Podstawowym składnikiem dzisiejszej surówki jest soczysta i chrupiąca sałata lodowa. Dodałam do niej trochę papryki, szczypiorku i selera naciowego. Całość polałam delikatnym sosem czosnkowym. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może go pominąć, a surówka będzie równie smaczna. Może ona być witaminowym dodatkiem do dań z grilla lub obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki(...)pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 1/2 łyżeczki cukru Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku pieprz ziołowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Sałatę porwać rękoma, wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i dodać do sałaty. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Seler pokroić
Danka Pichcikuchni, ale także te, które po prostu nie mają zbyt wiele czasu, aby coś przygotować do zjedzenia. W czasie gdy gotujemy makaron, możemy pokroić pozostałe składniki i zrobić sos. Następnie dodać makaron, wymieszać, doprawić i gotowe! Polecam to danie dla zabieganych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g makaronu 125 ml śmietanki 30% 20 dag pieczarek kilka czarnych drylowanych oliwek mała(...)pokrojone w plasterki oliwki i smażyć przez około 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dołożyć ugotowany makaron i wlać śmietanę. Całość dusić jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. 4. Danie posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcifiletu z kurczaka 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 100 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 czerwonej cebuli 3-4 rzodkiewki 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Szpinak opłukać i osuszyć. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać(...)Liście szpinaku ułożyć na półmisku, posypać ryżem, dodać mięso i pokrojone rzodkiewki i cebulę. 5. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nim sałatkę. Całość skropić sosem sojowym i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPolędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula(...)Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i włożyć z powrotem śliwki. 6. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcitrzeba wszystkiego spróbować. Tak też było w przypadku sera gorgonzola. Muszę przyznać, że jego smak pozytywnie mnie zaskoczył i postanowiłam wykorzystać zakupiony kawałek sera do zrobienia pysznego kurczaka w sosie serowym z dodatkiem pieczarek i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Delusional world of trine . Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g) 200 g pieczarek 1 cebula(...)około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać kurczaka. Poddusić około 2 minut. Dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietankę. Całość dusić do momentu roztopienia się sera i aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić pieprzem i ostrą papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 400 g ryżu brązowego (2 woreczki po 200 g) 1 papryka czerwona 1 marchewka kawałek pora 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Marynata do mięsa: 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)wody i dusić około 15 minut, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie dodać pokrojoną paprykę i por. Od czasu do czasu pomieszać. 5. Gdy warzywa będą miękkie dodać sos sojowy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i dusić około 3-4 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze curry, pieprzem i papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcikurczaka bardzo często wykorzystuję w swoich przepisach, ponieważ jest to moje ulubione mięso i można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Przygotowane w ten sposób filety są soczyste i miękkie. Takie danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Podawać z ulubionym makaronem lub kaszą, albo(...)Dodać kawałki mięsa, podlać bulionem, przykryć i dusić około 7 minut. W międzyczasie przewracać mięso. Następnie zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. 4. Gotowe danie podawać z makaronem lub kaszą posypane natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci