sosy - 72734 przepisów (strona:1780/4849)

Zapiekana cukinia z pomidorami i gomashio 110

koniec możesz uchylić piec, żeby odparować sok, który wyciekł z pomidorów. Po wyjęciu z pieca obficie posyp posiekaną natka pietruszki. Jeżeli lubisz - możesz podawać z odrobiną jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Przepis na sos znajdziecie w starym poście :) Zapytacie... Czym do cholery jest GOMASHIO ?! Otóż gomashio to nic innego jak prażony sezam z solą morską. Odkrycie mojej mamy! Była

Gary Bez dna
Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca 117

przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka dynia, jeszcze ciepła, sprawdza się do podjadania i zasadniczo(...)łyżka miodu gałązka rozmarynu sól świeżo mielony pieprz Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej kawałeczki dyni. Oliwę i miód połącz w gęsty sos i polej nim dynię. Posyp delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć

Gary Bez dna
Hummus, czyli pasta z cieciorki 128

czego można używać hummusu? Ja dotychczas odkryłam chyba tylko  trzy funkcjonalności, ale jestem przekonana o tym, że jest ich dużo więcej :) Po pierwsze - stosuję hummus jako sos do przekąsek - do pieczywa, warzyw - np. papryki, marchewki czy innych ulubionych i chrupiących :) Po drugie - jako smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi(...)garścią natki pietruszki w razowej bułce... mmm :) Po trzecie - hummus stosowałam jako sos do makaronu ! Grillowane krążki cukinii + cebula + hummus + makaron tagliatelle + garść świeżego estragonu... świetna kolacja :) Masz swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek sezamu jasnego łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Gary Bez dna
Bulion warzywny - przepis podstawowy 103

Wiedza o tym jak przygotować dobry bulion warzywny to w każdej kuchni podstawa prawidłowego funkcjonowania. Na jego bazie powstaje mnóstwo zup i sosów, więc wiedzieć jak zrobić najlepszy jest równie ważne jak znajomość abecadła. To, że nie ma w nim mięsa zupełnie nic mu nie ujmuje - całą esencję czerpiemy z warzywnych smaków i aromatów! Jak przygotować najlepszy bulion warzywny(...)bulionie! Zadbaj o siebie! Wykorzystaj wolny dzień i nastaw bulion. Można go przecież zamrozić! Dodanie soli też przedłuży jego trwałość! Możesz też nie solić - wtedy doprawiasz dopiero gotową zupę, sos czy inne danie. Jeśli gotujesz zupy na kostce rosołowej - w pierwszej kolejności - przestań to robić! Nie truj siebie i ludzi, których karmisz! Kolejne kroki skieruj na bazar lub do sklepu

Gary Bez dna
[FOTO-POST] Wycieczka do lasu 103

nazwać ;) I oczywiście były grzyby! Przede wszystkim podgrzybki. Do tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem grzybowym . Życzę wszystkim dobrego sezonu!  A wy jak przygotowujecie grzyby

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 130

zupełnego puszczania wodzy :) Wyobraźnia sensoryczna pozwala na zaprojektowanie dania i wszystkich związanych z nim doznań – smaku, aromatu, wyglądu, konsystencji, emocji... jeszcze przed rozpoczęciem gotowania! Znów dla przykładu - przepyszny sos truskawkowy , któremu dodałam nieco pikanterii i wytrawnego smaku octu balsamicznego... Sezon zbliża się wielkimi krokami! Odkrywanie i podkreślanie potencjału składników Zajęcia tego typu powinny być obowiązkowe dla wszystkich, którzy pracują(...)minut!). A tu niespodzianka! Po kilku próbach kulinarnych okazuje się, że obiad da się przygotować angażując się w jego przygotowanie...wspomniane już 10 minut! Można na przykład: przygotować sos - w czasie gotowania makaronu czy kaszy, wykorzystać piekarnik podczas wykonywania zupełnie innych czynności lub pozwolić daniu dusić się i zająć się w tym czasie sobą... Jeśli ktoś uważa, że np. przed

