sosy - 72234 przepisów (strona:1750/4816)

udka kurczaka w sosie marchewkowym... 154

kostkę, wlać wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Udka wyjąć na talerz, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i pałką blendera zmiksować wywar i mamy naturalnie zagęszczony sos marchewkowy. Podawać z ziemniakami lub ryżem makaronem, kaszą i ulubioną surówką - udka kurczaka duszone razem z marchewką, marchewka z wywarem zmiksowana i jest naturalny, pyszny sos........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron penne z polędwiczką wieprzową i leśnymi grzybami 110

Dziś wyjmujemy z zamrażarki nasze zapasy leśnych grzybów i robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:).  200g makaronu penne  300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną(...)Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy. Zalewamy szklanką wody, dusimy przez około 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. 4. Sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy startym serem

Szefowa kuchni
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 332

kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy

Dorota Smakuje
Przepis dnia: Kasza orkiszowa z pieczoną brukselką 152

brukselka pieczona z parmezanem. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g brukselek 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki kaszy orkiszowej 1 łyżka oliwy lub masła Kilka łyżek siekanej pietruszki lub rukoli Sól Przygotowanie: Krok 1 Umyj(...)brukselek zdejm uszkodzone lub zwiędłe listki. Marchewki pokrój w plasterki, większe brukselki przekrój na połowy. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej je 2 łyżkami oleju i 3 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Posyp łyżeczka majeranku i tymianku oraz tartym parmezanem. Wymieszaj. Wystaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 25 minut. Krok 2 Zalej kaszę orkiszową szklanką wody. Wstaw

Niedzielny kucharz
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 218

oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu sosem, który został nam po farszu *** *** Potrawę posypujemy

Blog z Apetytem
Makaron casarecce z sosem bakłażanowo pomidorowym. 113

robimy wgłębienie na całej długości, tworząc taki jakby rowek.  Wałeczki robimy  o długości ok 10 cm.  Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Składniki na sos; 1 bakłażan 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku kilkanaście listków bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego ulubiony(...)Gotujemy do czasu aż bakłażan się rozgotuje i rozpadnie. Jeśli jest taka potrzeba co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody. Często mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy starty czosnek. Do sosu wkładamy odcedzony makaron. dokładnie mieszamy i podajemy. Dekorujemy świeżą bazylią i startym serem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z rukolą, burakiem i serem 128

opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć. Składniki dressingu rozmieszać widelcem, żeby postał sos.  Na talerzu ułożyć liście rukoli, na rukoli rozłożyć plastry buraka, posypać serem, polać sosem. Posypać pestkami słonecznika. Podawać od razu. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa fasolowa na kurczaku 109

czasem zupy wielowarzywne. Dziś ugotowałam zupę fasolową na mięsie z kurczaka. Zupa raczej z tych delikatnych, choć dość gęsta. Dodałam do niej podstawowe warzywa i dla podkręcenia smaku trochę sosu sojowego. Zupka wyszła bardzo smaczna, idealna na dzisiejszą pogodę. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g suchej fasoli typu Jaś 5-6 pałek z kurczaka kilka większych ziemniaków 2 marchewki(...)część pora 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku duża szczypta pieprzu ziołowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Fasolę wieczorem, dzień przed gotowaniem, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na całą noc do namoczenia. Następnego dnia

Waniliowe Improwizacje
Jak zrobić w domu batony z karmelem i orzechami? Twix lub Snickers! 171

ciasteczka typu digestive czy herbatniki.  Kolejna masa w zależności czy chcemy bardziej orzechowy baton czy też mniej to warstwa albo z mielonymi migdałami bądź z masłem orzechowym. Potem sos karmelowy - dulce leche, z dodatkiem orzechów lub bez i czekolada. Czekoladą możesz oblać batony z każdej strony, lub po prostu polać finezyjnie, pełna dowolność, kto co woli i jak lubi(...)papierowy lub ściereczkę, pocieraj dość mocno. W ten sposób szybko usuniesz brązową okrywę. Na upieczony i wystudzony ciasteczkowy spód, wylej połowę dulce leche, wysyp uprażone orzechy i zalej resztą sosu karmelowego. Wstaw do lodówki na około godzinę aby masa zastygła. 5. Czekolada - jak wyżej. Batony polej całkowicie czekoladą lub zrób finezyjne wzorki pełna dowolność! Zamiast orzechów laskowych możesz użyć ziemnych

SMYKWKUCHNI
Bowl burrito z łososiem 100

Ostatnio stałam się fanką bowli, misek w których dodaję pyszne składniki, mnóstwo warzyw, sos i są genialnie smaczne a wyglądają pięknie. Dziś moja miska jest dekonstrukcją meksykańskiego burrito z ryżem, grillowanym łososiem, grillowanym ananasem i pysznymi dodatkami. Zobaczcie jaki ten przepis jest prosty. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: –  tacos ze stekiem –  przepis(...)posyp pokrojonym w kostkę awokado (pół awokado na porcję), zielonym chilli (opcjonalnie), listkami świeżej kolendry. Podawaj z cząstkami świeżej limonki od razu! SMACZNEGO! A moją miskę burrito podałam z sosami które przywiozłam sobie prosto z Meksyku Artykuł Bowl burrito z łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Chipsy z ziemniaków 1018

blaszki chipsów, gdyż mogą się nie dopiec dokładnie. Lepiej wkładać blaszki jedną po drugiej, wtedy na pewno chipsy wyjdą idealne. Jako dodatek do chipsów z ziemniaków polecam koniecznie Domowy sos czosnkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy sos czosnkowy Chipsy z ziemniaków 2020-02-02 Placuszki z jabłkami 2020-02-02 Pasta z makreli i jajek 2020-01-25 Malinowa chmurka

To Musisz Wiedzieć
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym 144

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany(...)kolor, do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przekładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym ogniu ok godzinę, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, w razie potrzeby/upodobania można sos lekko zagęścić mąką, gdy pulpety są gotowe, wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewkami 122

żałuję też warzyw. Ostatnio często kupuję sałatkowy mix, który świetnie się nadaje się na kanapki i do sałatek. Uwielbiam kanapki z pożywną wkładką jak tuńczyk. Zamiast majonezu polewam kanapki sosem Cezar jak w pan bagnat . Tuńczyk jest dosyć suchy i wymaga jakiegoś sosu o choćby prostego winegretu. Majonezowa sałatka z tuńczykiem 6 porcji Składniki: 1 puszka tuńczyka z zalewie

codojedzenia
Wrapy ze śledziem 117

surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sos śmietanowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 1-2 dni lub co najmniej na 3-4 godziny by smaki przegryzły się. Drobno poszatkowaną kapustę oprószamy solą(...)naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy na jeden z brzegów trochę kapusty, plasterki ogórka i trochę śledzi w sosie, zwijamy wrap. Artykuł Wrapy ze śledziem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 142

Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad. Składniki: 300g fileta z kurczaka oliwa z oliwek 1 spora garść świeżego tymianku sól świeżo zmielony pieprz 200g śmietany 30% 4 ząbki czosnku 4 plastry(...)czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. 8. Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem

Szalona Kuchnia Eweliny