prostu pyszne. Do tego oczywiście super proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki panierce Panko i wiórkom kokosowym są chrupiące i zarazem soczyste. Podajcie je z odrobiną orientalnego sosu i macie świetne danie, którym zaimponujecie znajomym. Sprawdźcie sami! 😉 Składniki: 450 g obranych i oczyszczonych krewetek 100 g panierki Panko 100 g wiórków kokosowych 2 jajka ½ szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej(...)rozgrzanego oleju i smażymy ok. 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Usmażone krewetki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z wybranymi sosami, np. chilli lub podobnym. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Kokosowe krewetki pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniSkładniki: Ciasto: 70 g maki pszennej 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 150 g masła 120 g cukru Sos karmelowy: 50 g cukru 30 g masła 100 ml śmietanki 30% Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4 banany 4 łyżki soku z cytryny kakao do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Ciasto(...)delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (20cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C przez 25 minut. Następnie studzimy je. Sos karmelowy: Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do niego masło, ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do momentu aż się roztopi. Patelnię stawiamy z powrotem na ogień i dodajemy
Qchnia po prostusposób zamienia się w miękki naleśnik Zapraszam Was do wypróbowania właśnie tego przepisu bo nam połączenie smakowe ryżu jaśminowego, kurczaka curry i podsmażonych warzyw wyjątkowo smakowało. Sajgonki podałam z sosem hoisin . PRZEPIS SAJGONKI Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM Składniki na sajgonki z warzywami i kurczakiem ok 20 arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz(...)składamy wszystkie sajgonki do wykończenia składników. Tak przygotowane sajgonki obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju dwie, trzy minutki aż lekko się zezłocą i będą apetycznie chrupiące. Podajemy z sosem np słodkim chili lub hoisin . Artykuł Sajgonki z warzywami i kurczakiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej: Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Naleśniki z twarożkiem kokosowym (Keto, Paleo, LowCarb, LCHF, bez nabiału) Przepis na nie w wersji wytrawnej jest analogiczny do tych naleśników , oczywiście z wyłączeniem(...)panierkę z mąki kokosowej . Moja mama z powodzeniem panieruje w ten sposób rybę. Jest ona jednak dość trudna w obsłudze i ja nie lubię z niej korzystać. Do tego sos grzybowy i pyszne bezmięsne wigilijne danie gotowe! Krokiety z kapusta i grzybami Tęsknicie na diecie niskowęglowodanowej za smakiem krokietów rodem z kuchni babci...? Oto rozwiązanie: keto krokiety z kapustą
Modern Cave Girlząbki czosnku oraz rozdrobniony tuńczyk; doprawiamy solą i pieprzem . Całość smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Sos blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ugotowany makaron i różyczki brokuła wrzucamy na patelnię z sosem. Całość mieszamy do połączenia się składników, trzymając na ogniu ok. 1-2 minuty. Makaron przekładamy
La grande e la piccola cuocaŚledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka
Kuchnia MagdaLenyŚledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka
Kuchnia MagdaLenyBiała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa z oliwek 2 łyżki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać marynatą(...)piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniaszklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, Dodatki na pizzę: cebula, papryka, ser żółty, mozzarella, ser pleśniowy, wędlina i tym podobne w zależności od upodobań Sos do pizzy według tego przepisu Wykonanie: Do miski wlewamy ciepłą wodę, kruszymy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, zostawiamy na 3-4 minuty. Dodajemy mąkę, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką(...)patelni. Patelnię przykrywamy pokrywką, smażymy na małym płomieniu ok. 3-4 minuty. Sprawdzamy spód, jeśli jest delikatnie zarumieniony, odwracamy pizzę na drugą stronę, wyłączamy płomień i szybko smarujemy ciasto sosem do pizzy i układamy wszystkie dodatki. Przykrywamy pokrywką, włączamy płomień z powrotem i smażymy ok. 5-7 minut do momentu, aż ser się roztopi i spód będzie delikatnie rumiany. Gotową
Bułka z Chlebemgębie" 😍 Taki pyszny obiad robi się szybko, i nie wymaga od nas jakiś wyszukanych składników. Dodane przeze mnie warzywa możemy oczywiście dowolnie zmieniać. Możemy np. wzbogacić nasz sos o ugotowaną brukselkę, por czy seler. Też będzie bardzo smacznie 👌 Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 3 marchewki puszka groszku 200g 1/2 kalafiora 2 łyżki masła śmietana 18% 2 łyżki(...)zalewamy bulionem i dorzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki oraz różyczki kalafiora. Całość dusimy do miękkości mięsa i warzyw. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący się sos. Całość zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną). Na koniec dorzucamy groszek konserwowy i natkę lub koperek. Podajemy z ryżem lub ziemniakami
Walijskie Pichceniekilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej(...)cebulę i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana (lub inne warzywo) oraz małe pieczarki (kroję je na 4) i mieszając smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy curry, sos rybny oraz cukier (gdy dajemy). Podgrzewamy mieszając. Wlewamy gorący bulion (ja wlewam ok. 1 litra, potem ewentualnie dolewam resztę), zagotowujemy. Dodajemy makaron przełamany na pół, gdy daję ryżowy (najczęściej daję
Smaczne ZdroweSchab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: · ½ kg schab · Cebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki żółta, czerwona(...)paseczki paprykę. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem. 6. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy. 7. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C pod przykryciem. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaDanie jest idealne w smaku, wszystko współgra tworząc niezapomniane doznania smakowe. Sos jest kremowy - awokado, i ostry - por, znakomite połączenie. Danie robi się szybko, jeszcze szybciej znika w brzuchach zajadających. Papryczki Padrón, swoją lekką goryczką dopełniają całości. Kokardki z sosem i Padrónami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieketchup można oczywiście wykorzystać w ten sam sposób co kupny, czyli na zimno do kanapek, tostów, parówek czy frytek. Ale również można go użyć do dań na gorąco jako sos do makaronu czy ryżu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5kg cukinii 2-3 papryki czerwone 4 cebule 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka papryki(...)papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie
Waniliowe Improwizacje