kilka zielonych oliwek, 2-4 rzodkiewki. Dressing: łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka wody, 1 łyżka musztardy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich. Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos. Sałatka z grillowanym serem halloumi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj dressing, czyli wymieszaj wszystkie potrzebne składniki na gładki sos. Następnie pokrój ser w plastry o szerokości około
Natka PietruszkiMakaron z kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem pomidorów i szpinaku. Szykuję go zazwyczaj z piersią z kurczaka oraz makaronem Tagliatelle. Przepis jest prosty a pomysł na obiad rewelacyjny. - super sos bez bulionu - soczyste filety z kurczaka - świetny pomysł na danie z makaronem
AniaGotuje.plPlacki z warzyw, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To sprawdzony przepis, świetny pomysł na przystawkę lub kompletny obiad. Placki polecam z sosem pomidorowym udekorowane rukolą lub słodką śmietaną – w tym celu wystarczy wymieszać dużą śmietanę, np. 18% z 2 sporymi łyżkami cukru pudru. Placki z warzyw SKŁADNIKI: 2 cukinie 3 nieduże marchewki 4 spore pieczarki(...)złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Pierwszą partię próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, do smaku. Placki z warzyw podaję gorące ze słodką śmietaną lub sosem pomidorowym udekorowane rukolą. Smacznego
Zasmakuj KuchniJednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym to super pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Treściwe i sycące danie z podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżką mąki, koperkiem. Dodajemy 2-4 łyzki gorącego wywaru z patelni. Dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnie, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron dobrze zmięknie i sos zgęstnieje, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLoliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros 4 ogórki kiszone 250g pomidorków koktajlowych 200ml jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy(...)przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Kaloryczność: 390 kcal / porcja
Pyry na GazDelikatny łosoś pieczony w sosie szparagowo winnym. Jest to danie które zrobimy na jednej patelni. Łososia można podać z kaszą jaglaną ja osobiście bardzo ją lubię, albo z ziemniakami. Polecam w sezonie szparagowym taki lekki i zdrowy obiad. 200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól, pieprz(...)cebuli dodaję szparagi bez główek, wlewam 125 ml wody albo bulionu jak macie. Dusze na wolnym ogniu około 10 minut. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, płatkami chili. Sos zostawiam na patelni, układam w nim rybę, dodaję pomidorki i główki szparagów.Na rybie układam estragon. Jeżeli wasza patelnia nie jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię
wesoła kuchniakilka zielonych oliwek, 2-4 rzodkiewki. Dressing: łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka wody, 1 łyżka musztardy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich. Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos. Sałatka z grillowanym serem halloumi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj dressing, czyli wymieszaj wszystkie potrzebne składniki na gładki sos. Następnie pokrój ser w plastry o szerokości około
Natka PietruszkiDomowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek. Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar 1/2 łyżki soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody. Wykonanie: Posiekane chilli należy włożyć do małego food procesora. Potem dodać chilli, czosnek, i wszystkie składniki do małego(...)garnka i na średnim ogniu gotować, że będzie wrzeć. Gotować około 5 minut. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej pomieszać z łyżką wody, i wlać do sosu chilli, mieszać aż wszystko będzie miało konsystencję rozwodnionego kiślu. Zdjąć z ognia przelać najlepiej do szklanego słoiczka, a kiedy wystygnie wsadzić do lodówki
Smaki Przyprawy i Koloryfiliżanki piwa, gotowałem bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparował. Dodałem piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu zagotowałem, aż do odparowania płynu. Wlałem bulion i śmietanę, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem do smaku. Mięso pokroiłem na plastry, obłożyłem cykorią i grzybami. Polałem sosem
R'n'G Kitchentrakcie warsztatów Grzegorz przygotował wołowinę po azjatycku, która bardzo nam zasmakowała. Kilka razy odtwarzałam ten przepis w domu, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi (mniej więcej przypominając sobie składniki sosu, bo wiadomo że dokładnych proporcji nie pamiętałam, bo on dodawał i tak wszystko na oko), modyfikującego je za każdym razem tak, by danie smakowało nam coraz lepiej i miało niepowtarzalny(...)smak. Ostatnio moja wersja tego dania wygląda tak i chyba jest najlepsza. Półkrwisty stek w przepysznym azjatyckim sosie i kruche warzywa. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpołówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Avocado przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Wyjąć łyżką ze skórki. Pokroić w ćwierćplasterki. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Przygotować sos: do miseczki wlać ocet winny, dodać cukier lub miód, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wlać oliwę i wymieszać. Sałatkę oprószyć solą. Sosem polać przed podaniem
królestwo garówjednej dość czubatej łyżki farszu i zroluj jak klasyczne gołąbki. Ułóż w garnku, zalej pomidorami z puszki, możesz też doprawić je nieco solą i ostrą papryką do smaku, żeby sos który powstanie nie był mdły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Resztki kapusty które Ci zostały, porwij pacami i ułóż na wierzchu. Pod nimi gołąbki lepiej się uduszą, a one także będą pyszne(...)Duś pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut,. Po tym czasie, możesz serwować, koniecznie na gorąco, polane sosem który sam się zrobił Obficie posypane świeżym koperkiem , który dodaje jeszcze więcej smaku i letniego aromatu… Smacznego ! Artykuł Paprykowe gołąbki w młodej kapuście pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok(...)dodajemy ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego! Artykuł Domowa zupa
sierotka maRysia w kuchniSzparagi w sosie kokosowym z delikatną polędwicą wieprzową. Taką patelnię zrobicie w 20 minut. Potrawa jest bez laktozy i bezglutenowa. Dodałam jeszcze odrobinę chipsów kokosowych bo miałam. Nie oderwiecie się od niej, jest taka dobra. 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 400 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szparagów zielonych natka pietruszki sól, pieprz, płatki chili, pieprz czerwony olej czosnkowy 1 łyżka(...)olej czosnkowy. Wrzucam cebule drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni.. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe
wesoła kuchnia