pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka oleju rzepakowego dodatkowo do sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy(...)ilością farszu. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu. Przygotowujemy sos do polania naszych papryk. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy nasze papryki przed podaniem. Artykuł Faszerowana papryka kaszą jęczmienną pochodzi
I LOVE LIFEmnie obcymi. A jednak ta świąteczna magia zadziałała w 100%. Na zaproszenie znanej Wam już z mojego bloga marki KASIA , poprowadziłam słodkie, świąteczne warsztaty dla dzieci ze Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Podczas tych kilku godzin piekliśmy wspólnie i dekorowaliśmy przepyszne pierniczki przygotowane wg. tradycyjnej, znanej od lat receptury Kasi. Jednak nie tylko o te pyszne pierniczki nam chodziło! Marka Kasia(...)dobrego na Święta! Ty też możesz dołączyć! Wystarczy, że upieczecie pierniczki, opublikujecie w swoich social mediach z hashtagiem #UpieczDzieciomRadosc, a Kasia od każdego opublikowanego zdjęcia przekaże 1 zł na SOS Wioski Dziecięce. Ja dołączam do akcji już dziś! Dołącz i Ty! SZCZEGÓŁY SKŁADNIKI: * Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 op * mąka pszenna – 3 szkl * miód prawdziwy
Ostra na Słodkomargaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: tartaletki: Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto. Ciasto(...)zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta
Bon appetit mon amiePróbowaliście już placuszków z dodatkiem mleka w proszku? Jeśli nie, koniecznie musicie to zmienić. Placuszki wychodzą wspaniałe! Pyszne, nie za słodkie, naprawdę pulchniutkie. Podałam je polane sosem toffi, który osłodził całość. Moje dziecko wprost nie mogło się ich nachwalić Dziękuję za ten przepis Joannie , na pewno będziemy do niego wracać z przyjemnością 1 szkl. mąki pszennej 5 czubatych łyżek mleka(...)łyżka=1 placuszek) na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z innymi ulubionymi słodkimi dodatkami: miodem, sosem toffi czy powidłami. Źródło
Smaki Na Talerzuszklanki ,suszonej papryki, Gochugaru ( dostępne na alle…drogo ) 2 łyżki soli himalajskiej lub kamiennej , byle grubej 3 łyżki brązowego cukru 1/2 mąki ryżowej , drobno mielonej 1/2 szklanki , sosu rybnego 3 szklanki wody W garnku mieszamy mąkę ryżową z wodą i doprowadzamy do wrzenia , ciągle mieszając . Do czasu , aż utworzy się gęsty kleik . Rzodkiew , marchew ścieramy , po obraniu na tarce(...)najmniejszych oczkach . Szczypior i dymkę , po prostu siekamy . Kapustę pekińską kroimy na ćwiartki , a następnie na kawałki o długości około 4 cm . Mieszamy wszystkie warzywa razem , dodajemy sos rybny ,utartą rzepę gohugaru , sól , oraz ugotowany wcześniej kleik z mąki ryżowej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugniatamy , przykrywamy i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej na 7 dni . Po tym czasie przekładamy
Ogrodnik w podróżyPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto
Pieprzyć z FantazjąSzybkie przekąski Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim
Dorota Smakujebrokuła, którego możemy jeszcze poprzecinać na mniejsze cząstki, na to układamy pomidory, lekko solimy i jeżeli lubimy pikantne to również dodajemy szczyptę pieprzu. Następna warstwa to ser feta, połowa sosu, usmażona pierś z kurczaka, ryż, odcedzona kukurydza, papryka, a na sam koniec pozostały sos, który posypujemy ziarnami słonecznika oraz dyni
Gotuj z Agnesielony makaron z algami ćwierć kostki masła 8 filecików anchois i łyżka oleju ze słoika anchois natka pietruszki do dekoracji Nasiona konopii: ćwierć szklanki octu jabłkowego ćwierć szklanki sosu sojowego ćwierć szklanki wody ćwierć szklanki nasion konopii ząbek czosnku listek laurowy łyżeczka cukru Przepis na makaron z anchois i nasionami konopii Zaczynamy od “kawioru” z konopii, bo jego przygotowanie trwa(...)makaron z masłem i anchois. To jeden z tych przepisów, który wszyscy kochają. Bo można mieć super obiad z rzeczy ze spiżarni, gdy nie mamy nic świeżego i bo sos robi się szybciej niż trwa ugotowanie makaronu. Jak go zrobić? Wstawiamy makaron. Kiedy się gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody
Ugotowane pozamiatanecytrynową lub liście kaffiru i wlej mleko kokosowe oraz 1 szklankę wody. Dodaj również krewetki wraz z marynatą i zmniejsz ogień. Zabierz się za dodawanie przypraw Wlej 2 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki sojowego. Wsyp do dania 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki(...)makaronu sojowego lub ryżowego 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 żółtka papryka 1 marchew 2 cebule dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sojowego sok z 2 limonek 1 łyżka drobno startego imbiru – kup kawałek około 5 cm 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 pęd trawy cytrynowej
Eat me! Fit me!Sól · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości i doprawiamy solą oraz pomysłem na soczystego kurczaka, pozostawiamy na 20 minut. 2. W tym czasie obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy(...)rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką. 5. Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 6. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udka. 7. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 8. Danie gotowe
Kulinarna ChwilaSkładniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody, ryż przepłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, zmniejsz ogień(...)paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni. Krok 4 Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się
Niedzielny kucharzświęta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy, świąteczny przepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki(...)półplasterki – można użyć surowej cebuli, można przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w dużym słoiku układamy warstwowo cebulę, bakalie, śledzie, sos jogurtowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się. Artykuł Śledzie w jogurcie z bakaliami
Dorota Smakujeczosnek łączymy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W kosteczkę kroimy także ogórki oraz paprykę konserwową, a kukurydzę odcedzamy. Układamy warstwami: Kurczak- cebula- połowa sosu majonezowego- połowa ketchupu- kukurydza- papryka-ogórek-pozostały sos majonezowy- pozostały ketchup- posiekana kapusta pekińska. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladzieobranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego. Marchewki(...)się zeszkli. Dodajemy marchewki i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Często mieszamy. Dodajemy buraki i smażymy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i majerankiem. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i dodajemy masło orzechowe. Od czasu do czasu mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Do usmażonych warzyw dodajemy kaszę jaglaną i zmielone migdały. Mieszamy, a następnie
My Chcemy Jeść