warstwa śmietanowa się zapiekła). Źródło: Tina Smacznego

Smaki Na Talerzu
Mercimek köftesi - tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur 203

Smażyć mieszając przez 15-20 sekund. Cebulę z czosnkiem i chilli przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać cukier i słodką paprykę. Dusić na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał. Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki(...)grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Klopsiki mercimek köftesi to doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą można podać na imprezę ze znajomymi. Mogą także stanowić podstawę posiłku, który zabierzemy do pracy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka Miś 120

Papryki kroimy na połówki, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki. 7.   Prużymy na rozgrzanym oleju 3 minutki. 8.   Do papryki dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę. 9.   Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i wlewamy do warzyw, dwie minutki gotujemy. 10.              Sosem z warzywami polewamy kurczaka

Kulinarna Chwila
Szybki obiad – makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką 133

Makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką to danie, które często ratuje mi życie gdy lodówka świeci pustkami i nie mam czasu Read More Artykuł Szybki obiad – makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką pochodzi z serwisu Thermomania

Thermomania
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem 151

wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia układamy kolejno warstwę ryżu, kurczaka, brokuł i startego żółtego sera, polewamy połową sosu. Drugą warstwę układamy w tej samej kolejności. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40minut w temperaturze około 180°C . Naczynia nie przykrywamy. Zapiekanka z ryżem, brokułem(...)kurczakiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
MĄKA KUKURYDZIANA 102

neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej(...)blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami.  Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej.  Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka Gyros 316

Sałatka Gyros z kurczakiem, kapustą pekińską, korniszonami, kukurydzą i cebulą, a całość dopełniona pysznym sosem i ketchupem. Sałatka Gyros to HIT wśród sałatek na imprezę ! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę Składniki: 450g piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1 mała czerwona cebula 150g kukurydzy 150g ogórków korniszonów pół kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki(...)łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając od mięsa, które przekładamy na dno miski. Na mięso nakładamy cienką warstwę ketchupu, cebulę, korniszony, kukurydzę, sos śmietanowo-majonezowy i na wierzch posiekaną kapustę pekińską. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sałatkę choć robimy warstwowo, to zdecydowanie najlepiej smakuje

NiePieprz.pl
Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką 149

Ostatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza

Bernika - moj kulinarny pamietnik