sosy - 72234 przepisów (strona:1804/4816)

Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 118

DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w ok. 0,5 cm odstępach, nie naruszając mięsa. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od zimnej patelni od strony(...)patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby odpoczęła.  Na tej samej patelni przesmażamy kimchi z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Na drugiej patelni smażymy połówki sałaty rzymskiej z dodatkiem sosu sojowego. Na talerzu układamy przesmażone kimchi, pokrojoną pierś z kaczki i usmażoną sałatę rzymską. Całość posypujemy sezamem. Smacznego. Więcej o produktach marki Provitus znajdziecie na stronie  http://provitus.com.pl

kulinarnyJa
Ryba po grecku 207

pokrojone na zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente , wlewamy ok. 100 ml. wody dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody.Przyprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy. Ryby przekładamy do naczynia i polewamy sosem z warzyw i wstawiamy do lodówki. Smacznego

Andzia Pichci
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK 108

liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie.  Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy do lodówki na 1-3 tygodnie. Smaczne są już po kilku dniach. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 107

Przerzuć pomidory razem z sokiem do garnka i zagotuj wszystko. Dodaj szczyptę ostrej papryczki, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos przez około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Zmiksuj wszystko na gładkie puree. Gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie dodaj łyżkę masła orzechowego, a pod koniec gotowania możesz(...)dodać łyżkę mąki orzechowej lub migdałowej. Ketchup przełóż do małych miseczek i podawaj ostudzony do temperatury pokojowej. Składniki SOS 1 kg pomidorów – najlepiej malinowych pół dużej cebuli lub jedna mała 1 łyżka masła orzechowego opcjonalnie 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1 szczypta

Eat me! Fit me!
Śledzie w sosie musztardowym 175

Klasyka gatunku na Święta - śledzie. W tym wydaniu w sosie musztardowym z jogurtem. Składniki: 2 duże płaty śledzia matjas, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2-3 godziny wymieniając dwa razy wodę. Jogurt mieszamy z kurkumą, musztardami i majonezem, mieszamy. Śledzia kroimy(...)mniejszą kostkę, dodajemy sos musztardowy, mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki "się przegryzły

Lena Gotuje
Faszerowana papryka 120

faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno. Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas. Porcja ma ok. 330 kcal

Kucharzyca
Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki 160

kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra 40g prażonej(...)odstawić na około 30 minut. 4. Po  tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. 5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami. Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych! Sprawdźcie na  https://morliny.pl Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych

Szalona Kuchnia Eweliny
Sól ziołowa 139

jeden mały słoiczek widoczny na zdjęciach. To mój faworyt: sól z dodatkiem suszonych grzybów, dużej ilości rozmarynu i czosnku. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, gulaszu czy sosów. Sól z suszonymi grzybami, rozmarynem i czosnkiem Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 25 g suszonych grzybów 5 gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku Suszone grzyby, obrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować(...)preferowanej grubości soli. Ostatnia propozycja jest najmniej czasochłonna ze wszystkich - wystarczy ze sobą wymieszać sól i suszone zioła. Jest też najbardziej uniwersalna. Nadaje się do dań z pomidorów, zup, sosów ryb czy makaronu. Sól z oregano i bazylią Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 5 g suszonej bazylii 5 suszonego oregano  2 g granulowanego czosnku Sól wymieszać z suszonymi ziołami

My simple kitchen
Fougasse, prowansalski chleb 115

czyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca. Piekło się je przed włożeniem właściwych bochenków. Trochę historii, dużo tradycji i mnóstwo smaku, to właśnie Fougrasse. Składniki(...)nagrzanym do 220 C bez termoobiegu, grzałki góra i dół. Jak wierzch się zrumieni, chlebki są gotowe. Super smakują z „Coq au vin” lub innym mięsem w sosie Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fougasse, prowansalski chleb pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Babka ziemniaczana „Blacharz” 145

babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ziemniaków 0.5 kg surowego boczku 0,4 kg kiełbasy cienkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 18% 6 łyżek(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżki soli 2 średnie cebule 3 jajka kilka plastrów słoniny sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Penne z kaczką w sosie śmietanowym 105

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu. Składniki: 250 g makaronu penne 100 g fileta z kaczki 1 łyżka smalcu z kaczki 1 łyżka majonezu 1 cebula 100 ml mleka 2 łyżki(...)szklimy. Mleko mieszamy z majonezem, śmietaną i serem. Wlewamy do cebuli. Mieszając podgrzewamy do ulubionej konsystencji. Dodajemy mięso, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Gołąbki panierowane 112

bułki tartej 4 jajka sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia   Surówka 1/2 sałaty lodowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 100 ml sosu pomidorowego     Przygotowanie:   Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Posiekaną cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce(...)mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na surówce z sałaty lodowej. Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Pulpety drobiowe w sosie z leśnych grzybów 118

roku lasy wyjątkowo obficie obdarowały nas grzybami:). Warto wyjąć zamrożone zapasy by przygotować taki pyszny sos! Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 1/2 kg podgrzybków/prawdziwków  2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
Faszerowana papryka kaszą jęczmienną 174

pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka oleju rzepakowego dodatkowo do sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach  -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy(...)ilością farszu. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu. Przygotowujemy sos do polania naszych papryk. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy nasze papryki przed podaniem. Artykuł Faszerowana papryka kaszą jęczmienną pochodzi

I LOVE LIFE
ŚWIĄTECZNE WARSZTATY Z KASIĄ DLA SOS WIOSKI DZIECIĘCE / #UPIECZDZIECIOMRADOŚĆ 121

mnie obcymi. A jednak ta świąteczna magia zadziałała w 100%. Na zaproszenie znanej Wam już z mojego bloga marki KASIA , poprowadziłam słodkie, świąteczne warsztaty dla dzieci ze Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Podczas tych kilku godzin piekliśmy wspólnie i dekorowaliśmy przepyszne pierniczki przygotowane wg. tradycyjnej, znanej od lat receptury Kasi. Jednak nie tylko o te pyszne pierniczki nam chodziło! Marka Kasia(...)dobrego na Święta! Ty też możesz dołączyć! Wystarczy, że upieczecie pierniczki, opublikujecie w swoich social mediach z hashtagiem #UpieczDzieciomRadosc, a Kasia od każdego opublikowanego zdjęcia przekaże 1 zł na SOS Wioski Dziecięce. Ja dołączam do akcji już dziś! Dołącz i Ty! SZCZEGÓŁY SKŁADNIKI: * Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 op * mąka pszenna – 3 szkl * miód prawdziwy

Ostra na Słodko