minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj: Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym Zupa Meksykańska Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami Artykuł Pieczone pulpety drobiowe pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieJajka sojowe , jajka w marynacie sojowej, lekko słonawe o ciekawym delikatnym smaku i pięknym kolorze. 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml sosu sojowego, 400 ml wody, 1 łyżka przyprawy pięć smaków, 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego, Zagotować sos sojowy z wodą i przyprawą. Wlać ocet winny i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Jajka obrać
królestwo garówteż przepis na błyskawiczną pizzę z figami i trzema serami . Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką(...)/blaszkę. Najlepiej położyć ciasto na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak
Niedzielny kucharzmieliśmy... Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo... Składniki; 5 średnich buraków czerwonych 1/3 kostki sera feta 1 cebula 4 łyżki pestek dyni garść zielonych oliwek Sos; 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu pieprz do smaku 1 łyżka musztardy miodowej Przygotowanie; Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię(...)kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy delikatnie aby zachować kształt sera. Podajemy z pieczywem, samą lub jako sałatkę obiadową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.części. Z każdej formujemy kulkę. Gotujemy na parze. Soczewica: 200 g soczewicy czerwonej 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce 2 łyżki oleju rzepakowego ok. 20 g sosu sojowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku ok. 0,75-1 szklanka wody Soczewicę płuczemy na sicie. W rondelku zagrzewamy olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos sojowy. Mieszamy. Dodajemy
KucharzycaPieczone warzywa z sosem czosnkowym Dzisiaj mam dla Was coś w rodzaju inspiracji, aniżeli tradycyjnej receptury. Bowiem w doborze warzyw do pieczenia jedynym ograniczeniem są nasze upodobania i zawartość lodówki. Gdzie obecnie to drugie może … Artykuł Pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mejajko 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki tartego sera garść szpinaku (dałam mrożony) 2-3 listki czosnku niedźwiedziego szczypta soli mąką do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt, sos Szpinak porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Twaróg rozetrzeć z solą, serem i jajkiem. Płatki zmielić (np. w młynku do kawy), wsypać do twarogu. Wymieszać. Dodać(...)patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłożyć syrniki, smażyć na małym/średnim ogniu a każdej strony, aż się zarumienią (ok 2-3 minuty z każdej strony). Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem. Smacznego
Obiad gotowysię zaraz po upieczeniu, ani na talerzu, ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę można serwować z różnymi sosami, ja akurat serwowałam z sosem z sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone
moj przepis nagołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej
moj przepis nadolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź(...)kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek
moj przepis namały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej
moj przepis namojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości(...)woda ma lekko pyrkać, u mnie 4/9. Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona
moj przepis naobrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę
moj przepis na