Gary Bez dna
Placki z kuskusa, cukini i płatków papryki 136

żeby przyprawić je według własnego upodobania – bardzo fajnie przyjmują smak przypraw i są wtedy jeszcze lepsze. Ja wolę bardziej pikantne smaki, dlatego dodałam kumin i chili. Pamiętaj także o sosie – może być po prostu zwykły jogurt jak u mnie, ale możesz zaszaleć i podać np. z sosem czosnkowym czy paprykowym

Z notatnika dietetyka
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 162

takich produktów należą: niektóre wyroby garmażeryjne (takie jak parówki, pasztety czy wędliny), mięso mielone (może zawierać dodatki białek zbożowych), konserwy oraz panierowane wyroby rybne, dania w proszku (np. sosy, zupki), gotowe sosy (ketchupy, majonezy, musztardy, sojowy i inne), jogurty i serki (mogą zawierać błonnik zbożowy lub pszenny, płatki zbożowe, słód jęczmienny lub skrobię pszenną), lody, słodycze (np. cukierki, czekolady, gotowe

Z notatnika dietetyka
Gołąbki z kaszanką 106

które ochronią gołąbki przed przypaleniem, ułóż na nich przygotowane gołąbki i przykryj je jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Ja gołąbki podałam akurat z sosem pieczarkowym, bo miałam trochę pieczarek w lodówce. Równie dobrze sprawdzi się choćby sos grzybowy 😉  No i oczywiście ziemniaki i kiszony ogórek - klasyka obiadowa

Z notatnika dietetyka
Surówka warzywna z twarogiem 139

będziesz potrzebować: żółtą paprykę, 15 pomidorków koktajlowych, plastra sera twarogowego półtłustego. Paprykę i plaster sera pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół i wymieszaj. Do surówki możesz przygotować też sos, do którego będziesz potrzebować: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wlej do słoiczka, zakręć i mocno wstrząśnij aż do połączenia składników(...)Sosem polej przygotowane wcześniej warzywa i pyszna surówka gotowa

Z notatnika dietetyka
Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami. 163

szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek  - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej wody (wrzątek) 1 łyżeczka soli(...)Następnie dodać na patelnię ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, zrumieniony boczek i ugotowaną kaszę gryczaną. Podsmażyć przez kilka minut, tak żeby składniki się połączyły, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Smak farszu powinien być, mocniejszy, wręcz trochę przesadzony, ponieważ ciasto na pierogi ma wyrazisty smak. Przygotowanie pierogów: Mąki wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, w ymieszać widelcem

Codziennik Kuchenny
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 617

każdego dnia.  Ja zajadałem się nimi od najmłodszych lat i do dziś je uwielbiam. Dlatego dziś chciałbym Was zainspirować moim przepisem na pyszne tiftele ziemniaczano-serowe z aromatycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Tiftele są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je.  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera(...)oleju na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy starty czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gotowy sos serwujemy z chrupiącymi ziemniaczanymi tiftelami. Smacznego

kulinarnyJa
Zapiekanka z Mięsem Mielonym i Brukselką 142

dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper, jajka, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. 5. W formie żaroodpornej o wymiarach 19cmx28cm układamy warstwowo: ziemniaki - 1/3 mięsa mielonego - 1/3 sosu - brukselka - 2/3 mięsa mielonego - 2/3 sosu - ser żółty. 6. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 45minut

Dziś Ja gotuje
Pizza na spodzie z kalafiora 141

użyj płatków drożdżowych lub bezglutenowej bułki tartej). Masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż ok. 8 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Na koniec(...)dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze ok. 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż sos mięsny i rozprowadź go po całej powierzchni pizzy. Następnie posyp ją startym żółtym serem (ja użyłam wegańskiej wersji sera żółtego, ponieważ niestety tylko taki mogę). Pizzę ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu podawaj z sałatką

365 dni dookoła kuchni
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 183

lunch.   Miska pyszności garść mieszanki sałat 1 nieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona )   sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody   Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody(...)obrane i pokrojone avocado, dodajemy oliwki, pół pomidora w kawałkach i batata oraz fetę. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W mały słoiczku mieszamy składnik na sos, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. ** jeśli chcesz dołożyć kawałek mięsa np. kurczaka, dołóż go do batatów na patelnię ( tylko w małych kawałkach ) uparuj, dopraw i będzie pysznie ! Pamiętaj do miski możesz

Kuchnia na wzgórzu