porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: ryż – 250g szpinak świeży – 100g zielony groszek – 100g brokuł – 100g szczypiorek – ½ pęczka imbir świeży – kawałek ok 2cm sos sojowy – 2 łyżki olej sezamowy – 1 łyżka ocet winny – 1 łyżka jajka – 4 sztuki sezam – 1 łyżka olej do smażenia – 1 łyżka Przygotowanie: Ryż(...)osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej dodaj szpinak, groszek i ugotowane brokuły, starty imbir. Smaż prze chwilę, żeby warzywa zrobiły się przyrumienione. Następnie dodaj olej sezamowy, ocet i sos sojowy. Wymieszaj całość i przełóż na talerz. Ugotowany ryż przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Wyrównaj całość i smaż bez mieszania około 3 minut. Następne wyłącz gaz, wbij na ryż
wiecejwarzyw.plryżowym czy też zup. Sałatka z wakame i ogórkiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zielony ogórek 1 marchewka Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy(...)paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypapryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami – pyszna! Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki do odrywania z jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa(...)sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową Schab serowo-koperkowy Sałatka z tortellini i ananasem Przekładane ciasto kawowe z orzechami Tych smakowitych przepisów było dużo, dużo więcej, ale musiałabym tu zrobić drugą taką listę. Te 25 przepisów zrobiło na mnie najmocniejsze
Smaki Na Talerzuciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą. Szaszłyki z parówek w cieście francuskim SKŁADNIKI(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Szaszłyki piekę ok. 20-25 minut do ładnego złotego koloru. Podaję z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ketchupem. Smacznego
Zasmakuj KuchniStanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami
Kuchnia MagdaLenyStanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami
Kuchnia MagdaLenykażdej imprezie. Możesz go przygotować na jednym półmisku w formie kilku małych porcji. 3. Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami 4. Śledzie w musztardowym sosie Tortille w formie przekąski Sałatka lekka i odświeżająca! Sałatka Tabbouleh! COŚ NA CIEPŁO Na ciepło możemy przygotować różne dania, te bardziej lub mniej wymagające, ale jeśli impreza ma być mocno taneczna(...)indyka w pesto Domowe burgery - dla tych, którzy lubią biesiadować Coś ambitniejszego dla Panów ;-) Placki ziemniaczane z gulaszem Żeberka "lepkie palce" -pyszne! I coś lżejszego dla Pań Krewetki w sosie szampańskim COŚ SŁODKIEGO Sprawdzi się jako deser na Sylwestrze lub jako ciasto na Nowy Rok 1. Sernik chałwowy - bardzo fajne ciasto, mocno aromatyczne i wyjątkowe, takie którego nie jemy
SMYKWKUCHNImozzarellą, oliwkami i ziołami. Składniki : Masło czosnkowe (masło, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, pietruszka) 2 bagietki ok. 100 g salami 1 kulka mozzarelli Garść oliwek 4 łyżeczki sosu pomidorowego/ketchupu/koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy. Smarujemy masłem czosnkowym, a następnie sosem pomidorowym. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na bagietkę
Czarnawisienkakapustą i grzybami Jajka faszerowane szprotami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Parówki w szlafroczkach Muffinki z kabanosami Imprezowe babeczki Śledzie w sosie tatarskim Pikantne serowe paluchy Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym Jajka z farszem orzechowo - serowym z chili Kurczak
My simple kitchennastępnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy smalec i na małym ogniu dusimy mięso około 30-40 min. Pod koniec duszenia dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Powstały sos i mięso przekładamy do słoików układamy dość ciasno na koniec zalewamy resztą sosu i tłuszczu co zostaje. STERYLIZACJA 60 min w szybkowarze. Po tym czasie słoiki wyjmuje i zostawiam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wzbudza zachwyt i zaciekawienie w internetach. Wobec powyższego, nie mogłam przejść obok niej obojętnie i przygotowałam swoją wersję No i nie zawiodłam się. Wyszło pysznie. Rożki podałam razem z sosem czosnkowym, ale myślę, że nawet ketchup się nada. 1 op. tortilli (5-6 sztuk) około 700-800 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula(...)nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec czasu pieczenia rożki ostrożnie napełniamy kolejną porcją mozzarelli*. Zapiekamy dalej, aż do roztopienia się sera. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Uwagi: Mięsne nadzienie można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. *Tartym serem można posypać wierzch rożków przed pieczeniem. U mnie jednak, w takiej wersji, ser się wysypywał i roztapiał
Smaki Na Talerzuzawijasy z ciasta francuskiego z dodatkami. Idealnie podzielne krążki, chrupiące, pełne smacznych dodatków świetnie się sprawdzą podczas spotkania ze znajomymi, imprez czy wieczorów z planszówkami. Podajcie je z ulubionymi sosami, aby przed każdym kęsem zanurzyć zawijańca w smacznym sosie. Składniki (na 16 zawijasów): płat ciasta francuskiego około 150g salami w plasterkach pół szklanki passaty pomidorowej pół łyżeczki ziół prowansalskich szklanka
Smaczna Stronadodawać ich zbyt dużo, bo to utrudni zwijanie chleba tostowego. Takie krokiety z chleba tostowego, to idealna przekąska na każdą imprezę . Można je podać w towarzystwie różnych domowych sosów i dipów. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, ale można je również jeść na zimno, wszystko zależy od dodatków. Spróbujcie. Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 6 kromek chleba tostowego około(...)jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Nasze imprezowe krokiety z chleba tostowego smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym. Smacznego Nie przepłacaj za zakupy spożywcze – kup produkty na ten przepis przez internet i wykorzystaj kody rabatowe na zakupy w supermarketach internetowych: -> Kody rabatowe Auchan Direct -> Kody rabatowe
Słodkie okruszkiłyżeczka białego pieprzu 1 łyżka soli 3 łyżki zmielonych migdałów Ziemniaki obierz i pokrój w słupki jak na frytki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Pokrój sardele, zachowaj sos. Duże, żaroodporne naczynie, 25 cm x 35 cm posmaruj 1 łyżką masła. Napełnij naczynie ziemniakami na przemian układając je z cebulą. Wymieszaj śmietanę, mleko, sos z sardeli, sól i czarny
codojedzeniaspaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam solą i cukrem. Zalewam gołąbki sosem i włala! Smacznego! Lidka Artykuł Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją