sosy - 72734 przepisów (strona:1787/4849)

Paluszki rybne 121

Filety rybne inaczej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g filetów rybnych 300ml mleka 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko ugotowane na twardo bułka tarta olej sól, pieprz surowe jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli(...)listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli posiekać i podsmażyć na oleju. Jajko obrać. W maszynce zmielić ugotowaną rybę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i jajko ugotowane na twardo. Do masy dodać sos sojowy, zieleninę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku

Danka Pichci
Kurczak zapiekany z serem 114

Filet z kurczaka w sosie serowo-ziołowym.  Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 podwójny piersi z kurczaka 100g sera pleśniowego lub serka śmietankowego z ziołami 1/2 szklanki mleka 1 jajko ząbek czosnku mała cebula świeża bazylia 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi(...)masłem żaroodpornej formie i piec 10 minut w temperaturze 180st.C.  2. Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą, bazylią i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i zapiekać jeszcze 20-30 minut.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Podawać z ryżem lub pieczywem

Danka Pichci
Gulasz drobiowy z pieczarkami 121

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 80dag filetu z kurczaka 1 cebula 20dag pieczarek 20dag mrożonego groszku 200ml drobiowego bulionu 150ml śmietanki 30% 3 łyżki oleju zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić(...)kurczaka, groszek i podlać bulionem. Dusić około 10-15 minut aż groszek i kurczak będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, odparować aż powstanie kremowy sos. 3. Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Roladki wieprzowe 140

trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję z ziemniakami z wody polane sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Sos czosnkowy 127

Aromatyczny sos czosnkowy to niezastąpiony dodatek do dań z grilla, kanapek, zapiekanek, wędlin, itp. W moim domu podaję taki sos bardzo często, szczególnie na przyjęciach rodzinnych i nie tylko. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia, powinniśmy jak najczęściej korzystać ze zdrowotnych właściwości czosnku. Może go spożywać każdy. Nie należy jednak

Danka Pichci
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami 113

można do nich wykorzystać składniki, które akurat mamy w lodówce. Ponadto nadają się nie tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam  tutaj   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki(...)pieprzem. 4. Zawartość patelni połączyć z makaronem i pieczarkami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 5. Śmietankę wymieszać z rozbełtanymi jajkami i serem, dodać ulubione zioła. 6. Sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby zapiekanka zrumieniła się z wierzchu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 156

Klopsy mielone i kotlety schabowe wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków(...)st.C. na 60 minut.  8. Pozostałą śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojony serek topiony i pleśniowy. Podgrzewać do roztopienia serów, ciągle mieszając.  9. Przyrządzonym sosem serowym zalać zapiekankę i całość piec jeszcze przez 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Surówka z sałaty lodowej 179

Podstawowym składnikiem dzisiejszej surówki jest soczysta i chrupiąca sałata lodowa. Dodałam do niej trochę papryki, szczypiorku i selera naciowego. Całość polałam delikatnym sosem czosnkowym. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, może go pominąć, a surówka będzie równie smaczna. Może ona być witaminowym dodatkiem do dań z grilla lub obiadu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki(...)pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 1/2 łyżeczki cukru Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku pieprz ziołowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Sałatę porwać rękoma, wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i dodać do sałaty. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Seler pokroić

Danka Pichci
Penne z pieczarkami i oliwkami 111

kuchni, ale także te, które po prostu nie mają zbyt wiele czasu, aby coś przygotować do zjedzenia. W czasie gdy gotujemy makaron, możemy pokroić pozostałe składniki i zrobić sos. Następnie dodać makaron, wymieszać, doprawić i gotowe! Polecam to danie dla zabieganych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g makaronu 125 ml śmietanki 30% 20 dag pieczarek kilka czarnych drylowanych oliwek mała(...)pokrojone w plasterki oliwki i smażyć przez około 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dołożyć ugotowany makaron i wlać śmietanę. Całość dusić jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.  4. Danie posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci