Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe 153u00f3l i czarny pieprz","DODATKOWO DO PODANIA","gotowanie ziemniaki","warzywa w zalewie octowejlub sa\u0142atka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Marynat\u0119 przygotowujemy poprzez dok\u0142adne wymieszanie sk\u0142adnik\u00f3w sosu. Podudzia kurczaka wk\u0142adamy do r\u0119kawa do pieczenia i zalewamy marynat\u0105. Worek zwi\u0105zujemy sznurkiem lub zamykamy przy pomocy klipsa. Marynat\u0119 dok\u0142adnie rozprowadzamy po mi\u0119sie(...)u0105\u0107 gotowa\u0107 ziemniaczki. Podawa\u0107 wszystko na ciep\u0142o."}],"prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H","totalTime":"PT1H10M"} Danie obiadowe w postaci pieczonych w piekarniku podudzi z kurczaka. Własnej roboty sos miodowo musztardowy, jako marynata w której pieczemy kurczaka. Poprzez pieczenie w rękawie, uzyskujemy bardzo soczyste mięso. Artykuł Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto 161orzeszki pinii, pestki dyni, orzechy nerkowca, pestki s\u0142onecznika \u0142uskanego)."},{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki dressingu mieszamy ze sob\u0105 dok\u0142adnie do uzyskania jednolitego p\u0142ynu. Gotowym sosem mo\u017cemy pola\u0107 ca\u0142\u0105 sa\u0142atk\u0119 przed podaniem i delikatnie wymiesza\u0107. Mo\u017cemy tak\u017ce doda\u0107 sos dopiero po wcze\u015bniejszym podzieleniu sa\u0142atki
ProstePesto.pl
Tortilla z kurczakiem i warzywami 146rozgrzej olej i usmaż przygotowane przed chwilą mięso. 7. Tortille podgrzej w piekarniku lub mikrofalówce (jeśli używasz gotowych), na ciepły placek nałóż warzywa oraz porcję kurczak, zawiń i polej sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, 4 ząbków czosnku, soli oraz pieprzu (posiekany czosnek, sól i pieprz dodaj do jogurtu dokładnie wymieszaj - warto zrobić to wcześniej, żeby sos zdążył się "przegryźć"). Tortille
Z notatnika dietetyka
Curry z kalafiora 150ulubionych przeze mnie i moją rodzinę potraw. Robię ją na różne sposoby na bazie mleczka kokosowego lub jogurtu. Z dodatkiem pomidorów lub ananasa i kukurydzy, jednak zawsze obowiązkowy w sosie był kurczak. Tym razem postawiłam na wegetariańską wersję i zrobiłam curry z kalafiora. Jest to naprawdę świetna alternatywa dla kalafiora z bułką tartą, a braku mięsa w ogóle w potrawie(...)zauważyłam. Pikantny sos na bazie jogurtu, słodkie pomidorki i przepyszny kalafior. Danie można podać z ugotowanym na sypko ryżem, ja podałam z kaszą bulgur, bo ją po prostu ubóstwiamy. 1 średniej wielkości kalafior (ok 600-700 g) 300 g pomidorków koktajlowych 400 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g passaty pomidorowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty
Krylowa Kuchnia
Zrazy wieprzowe 158zrazów i mieszamy bardzo delikatnie. Dokładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. A na koniec doprawiamy do smaku sos. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki
Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka z kaszą gryczaną i kabanosem 175kaszą gryczaną i kabanosem - 100g kaszy gryczanej ( jeden woreczek) - 3 kabanosy - 100 g kukurydzy konserwowej - 100g groszku konserwowego - papryka konserwowa ( do smaku) - 150g ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie zielona) Sos: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu winnego - 100ml oliwy - suszone zioła ( u mnie koperek ) Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy i przesypujemy do miski. Kabanosa kroimy(...)małe kawałeczki to samo robimy z papryką. Dodajemy fasolkę, groszek i kukurydzę. Mieszamy. W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Mieszamy dokładnie i podajemy
Kuchnia Pełna Emocji
Kalafiorowe risotto 180porcja) - 1 mała żółta papryka - 1 mała czerwona papryka - 2 - 3 łodygi selera naciowego - garść natki pietruszki i szczypiorku - 2 średnie jajka kurze - 250 g boczku wędzonego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju rzepakowego ( bo takiego używam w domu, możecie wziąć inny) - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kalafior myję, dzielę na różyczki a potem drobno siekam. Na patelni rozgrzewam(...)Wrzucam go na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam a w tym czasie kroję papryki w kostkę , selera w paseczki. Wrzucam warzywa do boczku. Smażę kilka minut i dodaję kalafior. Polewam sosem sojowym i smażę do miękkości warzyw. W czasie smażenia siekam natkę i szczypiorek. Na koniec smażenia robię w środku warzyw dołek i wbijam jajka a następnie szybko mieszam razem
Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka z gotowanym kurczakiem 158osoby. Sałatka z gotowanym kurczakiem Składniki: - jakaś część gotowanego kurczaka - u mnie to był kawałek piersi - sałata - kawałek surowej marchewki - plasterki boczku - kawałek ogórka -kilka rzodkiewek - pomidor Sos: - jogurt naturalny - koperek - sól, pieprz - ząbek czosnku Warzywa pokroiłam w plastry. Mięso podarłam w kawałeczki. Na talerzu ułożyłam sałatę a potem na to plastry warzyw, w dowolnej kolejności. Na środku ułożyłam kurczaka(...)Składniki na sos połączyłam w jedno i uzyskawszy gładką emulsję polałam sałatkę. Na koniec dodałam plastry podsmażonego boczku , ponieważ lubię jak coś "chrupie" w moich sałatkach
