sosy - 72734 przepisów (strona:1758/4849)

Jak właściwie używać przypraw? 146

przyprawa, która jest najczęściej dodawana do pizzy. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarelą, Bazylię wykorzystuje się nie tylko jako przyprawę do ciasta, ale dodaje się także do sosu, czy sałatki, które towarzyszą pizzy. Oprócz walorów smakowych oferuje ona także właściwości zdrowotne, które wspomagają trawienie. Wspomaga ona na przykład proces trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest(...)cząber, chili, czosnek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, cebula, lubczyk, curry. Drób Koperek: Wspaniały do delikatnych potraw z kurczaka, np. gotowanych. Możesz wzbogacić nim też sos do drobiu. A poza tym: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, curry. Wołowina Majeranek – posiada on ziołowy zapach i delikatny, słodki

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone „Tagine” 158

kolendry 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody 1 jajko mąka do obtoczenia sos: 9-10 suszonych moreli bez pestek 1/2 mrożonych warzyw „chiński mix” 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonego(...)push({}); Przełóż do naczynia do zapiekania lub jeśli macie, do oryginalnego naczynia tagin. Ja niestety nie mam ale mam ceramiczne i też daje radę. Dodaj resztę składników z listy sos, nakryj pokrywką, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 160 C przez około godzinkę. Serwuj na gorąco, najlepiej z ryżem z kurkumą Smacznego !   Artykuł Kotlety mielone „Tagine

Ogrodnik w podróży
Boczniaki "po grecku" 143

również. Jeden z moich ulubionych przepisów to "flaczki" z boczniaków. Prawdziwa pychota, przepis znajdziesz tutaj . Dziś następny, równie smakowity, boczniaki "po grecku", czyli w aromatycznym sosie warzywnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowy garnek w 15 minut! 155

gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni i wlewamy ponownie do potrawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy także posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą orz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy startym żółtym serem *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem 152

Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem to treściwa i prosta propozycja na obiad :). Dobrze doprawione mięso w połączeniu ze śmietanowo-serowym sosem sprawia że zapiekanka jest przyjemnie kremowa i sycąca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500-600 gram mielonego mięsa ok 300 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste rurki 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora 300 ml śmietany(...)miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz, mieszamy, dodajemy połowę żółtego sera, dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy makaron, mięso i różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy całość, zalewamy powstałym sosem i po wierzchu posypujemy drugą połową startego sera, zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 40 min, gotową zapiekankę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Wege burgery z marchewki i kaszy jaglanej 170

szklanki prażonego sezamu 0,5 czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojona w drobną kostkę 0,25 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego imbiru szczypta chilli  sól  pieprz Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wody i gotujemy(...)papierze do pieczenia. U mnie wyszło z tej porcji 6 sztuk. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach na środkowej drabince piekarnika.  Ja podaję te burgery z moim różowym sosem czosnkowym oraz mixem sałat, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą. Taki klasyk :D Ale można się pokusić na połączenie z owocami lub innymi dodatkami typu szpinak, suszone pomidory, mozzarela, gruszka, ser pleśniowy

Emskie Smaki
Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym 116

łopatki wieprzowej 1 cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów Składniki na sos: 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki) 2 garści pieczarek 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany(...)zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy wszystko ok. 20-30 minut. 10. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. 11. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami wody i zagęszczamy sos. 12. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie maggi. Smacznego

Prosto z Kotła
Makaron w sosie śmietanowo-czosnkowym 97

przez praskę czosnek i smażymy 2 minuty. 7.   Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy śmietanę oraz chilli. 8.   Całość podgrzewamy na patelni do momentu, aż sos zgęstnieje. 9.   Doprawiamy solą do smaku. 10. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem, podgrzewamy (jeśli        makaron zdążył wystygnąć). 11. Nakładamy danie na talerze

Prosto z Kotła
Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym 136

pomidorów. 5.   Dodajemy suszoną bazylię, oregano, i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. 6.   Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. 7.   Przelewamy sos do miski i blendujemy na gładką masę. 8.   Piersi rozklepujemy tłuczkiem lub przecinamy nożem po dłuższym boku - tak, jakbyśmy chcieli zrobić 2 cienkie filety, ale nie przecinamy do końca(...)plastrów. 11. Na każdym filecie układamy wzdłóż 4 liście bazylii i 2 plastry mozzarelli. 12. Zwijamy szczelnie roladki i spinamy wykałaczkami. 13. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. 14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190℃. Roladki można podawać z makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Doskonale pasować będą też kopytka lub włoskie gnocchi :) Smacznego

Prosto z Kotła
Sos koperkowo-czosnkowy 136

naszym mieście stoi food truck z przepysznymi kurczakami a'la KFC. Podają do nich świetny sos czosnkowo-koperkowy własnej produkcji. Postanowiłam odtworzyć go w domu i wyszło całkiem podobnie ;) Składniki: 1 kubczek jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Jogurt przekładamy do miseczki(...)Dodajemy koperek. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. 4. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos jest najlepszy, gdy spędzi kilka godzin w lodówce i dobrze się przegryzie :) Smacznego

Prosto z Kotła
Sałatka meksykańska 159

kukurydzę, fasolę i papryki. 8.   Czosnek przeciskamy przez praskę. 9.   Do miseczki dodajemy: czosnek, jogurt, majonez, mieloną paprykę, chilli i cukier - wszystko dokładnie mieszamy. 10. Sos doprawiamy solą i pieprzem. 11. Dodajemy sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Prosto z Kotła
Pieczone kotlety mielone z indyka z serem i pieczarkami 138

mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2.   Łączymy w misce: mięso(...)czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy pieczarki na grube paski i smażymy na maśle. Pod koniec smażenia (gdy pieczarki całkiem wchłoną masło) dodajemy na patelnię sos sojowy i szczyptę pieprzu. 7.   Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. 8.   Po godzinie pieczenia wyjmujemy kotlety, kładziemy na nich pieczarki (ok. 1 łyżeczki pieczarek na kotlet) i posypujemy

Prosto z Kotła
Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią 206

żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chili 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: 1.   Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na surówkę). 2.   Cukinię(...)posypaną mąką. 11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju. 12. Na wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty. Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania. Smacznego

Prosto z Kotła
Żeberka pieczone 151

Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso marynowane w sosie sojowym, ketchupie, miodzie i coli. Jest to dość tania propozycja obiadowa, a na samą myśl o tych ostatnich ślinka mi cieknie. Sekretem udanych żeberek jest dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje(...)podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:) 1 kg żeberek w paskach 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka prawdziwego miodu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 5 łyżek coli sól i pieprz    Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać

Krylowa Kuchnia
Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 172

straganach mnóstwo jeszcze grzybów. Będąc wczoraj w mieście zobaczyłam cały stragan cudnej urody podgrzybków, no i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy z mięciutkimi kluseczkami. Przepis na idealne kluski(...)kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Gulasz podawać z gorącymi kluskami. Smacznego

Krylowa Kuchnia