Pesto to sos pochodzący z Genui w regionie Ligurii w północnych Włoszech. Słowo pesto „pestare” oznacza walenie lub miażdżenie. Pesto było pierwotnie przygotowane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Składniki tłuczono lub miażdżono kolistym ruchem tłuczka w moździerzu. Ponieważ termin „pesto” to ogólne słowo określające wszystko, co powstaje w wyniku(...)walenia lub tłuczenia, pozostawia oryginalną recepturę sosu z pesto otwartą na elastyczne i różne sposoby przygotowania. Zapraszam na pieczone ostre ziemniaki z orzechowym pesto. 👥 – ❌ ⏰ – 70 minut 🥩 – ❌ Składniki 8 ziemniaków średniej wielkości 1 chili drobno pokrojone Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili 200 ml oliwy z oliwek 100 g prażonych orzechów włoskich 40 g parmezanu Ząbek
RafalCookprzygotuj następujące składniki: 400 g filetów śledziowych jabłko cebula gęsty majonez kwaśna śmietana sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie dania możesz zacząć od sosu. Jednym z sekretów tej potrawy, jest odpowiedni dobór majonezu, który powinien być gęsty i puszysty. Takie warunki spełnia na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY, z którego możesz skorzystać, przygotowując śledzie. Dwie(...)cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, aby jej wyrazisty smak nie dominował nad pozostałymi składnikami dania. Teraz rozłóż wszystkie składniki na śledzia, wraz z przygotowanym wcześniej sosem ze śmietany i majonezu. Przed podaniem, kompozycję warto posypać natką pietruszki, która pełni tutaj nie tylko funkcję dekoracyjną. Pyszne śledzie pod pierzynką z buraczkami Śledzie pod pierzynką z buraczkami, są dobrze
Okiem Blondynki by McBlondiszczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne. Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą
R'n'G Kitchenteż jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie. Składniki: Kotlety: 500 g cielęciny 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Sos: 2duże cebule 1 główka czosnku 600 ml wrzątku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 100 ml zimnej wody Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)bułce. Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy. Wrzucamy kotlety, zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenpaski 1 papryka żółtka pokrojona w paski 2 cebule posiekane puszka kukurydzy 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki 150-200 g serka topionego śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody gorącej olej do smażenia smażona cebulka do dekoracji Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie(...)śmietaną wstawić pod przykryciem na 1 h do lodówki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i razem dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut. Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według
gotuj ze mnąMiędzy pomidorem kawałki kurczaka. · Następnie obranego i pokrojonego ogórka oraz pokrojony ser feta. · Pozostał nam do zrobienia sos, do naczynia wlewamy jogurt. · Dodajmy pokrojony drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę. · Następnie majonez oraz oregano i zioła(...)prowansalskie i dokładnie mieszamy. · Łyżką sos nakładamy na wierch sałatki robiąc duże kleksy. · Sałatka gotowa. · Smacznego
Kulinarna Chwilapiekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 60 minut. W tym czasie pomidory wlej do rondelka, dopraw solą, pieprzem i gotuj ok. 25 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Świeżą bazylię, orzeszki i oliwę z oliwek, włóż do blendera i zmiksuj. Kiedy bakłażany będą miękkie, odkryj papier i dwa bakłażany posyp mozzarellę i zostaw je jeszcze w piekarniku(...)minut. Po wyciągnięciu dwa drugie kawałki dopraw skórka z cytryny. Podawaj z sosem pomidorowym i pesto. Gotowe. Buon appetito 🇮🇹 Artykuł Bakłażan Braci Costardi pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko
RafalCookpatelni. Przykryć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Podawać z makaronem lub ryżem. Sos który się wytworzy jeżeli będzie za rzadki należy zlać do małego garnuszka. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu. Życzę smacznego
