ślad za mną Olek, choć on jest jeszcze mniej wymagający niż ja... Jemu wystarczy sam makaron, byleby go dużo było, a ja do szczęścia potrzebuję jeszcze odrobiny sosu... Nic wymyślnego, wystarczy trochę szpinaku, czosnku i oliwy lub słoiczek bazyliowego pesto, by najeść się do syta! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na dwie porcje(...)podpiekamy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, a jak całkowicie zmięknie dodajemy pesto. Mieszamy i doprawiamy do smaku (ja nie widziałam takiej potrzeby, więc nie doprawiałam nawet solą). Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane płatkami parmezanu. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Kuchnia w czekoladziekcal 1 średnia cukinia 100 g mielonego indyka Łyżka tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata pomidorowa (400 g) Ząbek czosnku Szczypta oregano Szczypta bazylii Pieprz Sól Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym to jeden z naszych kulinarnych
Niedzielny kucharzciepłej wody (nie gorącej!) 25 g świeżych drożdży 2 szczypty cukru 1 mała szczypta soli Dodatkowo: około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny) sos pomidorowy do posmarowania spodu 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kiełbasy 4-5 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym Ponti 1-2 szczypty ziół do pizzy i zapiekanek świeże liście bazylii(...)papier i ugniatamy na kształt pizzy (robimy to ręką, którą rozsmarowywaliśmy oliwę, dzięki temu wszystko przebiegnie sprawniej i ciasto nie będzie się nam do niej lepić). Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plasterki szynki/kiełbasy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość posypujemy startym serem i ziołami. Blaszkę z pizzą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia
Słodkie okruszkikrojonych pomidorów w puszce opcjonalnie 200-300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę olej sól, pieprz papryka wędzona w proszku kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2-3 liście laurowe sos sojowy 2-3 łyżki Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy na nim cebulę i czosnek. Jeżeli wersja z kiełbasą, teraz wrzucamy kiełbasę i podsmażamy. Jeżeli bez kiełbasy to dodajemy kolejno warzywa(...)marchew, paprykę i pomidory) i dusimy chwilę na oleju( bez cukinii). Wlewamy pomidory z puszki, sos sojowy i razem chwilę dusimy. Do garnka wkładamy cukinię, wlewamy warzywa, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, do połowy zawartości garnka, wszystko razem mieszamy i stawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy około 30 minut. Na koniec smakujemy i doprawiamy według własnego uznania. Podobnie
gotuj ze mnąposmakuje fanom klasycznych smaków. Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola. Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian(...)skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut
Lekcje w kuchniKotleciki wieprzowe z polędwicy , w sosie grzybowym. Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, 15 -20 minut wystarczy. Polędwica wieprzowa (około 600 g), 2 cebule, 2 garście grzybów suszonych, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, masło, olej, 100 ml bulionu wieprzowego lub wołowego, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać(...)rozklepać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać 2 łyżki oleju. Smażyć kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony. Usmażone kotleciki przełożyć do gotującego się sosu, zagotować. Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszać, aż masło się rozpuści, nie gotować. Podałam z ziemniakami i szparagami. zastawa
królestwo garówwiele korzyści na starcie. Jednak nie wystarczy nam tylko szybki przepis, ponieważ przydadzą się również odpowiednie składniki i umiejętności. Warto mieć pod ręką kasze, ryż czy makarony. Do tego sosy, przyprawy i świeże warzywa, a w lodówce jakieś mięso. Dania na szybko nie muszą być złe, a nawet ich prostota może być atutem. W końcu nasi domownicy najeść będą mogli(...)stanie z jednakowym skutkiem przygotować szybki obiad lub zapiekankę. Do tej grupy produktów zaliczyć można, chociażby kasze, makarony i ryż. Do tego, jeśli będziemy mieć pod ręką rozmaite sosy, przyprawy to uda nam się wyczarować niejedno danie. Dania jednogarnkowe to podstawa! Dla zaoszczędzenia czasu warto zacząć praktykować proste przepisy oparte tylko o jedno naczynie. Takie przepisy nie tylko są prostsze
