sosy - 72234 przepisów (strona:1749/4816)

NALEŚNIKI RAZOWE Z TRUSKAWKOWYM SERKIEM 154

smażyć na patelni posmarowanej olejem (pędzelkiem). Naleśniki razowe trudno się smaży, więc cierpliwości :-)  Sposób przyrządzenia nadzienie.  Truskawki zblendwać z cukrem; Ser zblendować z ok. 1,3 szklanki sosu truskawkowego. Masa powinna być konsystencji serka śmietankowego ( nie za rzadka); Każdy naleśnik posmarować serkiem, na to pokroić 2,3 truskawki i posypać rukolą, zwinąć w rulonik.  Naleśnik przed(...)podaniem przekroić na pół, podawać z polanym sosem truskawkowym

pieprzny smaczek
KARKÓWKA OBIADOWA ZAPIEKANA Z CEBULĄ + FILMIK 92

PRZYGOTOWANIE :  Karkówkę tniemy w plastry, przyprawiamy solą.  Do miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę.  Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy.  Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami

Kulinarne Fantazje Marioli
Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party 109

rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny. Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk(...)Kielecki pikantny oraz Musztardę Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny „ 4 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 ząbki czosnku odrobina pieprzu

Smaki Na Talerzu
Placki z cukinii 87

zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, takie puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakują w wersji solo, ale placuszki można podać z dowolnym sosem lub też surówką ze świeżych warzyw. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie również na inne placki z cukinią w roli głównej: - Placki z cukinii i żółtego sera - klik - Delikatne placuszki z cukinii(...)żółtym serem i sosem czosnkowym - klik - Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik - P lacki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik - Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik - Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik    Placki z cukinii - składniki:  (około 17 sztuk) 1 cukinia (niewielka, moja

Di gotuje
KOLOROWA ZAPIEKANKA GYROS 2931

można zawsze dowolnie modyfikować, dodając nasze ulubione składniki. Ja dodałam ostatnio np. pieczarki, które smażyłam wraz z mięsem, a zamiast papryki konserwowej świeżą: żółtą i pomarańczową. Podobnie jest z sosem majonezowo-ketchupowym. Możemy zrobić pikantną wersję dodając ostrej papryki lub czosnku. Możemy zrobić go więcej i przełożyć mi zapiekankę nie raz, ale  2x ... Pełna dowolność 😋 Polecam! Bo to fajny(...)złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy całość. Ja dodałam jeszcze posiekany koperek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: warstwę ryżu z mięsem, sos majonezowo-ketchupowy, połowę startego na oczkach sera, kukurydzę, ogórek konserwowy i paprykę i jeszcze jedna warstwę ryżu z mięsem. Wierzch zapiekanki posypujemy obficie pozostałym serem żółtym.  Całość zapiekam

Walijskie Pichcenie
Kopytka + film 111

Kopytka czyli kluski z ziemniaków, to jedno z prostszych a zarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko.     składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ( niepełne ) + odrobina mąki(...)ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, gulaszem lub na słodko.   Artykuł Kopytka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Koreczki z kurczakiem, pesto i mozzarellą 242

krótkie bagietki lub 1 długa 2 opakowania mozzarelli w zalewie kilka łyżek zielonego i czerwonego pesto 1/2 czerwonej papryki garść liści świeżej bazylii 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia wykałaczki Przygotowanie: 1.   Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości(...)misce mieszamy ze sobą sos sojowy, sól ziołową i chili - dodajemy pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (u mnie stał całą noc). 3.   Kawałki kurczaka panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 4.   Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. 5.   Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć

Prosto z Kotła
Pizza z Szynką Szwarcwaldzką i Mozzarellą 79

delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, kształtujemy pizze, do podsypania ciasta zamiast standardowo zwykłej mąki polecam użyć kaszy manny, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące. 3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek) 4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną

Dziś Ja gotuje
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI - klasyczny przepis 85

extra vergine czosnek - obrany i starty na tarce lub przeciśnięty 2 pomidory świeża bazylia świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska dodatkowo: tarty ser np. mozzarella bardzo cienko pokrojona szalotka sos balsamiczny świeży tymianek Jak zrobić bruschettę - przepis krok po kroku: Krok1. Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki. Krok 2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić(...)się zarumienią a ser roztopi. Gotowe bruschetty podawać zaraz po przygotowaniu, posypane świeżą bazylią, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem można jeszcze skropić bruschetty oliwą oraz sosem balsamicznym. Smacznego :) Bruschetty Bruschetty z pomidorami i bazylią

Moja Książka Kucharska
Rożki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita 124

Różki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego(...)pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy ich boki widelcem. Na środku robimy krzyżyk nożem. Trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. Przepis na sos czosnkowo-koperkowy bazie jogurtu: 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 duży lub 2 małe ząbki przeciśniętego czosnku Sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy. Poznaj również przepis

Czarnawisienka
Tajska zupa kalafiorowa 104

puszka mleczka kokosowego około 3 cm świeżego imbiru 2- 3 ząbki czosnku małe papryczki 2-3 sztuki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1 łyżeczka zielonej pasty curry sól, pieprz Filet pokroić w kostkę, kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek i imbir drobno pokroić, papryczki w cienkie(...)długie paseczki. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, chwilę podsmażyć. Wrzucić papryczkę, kalafior, dodać curry w proszku i pastę, sos sojowy, cukier, wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i razem wymieszać. Chwilę poddusić, na koniec dodać mięso z kurczaka, wymieszać. Przełożyć do większego garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem

gotuj ze mną
Bakłażany grillowane w pomidorach po kaszubsku 112

plastrami bakłażana, więc jeśli jesteście fanami takich smaków – bardzo polecam! Bakłażany musimy grillować a potem mieszamy je z zalewą pomidorowo – cebulową. Bakłażany charakteryzuje to, że pięknie wchłaniają sos nabierając jego smaku i aromatu. Danie do złudzenia przypomina w smaku śledzie po kaszubsku, ale jest jego wegańskim odpowiednikiem. Warto w ten sposób przygotować bakłażana bo smakuje wyśmienicie i można przekonać(...)studzimy. Następnie cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Potem do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy, resztę oleju i koncentrat pomidorowy, mieszamy, studzimy. Finalnie bakłażany mieszamy z sosem (najlepiej robić to delikatnie, przekładając na półmisku lub w słoiku warstwę bakłażanów, warstwą cebuli). Artykuł Bakłażany grillowane w pomidorach po kaszubsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Sałata ze śmietaną 102

wodą, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do większej miski. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj. Polej sałatę tuż przed podaniem, ponieważ po zetknięciu z sosem powoli zacznie klapnąć.   Możesz dodać również… ogórek, rzodkiewkę, posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek, suszone zioła.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem

Kulinarny S.O.S.
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 185

panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję(...)Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony. Gotowe! :) Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ. Artykuł Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Tarta na cieście francuskim z fetą 109

opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania