sosy - 72734 przepisów (strona:1740/4849)

RYŻ Z KALAFIORA SMAŻONY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I JAJKIEM 166

natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku DO PODANIA: 2 jajka sadzone, paprykowy sos Sriracha WYKONANIE Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze na kawałeczki wielkości ziaren ryżu . Cebulę kroimy w kostkę, czosnek(...)mięso; obsmażyć i wymieszać z warzywami). W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano. Dodajemy pestki słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym, sosem Sriracha i posiekanym szczypiorkiem

cool and minty
Szparagi w cieście francuskim 138

Szparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie . Drukuj Szparagi w cieście francuskim Przygotowanie: 45 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 247 kcal Składniki 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 25 szt szparagów(...)francuskiego. Następnie posyp je sezamem. Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Podawaj całość z sosem ziołowym lub czosnkowym. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 247 | Białko: 9,5 | Węglowodany:17 | Tłuszcze: 15,2 * kalorie podane z użyciem szynki parmeńskiej Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku

Przepisy na widelcu
Makaronowe muszle z szynką i pomidorami oraz moja opinia o internetowym sklepie Bee.pl 119

wrzucić pokrojoną w piórka cebule. Następnie do malaksera przelać pomidory z puszki, zmiksować na pulpę. Dodać do przyrumienionej cebuli. Makaron w między czasie ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać oregano, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać miód, wymieszać i gotować około 15 minut na małym ogniu. Kiedy sos będzie już gotowy, wrzucamy szynkę, starty ser oraz makaron

Radość kipiąca uśmiechem.
Aromatyczny gulasz z łopatki 186

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawki balsamico 136

Składniki: 2 pomarańcze   likier Grand Marnier ( może być inny )   500 g truskawek   cukier   ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena   kilka ziaren pieprzu   sos truskawkowy  Przygotowanie: Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem szypułek, przekroiłem na ćwiartki, oprószyłem cukrem. Na dno głębokich(...)talerzy wlałem sok pomarańczowy i włożyłem truskawki. Polałem octem wymieszanym z sosem truskawkowym i posypałem pokruszonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Gulasz paprykowy z szynki wieprzowej 161

Każdy ma też swój sposób na jego przygotowanie. Ja połączyłam sposób mojej mamy z paroma składnikami dodanymi ode mnie. Długo duszona papryka rozpada się i oddaje swój smak do sosu. Całość jest mega pyszna :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z szynki na gulasz (2 opakowania) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 300g pieczarek 2 łyżki śmietany 2-3 szklanki wody(...)delikatne i miękkie. 8.   Zaprawiamy gulasz zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9.   Mąkę rozrabiamy w kilku łyżkach wody i zagęszczamy tym sos. 10. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do gulaszu. 11. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę maggi. Gulasz podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Smacznego

Prosto z Kotła
Gulasz z polędwicy z indyka 125

przykryciem ok 30-40 minut do momentu aż mięso będzie miękkie, gdy mięso będzie mięciutkie do miski/rondelka przelewamy śmietanę, ( możemy jeszcze dodać trochę mąki jeśli chcemy jeszcze bardziej zagęścić sos) dodajemy do niej 1-2 łyżki wazowej gorącego sosu dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka, całość zagotowujemy, gotowy gulasz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, dodajemy posiekaną natkę

Blog kulinarny S9.PL
Kolorowa sałatka z mozarellą i tostami 198

kilka liści sałaty rzymskiej * pęczek rzodkiewki * ogórek * papryka czerwona * 300g sera mozarella w bloku * pieczywo tostowe (opcjonalnie) sos 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki majonezu odrobina mleka 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki pokroić/rozdrobnić na dowolne nie duże kawałki. Wymieszać śmietanę z majonezem i mlekiem na jednolitą lekko płynną konsystencję, dodać przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Sosem polać przygotowaną sałatkę. Sałatka  dobrze smakuje podana z tostami

Lubię to gotuję
Talerz dobroci – kompozycja nr 2 134

kulka mozzarelli 2 pomidory papryka czerwona- średnia rukola- 4 łyżki posiekanej plasterki suchej kiełbasy fuet (jest to kiełbasa wieprzowa, podobna do salami) -około 10cm kawałek średnia żółta cebula sos: oliwa z oliwek- 3 łyżki z łyżeczką soku z cytryny. sól i pieprz do posypania Robimy! Na środek talerza układamy pokrojoną kulkę mozzarelli. Po bokach posiekaną papryką i pomidora. Na mozzarellę(...)wykładamy posiekaną cebule i rukolę. Całość posypujemy plasterkami kiełbaski. Polewamy sosem-doprawiamy do smaku.   Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Okładniczki z pesto 143

smaku Przygotowanie: Na niedużej patelni roztapiamy masło, dokładamy do niego rozmaryn, tymianek, drobno posiekane szalotki i czosnek. Podsmażamy. Następnie wlewamy wino i gotujemy chwilę na wolnym ogniu tak, żeby sos nieco zredukował się. Okładniczki. Fot, Kate’s Wine&Cuisine Porcjami wrzucamy okładniczki i gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minuty, dopóki małże nie otworzą się. Pesto: Na suchej(...)patelni prażymy na złoto orzechy nerkowca, a następnie wraz z czosnkiem miksujemy je w blenderze. Dodajemy rukolę, oliwę, gorgonzolę i sól i ponownie miksujemy na gładki sos. Fot, Kate’s Wine&Cuisine Na dużym talerzu układamy mieszankę sałat i pomidorki i skrapiamy je oliwą z oliwek. Układamy okładniczki i do każdej z nich dodajemy malutką łyżeczkę pesto. Pyszna

Kate's Kitchen
Kasza z mięsem i warzywami czyli danie jednogarnkowe z piekarnika 183

warzywa: cebulę, marchew, ogórki, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu. 3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się z wody, przecieru i śmietany do których dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa

karolgotuje
Pieczony indyk z ziemniakami 130

Składniki: 1 kg mięsa z piersi indyka 1 kg ziemniaków 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 czerwonej cebuli Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy

Qchnia po prostu
Prosty gulasz wołowy 132

godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis. Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Schab duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki(...)Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy. Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Co to jest aquafaba i jakie ma zastosowanie w kuchni? 133

zastąpić wodą po strączkach? Między innymi: Kurze białko w deserach i wypiekach (gofrach, bezach, brownie, naleśnikach). Kurze białko w panierkach (do roślinnych kotletów, orientalnego tofu). Kurze jajko w wytrawnych sosach i dipach (majonezie, sosie serowym, czosnkowym, chipotle). Słodką śmietankę (w bitej śmietanie, owocowych kremach, musach czekoladowych oraz na bazie  masła orzechowego ). Inspiracji warto szukać również w Internecie – sporą garść

jakszef.pl