Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką - to jest pyszne! Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podziale na 4 porcje, jedna to ok. 207kcal, B: 5,5g, T: 0,3g, W: 48,2g. Polecam spróbować innych ziemniaczanych propozycji: – pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki – odtłuszczone frytki z ziemniaków – ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem Składniki: – 1kg młodych ziemniaków
Be Fit Be Strongprzygotowujemy rybę w ten sposób. Przepis na łososia w marynacie curry Składniki: około 250 gramów świeżego fileta z łososia podzielonego na 2 porcje, płaska łyżka proszku curry, 2 łyżki sosu sojowego, szklanka zielonej soczewicy, ostra papryczka, pół pęczka natki pietruszki lub kolendry, sól, olej. Jak zrobić łososia w marynacie curry? W misce wymieszaj proszek curry i połowę łyżeczki soli(...)sosem sojowym oraz 2 łyżkami oleju. Włóż rybę, dokładnie natrzyj marynatą, odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby przeszła wszystkimi smakami. W tym czasie ugotuj soczewicę pod przykryciem w dwóch szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli. Gdy wchłonie prawie całą wodę, wyłącz ogień i zostaw bez odkrywania na około 10 minut. Łososia smaż pod przykryciem przez około 4 minuty
Kulinarna PolskaWłoskie pierożki tortellini na stałe zagościły w mojej kuchni. Często przygotowuję zapiekanki ( przepis ) z ich udziałem albo podaję je w ulubionym sosie. Jednym z lubianych w mojej rodzinie sposobów na podanie tortellini jest sos serowy z suszonymi pomidorami ( przepis ). Czasem zdarza mi się też przygotowywać sałatki z tymi pierożkami. Dzisiaj postawiłam na sałatkę z tortellini z farszem warzywnym i ogórkiem
Danka Pichciwinogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki się wymieszały i powstał sos. 5. Tak przygotowany sos dodaj do surówki i wymieszaj
Z notatnika dietetykaodrobina miodu Sposób przygotowania Sałatki z jajkiem i szprotkami Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki. Szproty wędzone odsączamy z oleju. Olej zostawiamy na sos. Cebulkę ze szczypiorkiem kroimy w plasterki. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy jajka, szprotki, pomidorki, oliwki i cebulkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sosem przygotowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybką, pyszną przekąskę – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych! Swoje ulubione, dobre jakościowo parówki usmażyłam w chrupiącym i delikatnie pikantnym cieście naleśnikowym. Do tego 2 ulubione sosy – jeden majonezowy z koperkiem i dymką, drugi klasyczny, pomidorowy. Wyszło przepyszne danie na kolację na ciepło albo podwieczorek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dobrej jakości parówki – 6 szt * mąka pszenna(...)szkl * mleko 3,2% – 1,5 szkl * jajko M – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – do smaku DODATKOWO : * sos majonezowy: majonez, jogurt naturalny, koper, dymka, sól, pieprz, czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Parówki kroimy na pół, podgotowujemy. Wyciągamy z wody. Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia i przypraw robimy dość
Ostra na SłodkoMożliwości wykorzystania tego naturalnego antybiotyku jest wiele, zatem każdy z nas powinien pamiętać o tym, by włączyć go do swego menu. A gdzie w składzie znajdziemy czosnek? Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Chrupiąca
ProstePesto.plpieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków My Polacy bardzo lubimy(...)typową polską kuchnię. Na obiad chętnie zjemy zupę a do tego drugie danie koniecznie z mięsem. Typowe popularne dania obiadowe to kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, karkówka w sosie własnym czy zrazy wołowe. Bardzo chętnie jadamy także pierogi, pyzy czy placki ziemniaczane. W ciągu dnia ze względu na wygodę i szybkość spożywania najczęściej jadamy kanapki. Z kolei na śniadaniach
ProstePesto.plkulinarnych. Zaintrygowało mnie to do tego stopnia, że postanowiłam sprawdzić co to jest i jak to smakuje. Powiem tak - ryba rzeczywiście niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. Sos ciekawy w smaku ale ...nie przeraźcie się ilością masła. Ja zrobiłam to po mojemu i ograniczyłam masło - co w perspektywie uważam za dobry pomysł. Polecam Wam spróbować bo tak dobrej(...)innej potrawy. Do części , która została dodałam pomidory z puszki i czosnek - 3 ząbka przeciśnięte przez praskę. Jako , że pomidory były dość kwaśne dodałam 1 łyżkę miodu. Kiedy sos się zagęścił dodałam warzywa i jeszcze poddusiłam około 5 minut. Na sam koniec doprawiłam solą i pieprzem. Rybę posoliłam delikatnie dopiero po ugotowaniu, choć bez przypraw też jest bardzo smaczna
Kuchnia Pełna Emocjiwędzonego oscypka np. Gołka Hej! – garść mieszanki – 1/4 papryki czerwonej – 4 pomidorki koktajlowe – 1 mała cebulka dymka sos – 2 łyżki oliwy z oliwek – łyżeczka miodu – łyżeczka musztardy – pieprz do smaku – kilka kropel cytryny – opcjonalnie sól Przygotowanie: Ser kroimy(...)Delikatnie rozdrabniamy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Paprykę dowolnie ( w kostkę lub w paski). Cebulkę, kroimy drobno. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Całość polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe
I LOVE LIFEMąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, sól i bazylie. Mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto ( ok. 5 minut). Wykładamy na blachę. Robimy placek o średnicy 30 cm. Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki chili ( będzie ostra) szczypta soli czosnkowej szczypta bazylii łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 100 g kiełbasy lub salami 100 g marynowanych pieczarek pokrojonych(...)cebula pokrojona w piórka 4 suszone pomidory w oleju 100 g sera żółtego gouda startego na tarce + sól, pieprz Na przygotowane ciasto wykładamy sos oraz pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 18 minut. Smacznego
Domowe ciastalekko złoty kolor. Wsypujemy pokrojonego ananasa i chwilę dusimy. Następnie dolewamy 1/2 szklanki soku z ananasa i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszamy. Odlewamy kilka łyżek sosu z patelni do szklanki, dodajemy 1/2 szklanki śmietany i mieszamy. Wlewamy do sosu, chwilę podgrzewamy do zgęstnienia, nie gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Podajemy z gotowanym
gotuj ze mnąPolędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)Zasmażone masło z mąką dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy i dokładamy posiekany koperek *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki i całość dusimy, bez przykrycia przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięsko będzie całkowicie miękkie. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i ziołami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE
Blog z Apetytemprzepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę. Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami. Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem
Pomysłowa kuchnia