sosy - 72734 przepisów (strona:1792/4849)

Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 137

Przerzuć pomidory razem z sokiem do garnka i zagotuj wszystko. Dodaj szczyptę ostrej papryczki, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos przez około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Zmiksuj wszystko na gładkie puree. Gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie dodaj łyżkę masła orzechowego, a pod koniec gotowania możesz(...)dodać łyżkę mąki orzechowej lub migdałowej. Ketchup przełóż do małych miseczek i podawaj ostudzony do temperatury pokojowej. Składniki SOS 1 kg pomidorów – najlepiej malinowych pół dużej cebuli lub jedna mała 1 łyżka masła orzechowego opcjonalnie 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1 szczypta

Eat me! Fit me!
Śledzie w sosie musztardowym 197

Klasyka gatunku na Święta - śledzie. W tym wydaniu w sosie musztardowym z jogurtem. Składniki: 2 duże płaty śledzia matjas, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2-3 godziny wymieniając dwa razy wodę. Jogurt mieszamy z kurkumą, musztardami i majonezem, mieszamy. Śledzia kroimy(...)mniejszą kostkę, dodajemy sos musztardowy, mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki "się przegryzły

Lena Gotuje
Faszerowana papryka 143

faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno. Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas. Porcja ma ok. 330 kcal

Kucharzyca
Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki 182

kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra 40g prażonej(...)odstawić na około 30 minut. 4. Po  tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. 5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami. Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych! Sprawdźcie na  https://morliny.pl Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych

Szalona Kuchnia Eweliny
Sól ziołowa 166

jeden mały słoiczek widoczny na zdjęciach. To mój faworyt: sól z dodatkiem suszonych grzybów, dużej ilości rozmarynu i czosnku. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, gulaszu czy sosów. Sól z suszonymi grzybami, rozmarynem i czosnkiem Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 25 g suszonych grzybów 5 gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku Suszone grzyby, obrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować(...)preferowanej grubości soli. Ostatnia propozycja jest najmniej czasochłonna ze wszystkich - wystarczy ze sobą wymieszać sól i suszone zioła. Jest też najbardziej uniwersalna. Nadaje się do dań z pomidorów, zup, sosów ryb czy makaronu. Sól z oregano i bazylią Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 5 g suszonej bazylii 5 suszonego oregano  2 g granulowanego czosnku Sól wymieszać z suszonymi ziołami

My simple kitchen
Fougasse, prowansalski chleb 136

czyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca. Piekło się je przed włożeniem właściwych bochenków. Trochę historii, dużo tradycji i mnóstwo smaku, to właśnie Fougrasse. Składniki(...)nagrzanym do 220 C bez termoobiegu, grzałki góra i dół. Jak wierzch się zrumieni, chlebki są gotowe. Super smakują z „Coq au vin” lub innym mięsem w sosie Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fougasse, prowansalski chleb pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Babka ziemniaczana „Blacharz” 169

babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ziemniaków 0.5 kg surowego boczku 0,4 kg kiełbasy cienkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 18% 6 łyżek(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżki soli 2 średnie cebule 3 jajka kilka plastrów słoniny sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Penne z kaczką w sosie śmietanowym 128

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu. Składniki: 250 g makaronu penne 100 g fileta z kaczki 1 łyżka smalcu z kaczki 1 łyżka majonezu 1 cebula 100 ml mleka 2 łyżki(...)szklimy. Mleko mieszamy z majonezem, śmietaną i serem. Wlewamy do cebuli. Mieszając podgrzewamy do ulubionej konsystencji. Dodajemy mięso, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Gołąbki panierowane 137

bułki tartej 4 jajka sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia   Surówka 1/2 sałaty lodowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 100 ml sosu pomidorowego     Przygotowanie:   Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Posiekaną cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce(...)mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na surówce z sałaty lodowej. Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Pulpety drobiowe w sosie z leśnych grzybów 141

roku lasy wyjątkowo obficie obdarowały nas grzybami:). Warto wyjąć zamrożone zapasy by przygotować taki pyszny sos! Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 1/2 kg podgrzybków/prawdziwków  2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
Faszerowana papryka kaszą jęczmienną 209

pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka oleju rzepakowego dodatkowo do sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach  -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy(...)ilością farszu. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu. Przygotowujemy sos do polania naszych papryk. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy nasze papryki przed podaniem. Artykuł Faszerowana papryka kaszą jęczmienną pochodzi

