sosy - 72234 przepisów (strona:1748/4816)

Rożki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita 135

Różki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego(...)pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy ich boki widelcem. Na środku robimy krzyżyk nożem. Trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. Przepis na sos czosnkowo-koperkowy bazie jogurtu: 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 duży lub 2 małe ząbki przeciśniętego czosnku Sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy. Poznaj również przepis

Czarnawisienka
Tajska zupa kalafiorowa 122

puszka mleczka kokosowego około 3 cm świeżego imbiru 2- 3 ząbki czosnku małe papryczki 2-3 sztuki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1 łyżeczka zielonej pasty curry sól, pieprz Filet pokroić w kostkę, kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek i imbir drobno pokroić, papryczki w cienkie(...)długie paseczki. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, chwilę podsmażyć. Wrzucić papryczkę, kalafior, dodać curry w proszku i pastę, sos sojowy, cukier, wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i razem wymieszać. Chwilę poddusić, na koniec dodać mięso z kurczaka, wymieszać. Przełożyć do większego garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem

gotuj ze mną
Bakłażany grillowane w pomidorach po kaszubsku 122

plastrami bakłażana, więc jeśli jesteście fanami takich smaków – bardzo polecam! Bakłażany musimy grillować a potem mieszamy je z zalewą pomidorowo – cebulową. Bakłażany charakteryzuje to, że pięknie wchłaniają sos nabierając jego smaku i aromatu. Danie do złudzenia przypomina w smaku śledzie po kaszubsku, ale jest jego wegańskim odpowiednikiem. Warto w ten sposób przygotować bakłażana bo smakuje wyśmienicie i można przekonać(...)studzimy. Następnie cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Potem do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy, resztę oleju i koncentrat pomidorowy, mieszamy, studzimy. Finalnie bakłażany mieszamy z sosem (najlepiej robić to delikatnie, przekładając na półmisku lub w słoiku warstwę bakłażanów, warstwą cebuli). Artykuł Bakłażany grillowane w pomidorach po kaszubsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Sałata ze śmietaną 115

wodą, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do większej miski. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj. Polej sałatę tuż przed podaniem, ponieważ po zetknięciu z sosem powoli zacznie klapnąć.   Możesz dodać również… ogórek, rzodkiewkę, posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek, suszone zioła.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem

Kulinarny S.O.S.
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 206

panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję(...)Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony. Gotowe! :) Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ. Artykuł Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Tarta na cieście francuskim z fetą 124

opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę

Rozdomowiona
Grillowane bakłażany z fetą 134

garach, na pewno nie ja! Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego(...)bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty. Jako dodatek do tego dania proponuję sos jogurtowo - ogórkowy. Smacznego! Artykuł Grillowane bakłażany z fetą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza na tortilli 113

błyskawiczny obiad lub popołudniową przekąskę! Dziś zrobiłam w wersji z tuńczykiem ale można przygotować ją z szynką parmeńską lub innymi ulubionymi dodatkami. Fantastycznie smakuje z grillowanymi warzywami i sosami. Taka pizza na tortilli jest wspaniała z wilgotnymi dodatkami i chrupiącymi brzegami przypieczonego ciasta. Po prostu to jest pyszne i szybkie danie. Polecam gorąco! Print Pizza na tortilli .wprm-recipe-rating(...)Instructions Piekarnik nagrzać do 200 st C. Pomidory z puszki włożyć do rondelka dodać sól, pieprz i odrobinę oregano, podgrzać. Na blachę do pieczenia ułożyć placki tortilli, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć plastry mozzarelli, kawałki tuńczyka, cebulę, kapary, awokado, paprykę i pomidory. Posypać suszonym oregano, solą i pieprzem. Wstawić na 4 minuty do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu, posypać

SprawdzonaKuchnia.pl
Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka kokosowego 101

minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 400 g krewetek surowych mrożonych 1/2 dużej limonki sok i skórka z niej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 6 łyżek gęstego mleczka kokosowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 5 plastrów świeżego ananasa lub z puszki

SprawdzonaKuchnia.pl
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem 101

danie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu . Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce … niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego wspaniale pasuje surówka Coleslaw z chrupiącymi orzechami włoskimi. Print Papryka nadziewana kurkami i kozim serem .wprm-recipe-rating(...)żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut. Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym. Smacznego ! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Papryka nadziewana kurkami i kozim serem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Panna cotta kokosowa z białą czekoladą 85

tych, którzy są na diecie i chcieliby skosztować czegoś pysznego. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami. Print Panna cotta kokosowa z białą czekoladą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i pyszny deser Course Deser(...)lodówki. Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi. Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego!   Artykuł Panna cotta kokosowa z białą czekoladą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki pomarańczowe 114

zjadłam jedną, kiedy była jeszcze ciepła… mniam, ciasto miękkie i delikatne, mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze! Print Muffinki pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne

SprawdzonaKuchnia.pl
Spring rolls z łososiem 122

piórka. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem. Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać(...)krojenia.  Nakładanie składników zaczynamy od: rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny. Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety. Podajemy z sosem cebulowo - winnym. Smacznego! Notes Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z cukinią i szparagami 79

sztuk zielonych szparagów 1 kulka mozzarell 100 g żółtego sera 15 cm zielonej cukinii 1 garść rukoli 1 łyżeczka oregano 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml sosu pomidorowego lub więcej jeśli lubicie polać pizzę 1 mała cebula ocet balsamiczny do polania po upieczeniu Instructions Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na chwilkę, kiedy powstanie pianka na powierzchni można(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki o średnicy około 32 cm, placki przełożyć na blaszkę podsypaną mąką. Doprawiony sos pomidorowy rozsmarować na spodzie, posypać żółtym serem i kawałkami mozzarelli, następnie rozłożyć szparagi i plasterki cukinii oraz cebulę. Po wierzchu posypać solą i pieprzem, roztartym oregano. Wstawić do gorącego

SprawdzonaKuchnia.pl