sosy - 72234 przepisów (strona:1763/4816)

Soczyste żeberka z glazurą 125

obłóż cebulą, pokrojoną w ósemki. Na koniec wlej zagotowaną marynatę i wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika. Piecz żeberka przez 2 godziny, odwracając je co pół godziny i polewając wytworzonym sosem. Po dwóch godzinach podwyższ temperaturę do 225ºC i piecz żeberka jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie mięso powinno się ładnie zrumienić, a reszta sosu zgęstnieć jak miód i pokryć

codojedzenia
Przepis na wigilijną sałatkę ze śledziem, suszonymi pomidorami i rukolą w sosie musztardowo-miodowym 154

rukoli. Pokrusz fetę i dodaj do sałatki. Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu. Rozsyp na talerzu żurawinę i lekko pokruszone orzechy włoskie. Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki 300 g filetów śledziowych w oleju 100-150 g sera typu feta pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk opakowanie rukoli(...)kilka garści garść suszonej żurawiny 2 garście orzechów włoskich Wykonanie W niedużym garnuszku rozpuść delikatnie miód. Dodaj olej, musztardę i ocet balsamiczny. Składniki dokładnie wymieszaj a następnie polej sałatkę sosem. Składniki 3 łyżki musztardy francuskiej lub ostrej 3 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź

Eat me! Fit me!
Śledzie w śmietanie z marynowanym pieprzem 185

przygotowania: Śledzie jeśli są dość słone, wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku.  Przygotować sos: Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać pokrojone śledzie, wymieszać odstawić na 24 godziny do lodówki

Wanilia i Kardamon
Śledzie z marynowaną cebulą 161

blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy(...)papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledzie z marynowaną cebulą Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 5 filetów śledziowych 2 cebule olej rzepakowy Marynata: 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze śliwką 203

schabu, nadziewam go i piekę, a później część zamrażam. W kryzysowej sytuacji wyciągam z zamrażalki i obiad mam z głowy. Trochę żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęć sosu ani dokładnie spisać jego przygotowania, bo na prawdę świetnie pasuje do tego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki(...)które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką. Nie potrzeba nawet go specjalnie przyprawiać bo sam w sobie jest aromatyczny. Co do przyprawiania mięsa, świetnie nadaje się do tego sól ziołowa, którą pokazywałam Wam jakiś czas temu

My simple kitchen
3 przepisy na karpia 123

oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy sok. Wlewamy go do miski, a następnie dodajemy sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Dajet
Surówka z cukinii i selera naciowego 163

selera naciowego 5 cm świeżego imbiru 1 jabłko winne 1 granat mała wiązka natki pietruszki 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Sos: 1 łyżeczka miodu naturalnego sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Jak zrobić surówkę z cukinii i selera naciowego? Łodygi selera oczyścić z włókien (nitek(...)dwie części. Z każdej połówki drewnianą łyżką wystukać pestki. Pietruszkę posiekać. Świeżą papryczkę drobno posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami. Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem. Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego

Kuchcik gotuje
Śledzie w occie 180

Śledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 419

śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 419

śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
Tatar wołowy z cebulką i ogórkiem 141

Składniki: -500 g polędwicy wołowej -pół cebuli -1-2 ogórki kiszone -dwa żółtka -sól warzona nie jodowana -pieprz czarny mielony -sos sojowy -olej u mnie smakowy paprykowy Sposób przygotowania: Mięso opłukać i zmielić na drobnym sitku lub posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę . Soli, pieprzu i sosu sojowego każdy dodaje do swojego smaku następnie olej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karp smażony z sosem grzybowym 138

odsłonie;)  Składniki: na karpia: 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg  3-4 łyżki mąki  olej do smażenia  cytryna  sól, pieprz  sos grzybowy:  400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby  1/2 litra wywaru jarzynowego  2-3 kapelusze suszonych podgrzybków  1 duża cebula  kilka gałązek świeżego tymianku  ząbek(...)oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną.  Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu.  Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli

Życie zaczyna się w kuchni
Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego 186

minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub owocami. Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka dzielimy(...)otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknąć włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą

Wanilia i Kardamon
Śledź z żurawiną 149

blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy(...)papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledź z żurawiną Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu

Kulinarne przygody Gatity
Karp w śmietanie czosnkowej 124

Karp w śmietanie czosnkowej jest idealnym daniem na wigilijny stół. Nie jestem smakoszem karpia ale muszę się przyznać, że tego zjadłam ze smakiem. Sos delikatny, aromat czosnkowo cebulowy sprawia, że karp zupełnie ma inny smak, niż wszystkie mi do tej pory znane. Użyłam filetów z karpia, ponieważ nie znoszę ości. Nie moczyłam wcześniej aby pozbyć się specyficznego aromatu ale okazuje(...)rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę, zeszklić. Ułożyć filety karpia, polać śmietaną, chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Od razu podawać z ulubionymi dodatkami. Sos jest również bardzo smaczny na zimno. Polecam:) Smacznego:) Artykuł Karp w śmietanie czosnkowej pochodzi z serwisu

gotuj ze mną