ProstePesto.plrazem proponuję przygotować tzw. pizzę na winie z tego co znajdziemy w lodówce. A, że u mnie w lodówce jest zawsze ajwar, albo jakaś paprykowa pasta lub pomidorowy sos w słoiku , pieczarki w puszce, tarty ser np. mozzarella, szynka szwarcwaldzka i kolorowe papryki to pizza jest na wypasie, a nie skromna Margaritta. Znalazła się też rukola i fioletowa bazylia(...)cienko, formujemy prostokąt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na 8 części, aby po upieczeniu można było bez użycia noża podzielić pizzę. Smarujemy ciasto dowolnym sosem i obkładamy tym co mamy, u mnie szynka, pieczarki, pokrojona w kostkę czerwona papryka, oraz tarty ser mozzarella. Pieczemy pizzę 15 – 20 minut w 200 stopniach C z włączonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsyropie ( syrop też będzie potrzebny) 200 g łuskanego boczku ( krojony w kostkę wędzony boczek) 3 pomidory typu pasta 2 średniej wielkości cebule 1 mała puszka kukurydzy 5 łyżek słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego sok z jednej limonki i jej starta na najdrobniejszej tarce skórka 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka habanero, ale tylko jeśli lubisz mega ostre(...)złoto na maśle i umieść na blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Zalej sokiem z puszki po ananasach, zasyp pokrojoną cebulą, odsączoną z puszki kukurydzą, pokrojonymi pomidorami. Kolej dodać sos chilli, boczek, startą skórkę limonki i pokrojone w kosteczkę ananasy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odłóż 3 plastry do dekoracji dania Na koniec dopraw siekanym ,naprawdę drobniutko habanero lub pomiń ten składnik
Ogrodnik w podróżysuszonej ryby, nadaje specyficzny smak i zapach wielu japońskim daniom. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 mała obrana cebula 15 ml oleju sezamowego 45 ml sosu sojowego 200 ml wody 1 łyżka granulowanego bulionu dashi Przygotowanie: W szerokim naczyniu rozgrzałem olej. Włożyłem ziemniaki dokładnie wyszorowane i osuszone oraz cebulę, obsmażyłem na złoty kolor(...)Dodałem sos sojowy, wodę i dashi. Gotowałem 15 minut. Zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze 10 minut
R'n'G Kitchenchutney z rabarbaru Rabarbar jest zdecydowanie rośliną sezonową, po którą warto sięgać nie tylko podczas pieczenia ciast lub robienia kompotu. Tym razem postanowiłem ukręcić chutney, czyli słodko-wytrawny sos, lub raczej konfiturę. Do czego może służyć chutney z rabarbaru? Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy , który upiekłem
Blendmansmacznym wydaniu. Z pewnością Wam posmakuje. Gulasz z żołądków to jedna z najprostszych potraw, które możemy przygotować z tego rodzaju mięsa. Jest ona pyszna i sycąca, a dodatek sosu sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Składniki: 500 g żołądków drobiowych, 1 cebula, 2 marchewki, 0,75 l wody, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, 2 liście(...)dusimy na ogniu, aż żołądki będą miękkie, ok. 1 h. Gdy żołądki zmiękną, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy przez 30 minut. Mąkę mieszamy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub innymi warzywami. W tym przypadku był to kalafior panierowany w bułce tartej. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plMagda Wołowina po burgundzku może nie należy do najszybszych możliwych sosów, ale zdecydowanie jest warta czekania. Jej pyszny, wyrazisty, z rozpadającymi się kawałkami mięsa, słodką marchewką i aromatyczną pieczarką. Wszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków
Smaczna Stronamiodu, który świetnie pasuje do wszelkich sałatek. 2-3 porcje: 2 opakowania mozzarelli w kulkach 200 g truskawek 1 awokado kilka listków świeżej bazylii 2-3 łyżki słonecznika słodki sos balsamiczny do skropienia winegret: 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Pestki słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni. Truskawki i awokado pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać(...)mozzarellą, słonecznikiem i winegretem. Udekorować listkami bazylii i skropić słodkim sosem balsamicznym. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKurczak ze szparagami w cytrynowym sosie to włoskie, wyjątkowo smaczne danie. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo, jest idealna na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak ze szparagami</span> w cytrynowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Corner