sosy - 72234 przepisów (strona:1753/4816)

Sałatka z grillowanym serem halloumi 82

kilka zielonych oliwek, 2-4 rzodkiewki. Dressing: łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka wody, 1 łyżka musztardy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich. Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos. Sałatka z grillowanym serem halloumi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj dressing, czyli wymieszaj wszystkie potrzebne składniki na gładki sos. Następnie pokrój ser w plastry o szerokości około

Natka Pietruszki
Sos chili 122

Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek.  Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar 1/2 łyżki soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody. Wykonanie: Posiekane chilli należy włożyć do małego food procesora. Potem dodać chilli, czosnek, i wszystkie składniki do małego(...)garnka i na średnim ogniu gotować, że będzie wrzeć. Gotować około 5 minut.    Dwie łyżki mąki ziemniaczanej pomieszać z łyżką wody, i wlać do sosu chilli, mieszać aż wszystko będzie miało konsystencję rozwodnionego kiślu. Zdjąć z ognia przelać najlepiej do szklanego słoiczka, a kiedy wystygnie wsadzić do lodówki

Smaki Przyprawy i Kolory
Wołowina z cykorią w sosie grzybowym na belgijskim piwie 91

filiżanki piwa, gotowałem bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparował. Dodałem piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu zagotowałem, aż do odparowania płynu. Wlałem bulion i śmietanę, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem do smaku. Mięso pokroiłem na plastry, obłożyłem cykorią i grzybami. Polałem sosem

R'n'G Kitchen
Stek z wolowiny z warzywami w sosie azjatyckim 123

trakcie warsztatów Grzegorz przygotował wołowinę po azjatycku, która bardzo nam zasmakowała. Kilka razy odtwarzałam ten przepis w domu, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi (mniej więcej przypominając sobie składniki sosu, bo wiadomo że dokładnych proporcji nie pamiętałam, bo on dodawał i tak wszystko na oko), modyfikującego je za każdym razem tak, by danie smakowało nam coraz lepiej i miało niepowtarzalny(...)smak. Ostatnio moja wersja tego dania wygląda tak i chyba jest najlepsza. Półkrwisty stek w przepysznym azjatyckim sosie i kruche warzywa. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z truskawek i awokado 102

połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Avocado przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Wyjąć łyżką ze skórki. Pokroić w ćwierćplasterki. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Przygotować sos: do miseczki wlać ocet winny, dodać cukier lub miód, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wlać oliwę i wymieszać. Sałatkę oprószyć solą. Sosem polać przed podaniem

królestwo garów
Paprykowe gołąbki w młodej kapuście 100

jednej dość czubatej łyżki farszu i zroluj jak klasyczne gołąbki. Ułóż w garnku, zalej pomidorami z puszki, możesz też doprawić je nieco solą i ostrą papryką do smaku, żeby sos który powstanie nie był mdły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Resztki kapusty które Ci zostały, porwij pacami i ułóż na wierzchu. Pod nimi gołąbki lepiej się uduszą, a one także będą pyszne(...)Duś pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut,. Po tym czasie, możesz serwować, koniecznie na gorąco, polane sosem który sam się zrobił Obficie posypane świeżym koperkiem , który dodaje jeszcze więcej smaku i letniego aromatu… Smacznego ! Artykuł Paprykowe gołąbki w młodej kapuście pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 117

kaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok(...)dodajemy ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!   Artykuł Domowa zupa

sierotka maRysia w kuchni
Polędwica ze szparagami w sosie kokosowym 88

Szparagi w sosie kokosowym z delikatną polędwicą wieprzową. Taką patelnię zrobicie w 20 minut. Potrawa jest bez laktozy i bezglutenowa. Dodałam jeszcze odrobinę chipsów kokosowych bo miałam. Nie oderwiecie się od niej, jest taka dobra. 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 400 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szparagów zielonych natka pietruszki sól, pieprz, płatki chili, pieprz czerwony olej czosnkowy 1 łyżka(...)olej czosnkowy. Wrzucam cebule drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni.. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 127

Zobacz jak zrobić super delikatne i niezwykle pyszne pulpety w sosie koperkowym . To najlepszy przepis a do tego całe danie zrobisz dosłownie z kilku składników. Rozpływające się w ustach pulpety i idealny sos! - super obiad dla dzieci - pulpety bez obsmażania na patelni - kilka pomysłów na podanie pulpecików

AniaGotuje.pl
Placki z cukinii / Zucchini pancakes 134

sera typu parmezan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 łyżeczka masła świeże zioła (u mnie oregano i tymianek) olej do smażenia natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Sos jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz Cukinię zetrzyj wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut. Cebulę posiekaj drobno i usmaż na maśle(...)łyżce masy cukiniowej. Formuj grzbietem łyżki placuszki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu np. z sosem jogurtowym. Smacznego :) Ingredients: (12 pieces) 1 zucchini 1 teaspoon salt 2 tablespoons of finely grated Parmesan cheese 1 egg 2 tablespoons of wheat flour 1 onion 1 teaspoon butter fresh herbs

Delicious Place
Makaron z serem 171

masła 0,5 łyżeczki soli oraz świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Następnie przygotowujemy sos serowy. Na większej patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego mąkę, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 4-5 minut, aż uzyska złoty(...)zgęstnieje. Po tym czasie zmniejszamy ogień do małego i dodajemy ser, tak aby połączył się z mlekiem, masłem i mąką. Całość mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Na końcu sos serowy mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem (na patelni). Jeżeli całość jest zbyt gęsta, dodajemy do makaronu mleko i całość mieszamy (jeżeli dodajemy mleko, patelnię ponownie stawiamy na ogniu). Artykuł Makaron

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
RYŻ Z KALAFIORA SMAŻONY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I JAJKIEM 132

natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku DO PODANIA: 2 jajka sadzone, paprykowy sos Sriracha WYKONANIE Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze na kawałeczki wielkości ziaren ryżu . Cebulę kroimy w kostkę, czosnek(...)mięso; obsmażyć i wymieszać z warzywami). W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano. Dodajemy pestki słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym, sosem Sriracha i posiekanym szczypiorkiem

cool and minty
Szparagi w cieście francuskim 104

Szparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie . Drukuj Szparagi w cieście francuskim Przygotowanie: 45 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 247 kcal Składniki 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 25 szt szparagów(...)francuskiego. Następnie posyp je sezamem. Włóż przygotowane ciasto francuskie do rozgrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Podawaj całość z sosem ziołowym lub czosnkowym. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 247 | Białko: 9,5 | Węglowodany:17 | Tłuszcze: 15,2 * kalorie podane z użyciem szynki parmeńskiej Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania