sosy - 72234 przepisów (strona:1757/4816)

Klopsy Drobiowe w Sosie Paprykowo - Pieczarkowym 93

chłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula

Dziś Ja gotuje
Roszponka z gruszką / Corn salad with pear 88

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash and dry the corn

Martyna Cooks
Wołowina bavette po chińsku / Bavette beef in a Chinese way 86

papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot

Martyna Cooks
Sałatka ryżowa z ananasem / Rice and pienapple salad 77

have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins(...)czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain

Martyna Cooks
Zapiekane cannelloni / Cannelloni casserole 85

twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni

Martyna Cooks
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 120

grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks 1 cube

Martyna Cooks
Schab pieczony z owocami i warzywami / Pork baked with fruit and vegetables 83

połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into(...)oven, cover it and let it lay aside for a while. Mięso pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices

Martyna Cooks
Spaghetti a’la amatriciana 97

posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę. 3 Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając. 4 Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku. 5 Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem. 6 Gotowe danie posypujemy serem. Nutrition 600 Calories { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type(...)kostkę, dodajemy posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę.", "Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając.", "Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku.", "Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem.", "Gotowe danie posypujemy serem." ], "recipeYield": "1" } On this beautiful Sunday’s afternoon I invite you for wholegrain spaghetti

Martyna Cooks
Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką 118

patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy sok pomarańczowy. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy jabłka i rabarbar. Przez około 5 minut karmelizujemy owoce, cały czas delikatnie mieszając. Owoce razem z powstałym sosem przekładamy do kilku żaroodpornych foremek do pieczenia

Tajemnice Smaku
Sos z bakłażana i jogurtu 135

kroimy na dwie części wzdłuż warzywa. Wybieramy miąższ do miseczki. Dodajemy upieczony czosnek bez łupinek. Dodajemy jogurt i musztardę. Wszystko miksujemy przy użyciu blendera lub melaksera. Doprawiamy do smaku. Sos można podać jako dodatek do mięsa lub ryby. Podany z kaszą lub makaronem będzie stanowił wartościowy posiłek

Kucharzyca
Spaghetti a’la amatriciana 92

posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę. 3 Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając. 4 Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku. 5 Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem. 6 Gotowe danie posypujemy serem. Nutrition 600 Calories { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type(...)kostkę, dodajemy posiekane chilli, a następnie szynkę pokrojoną w kostkę.", "Całość smażymy ok. 10 min. co chwila mieszając.", "Dodajemy pomidory z puszki i passatę, przyprawiamy do smaku.", "Gotujemy sos od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min. Podajemy z makaronem.", "Gotowe danie posypujemy serem." ], "recipeYield": "1" } I discovered this dish not so long ago, my friend introduced

Martyna Cooks
Szakszuka na ostro 124

Szakszuka na ostro to jajka przygotowywane w aromatycznym, ostrym sosie pomidorowym. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie możemy przygotować w niedzielny leniwy poranek. Odrobina pikanterii doda nam energii na cały dzień. Możecie to danie podać razem z chlebkami pita i hummusem, albo świeżą pszenną bułką. Zobacz także: Szakszuka z chorizo i awokado Składniki 2 jajka 1 ostra papryczka 400g(...)drobno posiekaną cebulkę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojona w plasterki ostrą paprykę (wcześniej usuwamy pestki), oraz zwykłą paprykę. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy pomidory w puszce. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie na środek wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy wszystko jeszcze ok. 5 minut. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne. Szakszuke podajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta ratatouille 122

pory zrobiłam, jadłam. Ilość warzyw na centymetr kwadratowy dla mnie idealna, smaki które uwielbiam – masa podpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 1 duży bakłażan 1 średnia cukinia mała czerwona papryka 1 średnia cebula 200g pomidorków koktajlowych sól(...)wierzchu tarty.   Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż brzegi będą złociste, a wierzch ścięty i rumiany. Podajemy na ciepło. Ja serwuję ją z domowym sosem czosnkowym.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Placki ziemniaczane – jak zrobić? 95

słodko, a inni na słono. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Lubię placki ziemniaczane oprószone solą, podane ze śmietaną. Jestem także zwolenniczką podawania placków ziemniaczanych z sosami mięsnymi. Idealnie będą pasowały do Polędwiczek w sosie śmietanowym czy Prostego gulaszu wieprzowego. Aby zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków, zawsze odstawiamy

Kuchnia Bazylii
Smażona młoda kapusta 145

Młoda kapusta rządzi! Tym razem podałam ją w wersji smażonej. Pokroiłam w grube plastry, doprawiłam, skropiłam oliwą. Wyszły pyszne kapuściane "steki":) Można polać je sosem jogurtowym i podać jako samodzielne danie albo wykorzystać jako dodatek do mięsa. A można również upiec w piekarniku, ale o tym następnym razem;) Smażona młoda kapusta  Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty(...)minuty). Za pomocą szerokiej łopatki przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną, ale pozostaną al dente. Podawać z sosem, mięsem, pieczywem - wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy