sosy - 72734 przepisów (strona:1745/4849)

Sałatka ryżowa z ananasem / Rice and pienapple salad 95

have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins(...)czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain

Martyna Cooks
Zapiekane cannelloni / Cannelloni casserole 107

twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni

Martyna Cooks
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 139

grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks 1 cube

Martyna Cooks
Schab pieczony z owocami i warzywami / Pork baked with fruit and vegetables 103

połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into(...)oven, cover it and let it lay aside for a while. Mięso pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices

Martyna Cooks
Spaghetti a’la amatriciana 112

posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę. 3 Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając. 4 Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku. 5 Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem. 6 Gotowe danie posypujemy serem. Nutrition 600 Calories { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type(...)kostkę, dodajemy posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę.", "Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając.", "Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku.", "Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem.", "Gotowe danie posypujemy serem." ], "recipeYield": "1" } On this beautiful Sunday’s afternoon I invite you for wholegrain spaghetti

Martyna Cooks
Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką 142

patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy sok pomarańczowy. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy jabłka i rabarbar. Przez około 5 minut karmelizujemy owoce, cały czas delikatnie mieszając. Owoce razem z powstałym sosem przekładamy do kilku żaroodpornych foremek do pieczenia

Tajemnice Smaku
Sos z bakłażana i jogurtu 152

kroimy na dwie części wzdłuż warzywa. Wybieramy miąższ do miseczki. Dodajemy upieczony czosnek bez łupinek. Dodajemy jogurt i musztardę. Wszystko miksujemy przy użyciu blendera lub melaksera. Doprawiamy do smaku. Sos można podać jako dodatek do mięsa lub ryby. Podany z kaszą lub makaronem będzie stanowił wartościowy posiłek

Kucharzyca
Spaghetti a’la amatriciana 111

posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę. 3 Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając. 4 Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku. 5 Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem. 6 Gotowe danie posypujemy serem. Nutrition 600 Calories { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type(...)kostkę, dodajemy posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę.", "Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając.", "Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku.", "Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem.", "Gotowe danie posypujemy serem." ], "recipeYield": "1" } I discovered this dish not so long ago, my friend introduced

Martyna Cooks
Szakszuka na ostro 150

Szakszuka na ostro to jajka przygotowywane w aromatycznym, ostrym sosie pomidorowym. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie możemy przygotować w niedzielny leniwy poranek. Odrobina pikanterii doda nam energii na cały dzień. Możecie to danie podać razem z chlebkami pita i hummusem, albo świeżą pszenną bułką. Zobacz także: Szakszuka z chorizo i awokado Składniki 2 jajka 1 ostra papryczka 400g(...)drobno posiekaną cebulkę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojona w plasterki ostrą paprykę (wcześniej usuwamy pestki), oraz zwykłą paprykę. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy pomidory w puszce. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie na środek wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy wszystko jeszcze ok. 5 minut. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne. Szakszuke podajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta ratatouille 150

pory zrobiłam, jadłam. Ilość warzyw na centymetr kwadratowy dla mnie idealna, smaki które uwielbiam – masa podpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 1 duży bakłażan 1 średnia cukinia mała czerwona papryka 1 średnia cebula 200g pomidorków koktajlowych sól(...)wierzchu tarty.   Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż brzegi będą złociste, a wierzch ścięty i rumiany. Podajemy na ciepło. Ja serwuję ją z domowym sosem czosnkowym.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Placki ziemniaczane – jak zrobić? 112

słodko, a inni na słono. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego. Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy

Kuchnia Bazylii
Smażona młoda kapusta 174

Młoda kapusta rządzi! Tym razem podałam ją w wersji smażonej. Pokroiłam w grube plastry, doprawiłam, skropiłam oliwą. Wyszły pyszne kapuściane "steki":) Można polać je sosem jogurtowym i podać jako samodzielne danie albo wykorzystać jako dodatek do mięsa. A można również upiec w piekarniku, ale o tym następnym razem;) Smażona młoda kapusta  Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty(...)minuty). Za pomocą szerokiej łopatki przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną, ale pozostaną al dente. Podawać z sosem, mięsem, pieczywem - wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Sałatka ryżowa z kurczakiem, owocami i czerwoną fasolą 128

osolonej wodzie. 2. Osobno ugotuj kurczaka. 3. Fasolę odcedź. 4. Ananasa i brzoskwinie pokrój w grubą kostkę. 5. Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj tworząc sos. 6. Ryż wymieszaj z kurczakiem, fasolą i owocami, wszystko polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Carpaccio z łososia 115

łososia wędzonego na zimno w cienkich plasterkach ser pecorino garść rukoli 5-6 dużych kaparów (tych z ogonkami) – można pominąć około 2 łyżki oliwy z oliwek sos balsamiczny świeżo mielony pieprz świeże pieczywo Na płaskim talerzu układamy plasterki łososia. Następnie posypujemy go rukolą i startym na małych oczkach serem. Później usuwamy ogonki kaparów, przecinamy je na pół i dodajemy(...)talerz. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprze. Podajemy w towarzystwie chrupiącego pieczyw. Smacznego Artykuł Carpaccio z łososia pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sałatka z indykiem i ziemniaczkami 130

przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g mięsa z udka indyka 2 średnie ziemniaki 10 pomidorków koktajlowych 3 plasterki sera żółtego pół główki sałaty lodowej sos: łyżka majonezu + łyżka jogurtu naturalnego marynata do mięsa: łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, łyżka oleju do ziemniaczków: łyżeczka ziół prowansalskich, pół łyżeczki(...)żółty kroimy w drobne paski. Sałatę kroimy w średniej wielkości kawałki. Łyżkę majonezu mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego. 4 Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.   Artykuł Sałatka z indykiem i ziemniaczkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii