Śledzie w sosie porowym 2423Śledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające się Andrzejki. U nas obowiązkowo zagości również na wigilijnym stole oraz na Sylwes The post Śledzie w sosie porowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Wegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną 253gryczaną: ciut ponad ½ szklanki surowej kaszy gryczanej – białej lub palonej (szklanka po ugotowaniu) 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 2 puszki białej fasoli 5 łyżek wody 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cebule 2 jabłka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka trzcinowego cukru (lub zwykłego) 4 suszone liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki(...)miękkie i przejdą smakiem przypraw. Odstawiamy do przestudzenia i wyjmujemy liście oraz ziela (nie będą potrzebne). Fasolę z puszki odcedzamy z płynu i dokładnie płuczemy. Blendujemy z wraz z sosem sojowym, wodą oraz natką pietruszki. Do pasty fasolowej dorzucamy przesmażone jabłka z cebulą i ok. ¾ uprażonej kaszy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodzimy. Skwarki z kaszy
Poezja smaku
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym wg Aleex 171Dziś wreszcie miałam trochę czasu dla siebie. Młody też był w domu. Pogadaliśmy więc, poopowiadaliśmy sobie różne sprawy, a potem zrobiłam dla nas szybki obiad – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Zjedliśmy tę pastę ze smakiem. Była świetna, a towarzystwo Młodego, spokój w domu i mruczenie kotów – tworzyło dodatkowo bezcenny nastrój. Polecam do wypróbowania w jesienne popołudnia… i nastrój(...)grzybów włożyć podsmażonego kurczaka i boczek, chwilę smażyć razem. 10. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę, doprawić, zagotować. 11. Makaron odcedzić. Zostawić w garnku. 12. Do gorącego makaronu dolewać sos, od razu mieszając. 13. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
W mojej kuchni
ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM 144czerwoną soczewicą. Lekko słodkawa i pikantna jednocześnie. Doprawiona kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Gotowa w 30 minut. Ugotowana na bulionie lub rosole, wyjdzie także na wodzie (np. z dodatkiem sosu sojowego). Na koniec zabielona mleczkiem kokosowym lub śmietanką 30%. Polecam podać ją ze świeżą kolendrą, która dodatkowo podkręci smak. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 i 1/2 l gorącego bulionu(...)rosołu lub wody (np. z sosem sojowym ) 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały batat (300 g) 1/2 główki małego kalafiora 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej) mały kawałek papryczki chili / można zastąpić odrobiną chili w proszku lub płatkach przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, roztartych
cool and minty
Maki sushi 173rzodkwi 6 pasków tykwy 25 dag wędzonego łososia 15 dag serka typu „philadelphia” garść liści mieszanki sałat kilka łyżek sezamu czarnego chrzan wasabi sos sojowy Kikkoman miska z wodą (do maczania dłoni) marynowany różowy imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy(...)użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami 214kaszy gryczanej (100 g) 150 g wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia(...)woka dodać cukinię i mrożony groszek. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii. Na sam koniec dodać ugotowaną kaszę i wlać sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem, danie posypać natką pietruszki. Etapy przygotowywania kaszotta z zielonymi warzywami
Ugotować
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 174łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem 100 g świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy(...)zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym
Kuchnia MagdaLeny
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 174łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem 100 g świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy(...)zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym
Kuchnia MagdaLeny
Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 266liści roszponki, rukoli i botwinki 1 kulka sera mozzarella 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych około 200 g filetu z piersi kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko(...)półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty. Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę
Danka Pichci
Sałatka z łososiem i ziemniakami 262zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności. 150 g łososia wędzonego 3 ziemniaki gotowane 2 łyżki majonezu 100 g śmietany gęstej 18 % 3 jajka koper świeży szczypiorek 1 cebula czerwona sos ziołowy pieprz czerwony 100 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam
wesoła kuchnia
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 153olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą(...)Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podawać z sosem grzybowym
królestwo garów
Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem 185czerwonej cebuli 1 mała marchewka pokrojona w słupki 2 łyżki wodorostów wakame 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka cukru trzcinowego sól pieprz odrobina chili Wykonanie: Składniki sosu mieszamy w szklance
Kulinarne przygody Gatity
Szakszuka 387śniadanie kuchni bliskowschodniej. Najprawdopodobniej pochodzi z południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. Rozpowszechnione również w Izraelu. Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan. Mamy wiele(...)Dodajemy do tego również posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko podsmażamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie również dodajemy je na patelnię. Wszystko gotujemy, aż sos się zredukuje przez około 6-7 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kminkiem. Dalej gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do całości wbijamy jajka i gotujemy, aż białko się zetnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Soczysty kurczak z warzywami z piekarnika 182dowolne części kurczaka: nóżki, podudzia, ćwiartki papryka czerwona papryka żółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki przyprawy wymieszałam i obtoczyłam(...)chwili wsypałam paprykę, a na koniec cukinię. Wszystko chwilę podsmażyłam. Chodzi właściwie o to, żeby warzywa dobrze połączyła się ze sobą i lekko obtoczyły w tłuszczu i w sosie, który się w trakcie smażenia wytworzył. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 °C. Czas na smażenie mięsa. Rozgrzałam 1 łyżkę oleju i na gorący wyszyła mięso razem z resztkami przyprawy. Do naczynia
Kuchnia u Krysi
Pierogi z pęczakiem i grzybami / Dumplings with pearl barley and mushrooms 152soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 szkl. suchego pęczaku 30 g. suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Okrasa: 1 duża cebula 3 łyżki masła garść łuskanych orzechów włoskich 1 gałązka tymianku sól Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Grzyby(...)zmiksuj. Na 1 łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojony drobniutko czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj drugą łyżkę masła, kaszę z grzybami oraz kaszę w całości. Przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj często i smaż na małym ogniu około 10 minut. Wystudź. Okrasa: Na łyżce masła smaż posiekaną cebulę aż zacznie się rumienić. Dorzuć
Delicious Place