I LOVE LIFE
ŚWIĄTECZNE WARSZTATY Z KASIĄ DLA SOS WIOSKI DZIECIĘCE / #UPIECZDZIECIOMRADOŚĆ 137

mnie obcymi. A jednak ta świąteczna magia zadziałała w 100%. Na zaproszenie znanej Wam już z mojego bloga marki KASIA , poprowadziłam słodkie, świąteczne warsztaty dla dzieci ze Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Podczas tych kilku godzin piekliśmy wspólnie i dekorowaliśmy przepyszne pierniczki przygotowane wg. tradycyjnej, znanej od lat receptury Kasi. Jednak nie tylko o te pyszne pierniczki nam chodziło! Marka Kasia(...)dobrego na Święta! Ty też możesz dołączyć! Wystarczy, że upieczecie pierniczki, opublikujecie w swoich social mediach z hashtagiem #UpieczDzieciomRadosc, a Kasia od każdego opublikowanego zdjęcia przekaże 1 zł na SOS Wioski Dziecięce. Ja dołączam do akcji już dziś! Dołącz i Ty! SZCZEGÓŁY SKŁADNIKI: * Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 op * mąka pszenna – 3 szkl * miód prawdziwy

Ostra na Słodko
Tartaletki bigosowe 152

margaryny 1/2 łyżeczki soli  bigos/kapusta:  500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu  1/2 łyżeczki miodu  3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego  1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: tartaletki: Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto.  Ciasto(...)zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta

Bon appetit mon amie
Placuszki z mleka w proszku 346

Próbowaliście już placuszków z dodatkiem mleka w proszku? Jeśli nie, koniecznie musicie to zmienić. Placuszki wychodzą wspaniałe! Pyszne, nie za słodkie, naprawdę pulchniutkie. Podałam je polane sosem toffi, który osłodził całość. Moje dziecko wprost nie mogło się ich nachwalić Dziękuję za ten przepis Joannie , na pewno będziemy do niego wracać z przyjemnością 1 szkl. mąki pszennej 5 czubatych łyżek mleka(...)łyżka=1 placuszek) na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z innymi ulubionymi słodkimi dodatkami: miodem, sosem toffi czy powidłami. Źródło

Smaki Na Talerzu
Prawdziwe koreańskie Kim-chi, zdrowie na talerzu , probiotyk 127

szklanki ,suszonej papryki, Gochugaru ( dostępne na alle…drogo ) 2 łyżki soli himalajskiej lub kamiennej , byle grubej 3 łyżki brązowego cukru 1/2 mąki ryżowej , drobno mielonej 1/2 szklanki , sosu rybnego 3 szklanki wody W garnku mieszamy mąkę ryżową z wodą i doprowadzamy do wrzenia , ciągle mieszając . Do czasu , aż utworzy się gęsty kleik . Rzodkiew , marchew ścieramy , po obraniu na tarce(...)najmniejszych oczkach . Szczypior i dymkę , po prostu siekamy . Kapustę pekińską kroimy na ćwiartki , a następnie na kawałki o długości około 4 cm . Mieszamy wszystkie warzywa razem , dodajemy sos rybny ,utartą rzepę gohugaru , sól , oraz ugotowany wcześniej kleik z mąki ryżowej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugniatamy , przykrywamy i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej na 7 dni . Po tym czasie przekładamy

Ogrodnik w podróży