Kuchnia Pełna Emocji
Małe co nieco o niemieckiej kuchni 199wielkiego entuzjasty. Rozpoczynając jednak od początku - korzystając z tanich lotów w maju wylądowałam w Norymberdze - przyjemnym mieście z niezłym klimatem. Tam raczyłyśmy się golonką i kiełbaskami norymberskimi. Golonka z sosem podana była z pyzą ziemniaczaną - typową dla tej kuchni oraz z kapustą kiszoną z kminkiem. Dopełnieniem całości było pyszne, zimne piwo. Knajpa, którą sobie upodobałyśmy znajduje się nieopodal domu Albrechta(...)potwierdzali, że w miarę możliwości zaopatrują się w polskie wędliny i sery - oraz papierosy! :) My natomiast nie jesteśmy dłużni i hurtowo wykupujemy nadal niemiecką chemię. Currywurst to kiełbaska w sosie curry, sprzedawana zarówno w knajpach, jak i na ulicy jako prosty fast food. Bratwurst to kiełbaska grillowana (lub smażona). Podobnie jak currywurst, można ją bez problemu kupić na ulicy. Oprócz
psgotujemy
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 149wakame Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Łososia kroimy(...)mniejsze kawałki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia
Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki z płatkami owsianymi 155propozycja na szybki obiad, który posmakuje dzieciom oraz dorosłym. Mimo, że są delikatne i... takie fit to nawet mój mąż zjada je ze smakiem. Ja pulpeciki podaję z różnymi sosami i za każdym razem mam ich inną wersję. Bez względu czy zostaną podane z sosem pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub też pieczarkowym to zawsze będą smakowały naprawdę pysznie! Polecam. Pulpeciki
Di gotuje
Co do jedzenia…odwieczne pytanie dzieci 161bardzo smaczna ale warto przyrządzić bardziej pożywną kanapkę z hummusem i kurczakiem. U mnie tego typu kanapki powstają najczęściej z resztek obiadowych. Zawsze zostaje mi porcja mięsa lub jakiś sos na zimno, które w bardzo prosty sposób można zaaranżować w pyszny posiłek na piknik lub kolację. Lubimy wypasione kanapki z puszystej, dobrze wypieczonej bagietki. Może to być pszenna bagietka(...)poolish lub bagietka na zakwasie orkiszowym . Dzisiaj zadowoliliśmy się kupnym pieczywem, z którego zrobiłam kanapki z kurczakiem i hummusem. Hummus to mój ulubiony dip, pasta, smarowidło, sos…you name! Do tej kanapki możecie wykorzystać obojętnie jaki hummus . Kurczak może być pieczony lub smażony. Jeśli nie macie obiadowych resztek to wystarczy usmażyć filet z piersi kurczaka. Kanapki z bagietki
codojedzenia
Burgery czosnkowe w pikantnym sosie maślano-cytrynowym i makaronem z cukinii 237przygotowania potrzebujemy: Mięso wieprzowo-wołowe – 400g Cukinia- 350g Masło- 80g Sos chili- 8g Czosnek- 15g Ser Mimolette- 3 plastry Sok z cytryny- 20g Papryczki chili- 15g Cebula w proszku- 1 łyżeczka Zioła sycylijskie/ włoskie- 1 łyżeczka Świeża posiekana pietruszka- 2 łyżki Sól, pieprz, papryka słodka Do dekoracji- plasterek cytryny, skwarki z boczku Cukinię pokroić za pomocą temperówki do warzyw. Posypać(...)czasie smażenia polewamy mięso masłem z patelni. Usmażone mięso odkładamy na bok, na patelnie dodajemy resztę masła i czosnek, smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy resztę papryczek i pietruszki, sos i gotujemy chwilę. Dodajemy cukinię i mieszając smażymy do odpowiedniej miękkości ” makaronu”. Makaron przesuwamy na brzeg patelni, dodajemy kotlety i smażymy jeszcze minutę. Podajemy gorące. Smacznego Makro
serzmiesem
Polędwiczki w sosie koperkowym 136Dzień dobry :-) U nas ostatnio króluje sos koperkowy. Tym razem zrobiłam z nim polędwiczki. Wyszły pyszne, robi się je prosto i szybciutko. Na pewno będą smacznym pomysłem na obiad. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 1 pęczek koperku 1 kopiata łyżka mąki sól pieprz 1. Polędwiczki kroimy w plastry(...)wolnym ogniu. 3. Do pozostałego bulionu dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy. 4. Dodajemy do polędwiczek. Dodajemy też posiekany koperek. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę żeby sos nam zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Smacznego
kruche babeczki
Indie - Shahi Tofu-Paneer 184indyjski serek (trochę podobny do twarogu) zastąpiliśmy podrasowanym tofu. Dzięki długiemu procesowi smażenia tofu calkowicie zmienia konsystencję i staje się bardzo podobne do sera paneer. Do tego kremowo-korzenny sos, znacznie różniący się od tych, które znamy z bardziej popularnych indyjskich potraw, jak na przykład aloo gobi (curry ziemniaczano-kalafiorowe). Składniki (2-3 porcje): Tofu-paneer - 2 łyżki oleju(...)minuty na wolnym ogniu. Szafran wsypujemy do kubeczka, dodajemy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i dodajemy do rondelka. 4) Do miseczki przekładamy jogurt. Dodajemy 6-7 łyżek sosu i mieszamy. Następnie całość wlewamy z powrotem do rondelka. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5-7 minut. Na sam koniec dodajemy usmażone wcześniej tofu
Roślinożerni urlopowicze