sosy - 72234 przepisów (strona:1779/4816)

Dwie marynaty do mięsa 71

marynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli   Do przygotowania marynaty II potrzebujemy: – 0,25 l piwa Tyskie(...)sosu Worcester – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczkę soli W obu przypadkach składniki marynaty umieszczamy w miseczce, mieszamy i wkładamy kawałki mięsa, które chcemy marynować. Marynujemy prze 1-2 godziny (minimum) a najlepiej przez noc. Życzymy Wam smacznego! Dajcie znać czy nasze marynaty przypadły Wam do gustu

Szybko Tanio Smacznie
Kalafiorowy spód do pizzy 88

jajka – sól, pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość(...)kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika

Szybko Tanio Smacznie
Makaronowa sałatka z wakame 178

minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego cienkiego makronu ryżowego 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 3 namoczone grzybki mun 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zielony ogórek 1 marchewka  Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki(...)wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Grzybki kroimy w cieniutkie paseczki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony, grzyby i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity