sera żółtego · ½ szklanki śmietany 18 % · Fix makaron świderki z kurczakiem w sosie serowym · Makaron świderki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Układamy teraz warstwy zapiekanki, na dnie naczynia żaroodpornego makaron. 7. Na makaron wykładamy mięso. 8. Na mięso warzywa (można kilka zostawić do dekoracji). 9. Polewamy sosem serowym i posypujemy startym żółtym serem. 10. Zapiekamy 20 minut w 180 °C. 11. Danie gotowe. 12. Smacznego
Kulinarna Chwilarukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia gruszki 1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii) Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego) ½ łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie Rukolę myjemy, suszymy i układamy(...)talerzu. Gruszkę myjemy, nie obieramy – kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała i wykładamy na rukolę. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na talerzu, na koniec posypujemy mixem z prażonych ziaren. Smacznego! Serdeczne podziękowania dla Tatiany za użyczenie dodatków
Tajemnice Smakuposiekanej 200g ugotowanej ciecierzycy 1 szalotka – pokrojona w piórka 12 sztuk jaj przepiórczych – ugotowanych na twardo i przekrojonych na pół Dekoracja Pachnotka – spora garść liści Sos 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Wykonanie Warstwy sałatki układamy w podanej powyżej kolejności – najlepiej prezentują się w przezroczystej misce. Wszystkie(...)składniki na sos mieszamy i polewamy ułożoną warstwowo sałatkę. Całość obsypujemy pokrojonymi w cienkie paski listkami pachnotki. Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji
Tajemnice Smakuzamarynują, na patelni roztapiamy trzcinowy cukier. Gdy utworzy się karmel, powoli dolewamy porcjami część winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty ze śliwkami i redukujemy tak długo, aż powstanie gęsty sos. CRÈME BRÛLÉE Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym. Mleko zagotowujemy ze śmietanką i ziarenkami wanilii, powoli dodajemy do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100°C, na dnie(...)foremek (ramekinów) i pieczemy około godziny – deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. Schłodzony crème brûlée tuż przed podaniem posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem. Dekorujemy sosem śliwkowym. * Przepis zaczerpnięty z magazynu “Kuchnia” 09/2017 ** Palnik możemy w kuchni wykorzystać
Tajemnice Smakuciepłego) 3 – 4 łyżki świeżego soku z buraka DODATKI DO SUSHI nori wędzony ser tofu awokado kremowy serek (Philadelphia) szczypiorek mango wasabi czarny sezam DO PODANIA wasabi sos sojowy marynowany imbir Wykonanie Przygotowujemy nadzienie, czyli kroimy awokado i tofu w paski podobnej wielkości, część mango w cienkie płatki, część w paski. Różowy ryż Jeszcze ciepły i zaprawiony ryż(...)maki. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie płatki mango i jeszcze raz ściskami matą. Posypujemy czarnym sezamem i kroimy na 2-3 cm kawałki, podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym imbirem. Smacznego
Tajemnice Smakułyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone 1- 2 awokado garść rukoli cykoria czerwona czerwona cebula(...)bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko “przegryzło”, ale nie jest
Tajemnice Smakuszare do czasu, aż się przebarwią na różowo). Dorzucamy masło, posiekaną natkę pietruszki, wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze minutę podgrzewamy. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy krewetki a pozostały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku rozkładamy rukolę, filety z pomarańczy, plasterki czosnku. Tuż przed serwowaniem dania kładziemy na wierzch krewetki i całość skrapiamy sosem, który pozostał na patelni. Teraz
Tajemnice Smakueksperymentować, dodać coś od siebie, jakiś składnik zastąpić podobnym, dzięki temu poznamy ciekawe połączenia smakowe. Składniki 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 l wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy(...)niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy miód, sos sojowy, ocet ryżowe i kurkumę, mieszamy , aż się miód rozpuści. Rzodkiewki myjemy, obcinamy liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu, listki limonki kafir i plastry imbiru. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć
Tajemnice Smakuminut pod przykryciem. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów. Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu, sok z limony, oliwę, posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania. Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus
Tajemnice SmakuSkładniki 1 pęczek zielonych szparagów boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów 4 ząbki czosnku kawałek imbiru (4 cm) kawałek świeżej papryczki chili (3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki 1 – 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie Obrany czosnek , imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy(...)szparag owijamy plasterkiem boczku. Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru. Smacznego
Tajemnice Smakuprzygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym makaronem, a mianowicie z makaronem ryżowym. Aby nadać makaronom charakteru wymieszałam je z sosem przygotowanym na bazie bazyliowego pesto i podałam z pomidorkami i grillowanym serem halloumi. Składniki 1 cukinia (około 250 g) opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mieszamy z pesto, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzony i ostudzony mieszamy razem z makaronem z cukinii i z sosem z pesto. Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oliwie z obu stron
Tajemnice SmakuPlacuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub na przekąskę dla niespodziewanych gości. Lubię te placki, ponieważ składniki zawsze mam w domu pod ręką. W zamrażarce zielony groszek, w lodówce zapakowany wędzony łosoś. Jogurt i chrzan też jest pozycją obowiązkową w mojej(...)posiekany szczypior. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta, mniej więcej łyżkę na jeden placuszek. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy od razu, z sosem jogurtowo chrzanowym i kawałkiem łososia. Smacznego
Tajemnice Smakugodziny w temperaturze 170°C – 175°C. Możemy również gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia około 1,5 godziny, aż większość bulionu wyparuje. Podajemy dolmy na ciepło z sosem pozostałym w naczyniu lub na zimno z sosem jogurtowo – czosnkowym i pestkami granatu. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki “ Kaukasis ” – Olia Hercules
Tajemnice Smakudokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Część ryby warto zapakować próżniowo, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia. Rybę kroimy w cieniutkie plasterki, pod lekkim kątem. Łososia możemy podawać na kanapki, z sosem jogurtowym lub z sosem sojowym i wasabi. Smacznego! Zgrzewarki próżniowe FoodSaver ® zostały wynalezione w 1987 roku przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristen. Kristen stworzył urządzenia, które skutecznie eliminują powietrze, zapewniając
Tajemnice Smakubakłażan odgrywał główną rolę...wiedziałam, że niebawem znajdzie się to i na moim talerzu. Mocno skarmelizowany bakłażan rozpływa sie w ustach w towarzystwie całej ferajny bardzo aromatycznych przypraw, pomidorowego sosu i kwaskowatego jogurtu zamiast kokosowego mleczka. Całość świetnie współgra, a kalafiorowy ryż z kurkumą to naprawdę niecodzienny i ciekawy dodatek, chociaż osobiście muszę jeszcze popracować nad jego idealną konsystencją ;) Jeżeli(...)Zalej całość pomidorami i gotuj do momentu, aż całość trochę zgęstnieje (ok.15 min.) 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem - wymieszaj i zdejmij z ognia. 5. Do sosu wmieszaj jogurt. Kalafiorowy ryż: 1. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w robocie kuchennym. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj na nim posiekany czosnek i kurkumę przez
Kuchnia w Słońcu Skąpana