Kuchnia PokoleńSałata lodowa w sosie miodowo-musztardowym – to chyba najprostsza z najprostszych surówek do obiadu. Przepis jest banalnie prosty, ale moja koleżanka ostatnio stwierdziła, że sama by nie wpadła na taki pomysł, więc przepis poniżej jest taką jak The post Sałata lodowa w sosie miodowo-musztardowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeindyjską nazwą tikka masala kryje się lekko kwaskowaty (dzięki pomidorom) gęsty, aromatyczny sos. Uwielbiam kuchnię indyjską zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo ta przeogromna ilość przypraw fantastycznie rozgrzewa i działa pobudzająco. W tym daniu zamiast ciecierzycy można użyć podsmażonego tofu lub tempehu, ale obecnie staram się zużywać na bieżąco stany mojej spiżarni, więc powstaje mnóstwo wariacji dobrze znanych już(...)mieszając 2-3 minuty. Kolejno dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż 5 minut. W międzyczasie zblenduj z dodatkiem szklanki wody (jeżeli używasz świeżych pomidorów) pomidory, imbir i czosnek. Dodaj powstały sos do ciecierzycy z cebulą i gotuj wszystko razem około 10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw całość solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Podawaj lekko przemieszane z jogurtem i posypane świeżą
greenscarfJARMUŻEM I KURCZAKIEM Składniki sałatka z jarmużem i kurczakiem: 2 garście jarmużu 1 duży kotlet z kurczaka – przepis 1 pomarańcza sycylijska 1 łyżka liści pietruszki 2 łyżki migdałów sos pomarańczowy – przepis Jak zrobić sałatkę z jarmużem i kurczakiem: Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Najpierw myjemy go dokładnie w zimnej wodzie, suszymy w wirówce do sałaty. Potem zielone miękkie liście(...)się za kotlet z kurczaka – podgrzewamy go na suchej patelni i kroimy w paski lub gruba kostkę. Na końcu wszystkie składniki wrzucamy do miski. Finalnie przed podaniem polewamy sosem i mieszamy. Artykuł Sałatka z jarmużem i kurczakiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeokazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. 5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym. 6. Pierożki można mrozić, podgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku. Smacznego
Kuchnia domowa Anikarmelizowana młodą marchewką – Wy śmiało możecie podać go z makaronem i np. surówką z białej kapusty. Będzie pysznie ! Gwarantuję! Polecam! SKŁADNIKI: * świeży łosoś ze skórą – 2 kawałki * sos teriyaki – 0,5 szkl * limonka ( sok ) – 3 łyżki * miód prawdziwy – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir starty – 1 łyżeczka * świeże chili posiekane(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Łososia oczyszczamy. W misce mieszamy sos teriyaki z miodem, sokiem z limonki, startym czosnkiem, imbirem i posiekaną chili. Wkładamy łososia, dokładnie obtaczamy, odstawiamy na ok. 2 godziny. Zamarynowanego łososia smażymy na patelni grillowej ( zaczynając skórą po dołu ) z niewielką ilością oleju ( np. sezamowego ). W trakcie smażenia polewamy resztą marynaty. Podajemy na gorąco z dodatkami! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki/ 2 osoby: – orientalne warzywa na patelnię – 250g krewetek obranych i ugotowanych – 100g makaronu ryżowego – 2 łyżeczki sosu sojowego – garść prażonych i solonych orzeszków ziemnych – garść sezamu – 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego – sok i skórka otarta z jednej limonki – 4 ząbki czosnku – 5 cm korzenia imbiru(...)strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut (domiękkości) z dodatkiem oleju sezamowego. Następnie dopraw sosem sojowym, sokiemz limonki wraz ze skórką i cynamonem. Na patelnie przełóż odsączony makaron ryżowy oraz krewetki, a także orzechy ziemne i sezam. Wymieszaj i smaż przez chwilę aby wszystkie składniki
I LOVE LIFEmieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza, ogórki, papryki, pozostała część sosu wymieszana z 1-2 łyżkami ketchupu, pozostała część kapusty, chipsy. Sałatkę najlepiej schłodzić 1-2 godz
Domowy Smak Jedzenia