mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka oleju Sos chrzanowy Sposób przygotowania: Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej(...)połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Podawać z sosem chrzanowym. Wartość odżywcza: Smacznego ! Artykuł Wielkanocna pieczeń z jajkami pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar Zdrowiawarzyw. Składniki -6 jajek -puszka tuńczyka (ok. 150-170 g) -5 łyżki keczupu -2 łyżki suszonej prażonej cebulki -3 łyżki majonezu -sól, pieprz -opcjonalnie: kilka kropli sosu tabasco lub piri piri Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Dodać pokrojone jajka, sebulkę, keczup i majonez. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać ostry(...)sos. Całość dokładnie zblendować na gładką masę. Schłodzić. Smacznego
Zielona KuchniaWłoskie smaki na obiadowym talerzu:). Pierożki tortellini z lekkim sosem i świeżą rukolą. 400g tortellini z serem 100g rukoli 300g pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku bazylia, oregano, sól, pieprz oliwa do smażenia ser cheddar do posypania 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej oliwie smażymy krótko posiekaną cebulę(...)czosnek i pomidorki koktajlowe do momentu aż pomidorki zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy śmietanę i przyprawy. 3. Na koniec do sosu dodajemy tortellini i rukolę. Po ułożeniu na talerz dekorujemy rukolą i posypujemy startym serem
Szefowa kuchniZaczynamy od sałaty. Z główki obrywamy liście, płuczemy je w wodzie. Osuszamy w wirówce do sałaty. Następnie liście salaty rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Potem przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą. Następnie sosem polewamy sałatę. Zaraz potem słonecznik prażymy na suche patelni i posypujemy sałatę. Artykuł Zielona sałata do obiadu pochodzi z serwisu
Dorota SmakujeDzisiaj ryba nieco inaczej. Z dodatkiem aromatycznego imbiru i sosu zrobionego na bazie sosu sojowego. Trochę Azji na talerzu
Stare GaryRUKOLA Z PĘCZAKIEM Składniki rukola z pęczakiem: 100g rukoli 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki orzechów pinii lub innych ulubionych orzechów sos sałatkowy np winegret pomarańczowy – przepis Jak zrobić rukole z pęczakiem: Zaczynamy od rukoli. Myjemy ja dokładnie, suszymy w wirówce do sałaty i przekładamy do misy (można wcześniej przesiekać(...)się i dodajemy do rukoli. Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, słonecznika i pinii i prażymy aż się zarumienią. Potem wsypujemy do sałatki. Całą sałatkę tuż przed podaniem skrapiamy sosem. Artykuł Rukola z pęczakiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujejeszcze smażę około 5 minut. Dodaję papryczkę chili, czosnek, doprawiam oregano i przyprawami, dodaję pomidory krojone razem z zalewą, dokładnie mieszam i duszę całość około 8 minut, tak żeby sos zgęstniał. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Na koniec dodaję czerwoną fasolę i jeszcze duszę około 3 minut. W tak przygotowanym sosie robię wgłębienia łyżką i wybijam jajka. Patelnię
Uwaga Babcia GotujeKtoś z Was lubi mięsa na słodko? No to wpadajcie po przepis. Szybki, prosty i mega smaczny! Składniki: 500 g podudzi z kurczaka 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu BBQ 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki syropu z agawy Przygotowanie: Normal 0 21 false false false
R'n'G KitchenTaką potrawę robi się ekspresowo, a na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 300 g filetu z kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej (450 g) 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, imbir, kurkuma olej do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż warzywa zmiękną. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą i odrobiną chili, jeżeli chcemy by potrawa była bardziej pikantna
Danka Pichcikostkę, wlać wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Udka wyjąć na talerz, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i pałką blendera zmiksować wywar i mamy naturalnie zagęszczony sos marchewkowy. Podawać z ziemniakami lub ryżem makaronem, kaszą i ulubioną surówką - udka kurczaka duszone razem z marchewką, marchewka z wywarem zmiksowana i jest naturalny, pyszny sos........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś wyjmujemy z zamrażarki nasze zapasy leśnych grzybów i robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:). 200g makaronu penne 300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną(...)Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy. Zalewamy szklanką wody, dusimy przez około 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. 4. Sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy startym serem
Szefowa kuchni