sosy - 72234 przepisów (strona:1771/4816)

Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią 190

żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chili 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: 1.   Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na surówkę). 2.   Cukinię(...)posypaną mąką. 11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju. 12. Na wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty. Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania. Smacznego

Prosto z Kotła
Żeberka pieczone 129

Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso marynowane w sosie sojowym, ketchupie, miodzie i coli. Jest to dość tania propozycja obiadowa, a na samą myśl o tych ostatnich ślinka mi cieknie. Sekretem udanych żeberek jest dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje(...)podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:) 1 kg żeberek w paskach 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka prawdziwego miodu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 5 łyżek coli sól i pieprz    Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać

Krylowa Kuchnia
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 148

straganach mnóstwo jeszcze grzybów. Będąc wczoraj w mieście zobaczyłam cały stragan cudnej urody podgrzybków, no i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy z mięciutkimi kluseczkami. Przepis na idealne kluski(...)kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Gulasz podawać z gorącymi kluskami. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Pieczeń schabowa 103

Coś mnie ostatnio na tradycyjne wzięło, jakoś tak do babcinych przepisów bardziej ciągnie i trochę mniej eksperymentuję. Tym razem prosta pieczeń schabowa. Delikatny pieczony schab w tradycyjnym sosie pieczeniowym, to moja propozycja na niedzielny obiad. Danie nieskomplikowane, a pięknie się prezentuje, do tego pyrki, kapucha zasmażana i można podejmować gości. Smacznie i prosto:) 600-700 g niezbyt chudego schabu(...)patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw. Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Pierś z kurczaka z brokułem i bundzem 112

mieć i wyczarować z niego coś pysznego. Bundz to delikatny, mocno śmietankowy serek (w smaku trochę przypomina mozzarellę), pierwszy skrzep do produkcji oscypków. Tak powstała pierś kurczaka w śmietanowym sosie, do tego brokuły i niezwykle delikatny bundz, to wszystko podałam z makaronem kokardki. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam zrobić to ekspresowe danie, jeżeli tylko będziecie mieli dostęp do tego podhalańskiego(...)patelnię z mięsem wlać śmietankę, dorzucić brokuł i pokruszyć 2/3 sera, gotować aż śmietanka zgęstnieje, a ser się rozpuści. Na gorący makaron wyłożyć pierś z brokułami w sosie, posypać resztą pokruszonego sera i natką pietruszki. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Surówka z pora i jabłka 120

dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko 1/2 łyżki soku z cytryny(...)obrać jabłko i zetrzeć je na tarce jarzynowej-skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju i przypraw i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Domowe chlebki pita 119

Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych

Krylowa Kuchnia
Kotlety jajeczne 141

Proste bezmięsne danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego mielonego. Kotleciki są dobrze doprawione i mają chrupiącą panierkę. Wykonanie jest banalnie proste i ekspresowe. Można je podać z dowolnym sosem-ja polecam domowy śmietanowo-chrzanowy. Dlatego na postne piątki, nie tylko rybka:) Na 12 kotlecików 12 jajek 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku Sól(...)razem dokładnie wymieszać.  Z powstałej masy robić niewielkie kotlety, panierować je w bułce tartej, smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać gorące lub zimne. Ja podałam z sosem chrzanowym

Krylowa Kuchnia
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 109

bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić(...)ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 96

wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku. 1 kg mięsnych żeberek ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow pół główki czosnku również z zalewy  2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić(...)ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48h. Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Z miodu, sosu i przypraw przygotować marynatę i dokładnie pokryć nią żeberka. Uwaga nie dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 C w naczyniu

Krylowa Kuchnia
Schab w sosie z fasolką szparagową i marchewką 99

pomysłów na codzienny łatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą, ja podałam z moją

Krylowa Kuchnia
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 152

tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki(...)naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę. Jeżeli gołąbki za bardzo zaczynają się przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem 120

dużą ilość masła. Tym razem przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję. duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g 8 plastrów szynki 12 plastrów sera gouda 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)oliwek zioła prowansalskie bazylia suszona oregano suszone sól i pieprz  Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze

Krylowa Kuchnia
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 141

warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej 300 g pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku(...)świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut, następnie przeciąć rękaw i dopiekać potrawę jeszcze przez 15 minut. Podawać na gorąco. Sos z pieczonej karkówki z warzywami jest idealny do polania ziemniaków. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Makaron z tuńczykiem ,suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem 113

produktów, które miałam w domu, bez niepotrzebnego wychodzenia z domu Na 3 porcje: 200 g makaronu farfalle użyłam Pudliszki 1 garść mrożonego, zielonego groszku 120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu) 6 połówek suszonych pomidorów 3 łyżki oleju z pomidorów 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku szczypta oregano sól i pieprz  Wstawić wodę na makaron(...)wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać aż groszek zmięknie. Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać. Smacznego

Krylowa Kuchnia