Bahamy - Rolada z guawą w sosie rumowym (Guava Duff) 185pieczenia - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 50g masła + 10 g do wysmarowania naczynia - odrobina oleju - puszka guawy (najlepiej bez pestek) - szklanka cukru - pół szklanki wody - 3 łyżki cynamonu Sos: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 2 łyżki rumu Przygotowanie: 1) Odsączamy guawę i w miarę możliwości pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, cynamon i cukier. Wstawiamy(...)rozgrzewamy masło, potem dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy rum i mieszamy. Następnie gotujemy przez kilka sekund. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 5) Kawałki rolady serwujemy polane 1-2 łyżeczkami sosu rumowego
Roślinożerni urlopowicze
Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami 164obrałam i pół pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte pieczarki. Smażyłam je przez kilka minut. Najpierw pieczarki puściły sos. Wtedy je trochę doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam dalej aż cały sos odparował. Pieczarki odstawiłam do wystudzenia. Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam je w zimnej wodzie i obrałam
Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku z porem 133Ryba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko(...)warzyw w garnku. Dolałam bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszałam. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Sos warzywny dusiłam na małym ogniu ok. 20-30 minut. Ryby skropiłam sokiem z cytryny, przyprawiłam solą i przyprawą do ryb. Obtoczyłam w mące. Smażyłam je partiami na patelni
Waniliowe Improwizacje
Spaghetti z boczkiem i czosnkiem 152link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/spaghetti-z-miesem-mielonym-w-sosie.html), makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/makaron-spaghetti-z-kurczakiem-i-sosem.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Austria - Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym) 202zrobić samemu, ale my poszliśmy na łatwiznę - pół słoiczka powideł śliwkowych - pół łyżeczki rumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą wanili ą ( np. taka(...)rumem. Gdy pampuchy będą gotowe, wydrążamy w nich mały otwór (od spodu) i ładujemy powidła. 3) Na talerz nakładamy pampuchy, polewamy sosem waniliowym, posypujemy cukrem pudrem i makiem
Roślinożerni urlopowicze
Placek cukiniowy po węgiersku 168restauracjach, zwłaszcza w miejscowościach wakacyjnych. Ja to danie od czasu do czasu przygotowuję również w domu, bo jest smaczne i domownicy je lubią. Jest to fajna alternatywa dla podania sosu mięsnego inaczej niż z ziemniakami czy kaszą. Tradycyjnie placek po węgiersku jest przygotowywany z placków ziemniaczanych z gęstym sosem i polany śmietaną. Ja dziś zrobiłam go w nieco innej wersji
Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami 133mniejsze kawałki, zblendowałam na jednolity przecier i dodałam do garnka z warzywami. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszałam wszystko i dusiłam sos ok. pół godziny, aż warzywa były miękkie. Ryby skropiła sokiem z cytryny, posoliłam i posypałam przyprawą do ryb. Obtaczałam je w mące i usmażyłam na oleju. Po usmażeniu wykładałam ryby(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone filety podzieliłam na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę kawałków rybnych, wyłożyłam połowę warzyw, znów ułożyłam kawałki ryby i na to resztę sosu. Naczynie z rybą pozostawiłam na blacie, aż wystygło, a następnie schłodziłam w lodówce. Ryba jest najlepsza po minimum 12 godzinach chłodzenia w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do skorzystania z innych
Waniliowe Improwizacje
Francja - Sałatka z kozim serem (Salade de chèvre chaud) 180międzyczasie pomidory kroimy na 8-12 części (zależy od wielkości), liście sałaty myjemy i układamy na talerzach. Dodajemy pomidory i lekko pokruszone orzechy włoskie. 4) W miseczce robimy sos z oliwy, miodu i ziół prowansalskich. 5) Gdy plastry bagietki będą już gotowe, układamy je na wierzchu i całość lekko skrapiamy sosem. Voilà, bon appétit! \Nicejska wersja sałatki
Roślinożerni urlopowicze
Kurczak pieczony na porze 143minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Pizza na ziemniaczanym spodzie 121obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka pizzy, ale myślę że warto spróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej sól, pieprz do smaku(...)piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam do jego roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link
Waniliowe Improwizacje
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami 189coś takiego. Dlatego dzielę się z wami przepisem. Sałatkę zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można go wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mięsie rozłożyłam brzoskwinie oraz kukurydzę. Majonez wymieszałam dokładnie z jogurtem naturalnym. Dodałam rozgnieciony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszałam. Sosem polałam sałatkę. Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce. Najlepiej, aby spędziła w niej minimum kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki
Waniliowe Improwizacje
Zapiekanka rybna ze szpinakiem 191kilka kostek mrożonego szpinaku, trochę ugotowanego makaronu z obiadu. Postanowiłam to wszystko połączyć i tak powstało pyszne danie obiadowe, czyli zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem w śmietanowo - serowym sosie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 filety rybne mrożone 3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki 8 kostek mrożonego szpinaku (brykiet) 0,5szkl. śmietany 30% 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia przepisu na zapiekankę z fasolki szparagowej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-z-fasolki-szparagowej-pod.html), cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/canelloni-z-miesem-mielonym-w-zosie.html), kalafior faszerowany mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kalafior-faszerowany-miesem-mielonym.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Warstwowa sałatka z kurczakiem 160pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 papryka czerwona biała część pora 0,5 ogórka wężowego 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam(...)majonezie ułożyłam kawałki wystudzonego kurczaka. Paprykę umyłam, usunęłam nasiona, a resztę pokroiłam w kostkę i wyłożyłam na kurczaka. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i wyłożyłam na paprykę. Kukurydzę polałam sosem czosnkowym. Na wierzch sałatki wyłożyłam resztę poszatkowanej sałaty rzymskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka
Waniliowe Improwizacje
Zapiekana cukinia z pomidorami i gomashio 118koniec możesz uchylić piec, żeby odparować sok, który wyciekł z pomidorów. Po wyjęciu z pieca obficie posyp posiekaną natka pietruszki. Jeżeli lubisz - możesz podawać z odrobiną jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Przepis na sos znajdziecie w starym poście :) Zapytacie... Czym do cholery jest GOMASHIO ?! Otóż gomashio to nic innego jak prażony sezam z solą morską. Odkrycie mojej mamy! Była
Gary Bez dna
Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca 125przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka dynia, jeszcze ciepła, sprawdza się do podjadania i zasadniczo(...)łyżka miodu gałązka rozmarynu sól świeżo mielony pieprz Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej kawałeczki dyni. Oliwę i miód połącz w gęsty sos i polej nim dynię. Posyp delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć
Gary Bez dna