papryki wędzonej w proszku (jeśli nie macie, można użyć zwykłej), 3 łyżki dobrego keczupu lub przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżą octu i łyżeczką cukru, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, olej. Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? Mięso pokrój na kilka grubych plastrów. W dużej misce wymieszaj około 5 łyżek oleju z papryką w proszku, solą i pieprzem, marynatą(...)czas trzeba uzupełniać wodę, która wyparowała, aby wszystko się nie przypaliło. Teraz zawartość patelni przełóż do brytfanki. Za pomocą dwóch widelców porwij mięso na włókna. Połącz ketchup, musztardę i sos sojowy, wymieszaj z mięsem. Piecz pod przykryciem w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie bez przykrycia kolejne pół godziny. Rada: Mięso podczas gotowania można także podlewać piwem. Szarpaną wieprzowinę najbardziej
Kulinarna PolskaSame placki, pomimo użycia tej pasty, nie są bardzo ostre, dlatego nie masz się czego obawiać 😅 Z czym podawać placki z kukurydzy? U mnie tym razem był to wegański sos czosnkowy , ale świetnie będzie pasował również np. sos słodko-pikantny. Fajnym dodatkiem do placuszków, jest także surówka z czerwonej kapusty . Robiłem, podawałem, jadałem… Petarda jednym słowem! 🧨 Artykuł Placki
Blendmanbułki tartej bezglutenowej lub np. zmielonych orzechów włoskich. Z czym podawać wegańskie paluszki rybne? Standardowo… z czym tylko chcesz! Na poniższym zdjęciu widzisz, jak zatapiam mojego paluszka w sosie czosnkowym z nerkowców . Świetnie jednak będzie pasowała tutaj np. mizeria z ziemniakami, frytki, dowolny ulubiony sos… Są one tak smaczne, że ze wszystkim będą dobrze smakowały 😅 Artykuł Paluszki bezrybne
BlendmanPulpety w sosie porowo-śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Podane z ulubioną kaszą i domową surówką smakują wyśmienicie. Mi jako miłośniczce wszelakich pulpetów ten przepis przypadł bardzo do gustu :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram mielonego mięsa, u mnie z łopatki wieprzowej 1 por 1 marchewka ok 150 ml śmietany 12% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)ładnie się zeszkli przekładamy do mięsa, pulpety gotujemy ok 20-25 min na małym gazie co raz mieszając aby się nie przypaliły, do miski/rondelka dodajemy śmietanę ( jeśli chcemy zagęścić sos możemy dodać do śmietany dwie łyżki mąki ), parę łyżek gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i doprawiamy do smaku, solą i pieprzem (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLkoniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba i włączamy na program „ciasto rosnące” Składniki na sos: 2 łyżeczki dobrego przecieru pomidorowego 4 łyżeczki dobrej jakości ketchupu 6 łyżek wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do pizzy, 2 łyżeczki cukru Wymieszać, zostawić na czas rozrostu ciasta(...)farsz: pieczarki cebula papryka żółta i czerwona kukurydza z puszki chorizo ser tarty sól, pieprz, przyprawa do pizzy Pieczarki usmażyć z cebulką, papryką. Wraz z resztą składników położyć na sosie. Posypać startym serem. Piec w 220 stopniach około 12 minut. Pizza z chorizo
Kocham Czekoladękurczaka: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz, ostra papryka Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pół długiego ogórka lub jeden gruntowy pomidor pół puszki kukurydzy sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy(...)przyprawy do smaku. Składniki mieszamy ze sobą. Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Na talerzu układamy frytki, kawałki kurczaka, surówkę z kapusty, a całość polewamy sosem czosnkowym. [caption id="attachment_8986" align="aligncenter" width="1200"] Domowy gyros na talerzu z frytkami[/caption] Zobacz inne przepisy z gyrosem: Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku Zapiekanka Gyros
e-PrzepisyKulinarneskórkę, a z jednej wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło. Dodać skórkę cytrynową i poddusić minutę. Dodać sok z cytryny, śmietankę i parmezan. Dokładnie wymieszać i poddusić do zredukowania sosu. Doprawić solą. Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać aż się cał pokryje się sosem. Podawać posypany natką pietruszki. Smacznego
Zielona KuchniaUdka z kurczaka pieczone na młodej kapuście Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – pałki z kurczaka pieczone z sosem na młodej kapuście z marchewką. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku. Składniki: 6 Udek(...)pieczemy przez 40 minut *** *** Po tym czasie potrawę odkrywamy zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut , żeby mięso się zrumieniło, a powstały sos częściowo odparował *** *** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemprzepis na przepyszną pastą pieczarkową. 250 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki serka typu Bieluch 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka sosu sojowego sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim cebulę(...)się zeszkli. Dodajemy pieczarki. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki odparują. Często mieszamy. Patelnię zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki mieszamy z serkiem i szczypiorem. Można też dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Pastę pieczarkową podajemy z ulubionym pieczywem. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Bez wyrzutów sumienia mogą
My Chcemy Jeśćpojawia się w moim codziennym menu. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat indyka oraz jednym z moich ulubionych przepisów – na pierś z indyka w sosie porowym. Czy wiecie, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku? Został sprowadzony przez portugalskich lub hiszpańskich odkrywców. W 1511 roku król Hiszpanii wydał rozkaz dla statków wracających(...)indyka i śmietanę. Całość wymieszaj, w razie potrzeby – dopraw. Gotuj około 4 minut. Całość wyłóż na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Pierś z indyka w sosie porowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakukurczaka inaczej niż zwykle, dzisiejsza rolada z kurczaka z serem i pieczarkami może być świetnym pomysłem na obiad . Sprawdza się na ciepło i na zimno , z ciepłymi lub zimnymi sosami. To najlepszy pomysł na imprezę, Święta lub spotkanie w większym gronie. Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami to przepis dość uniwersalny - zamiast pieczarek w farszu do rolady dobrze sprawdzą(...)smaku serami, u mnie była to łagodna gouda. Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami dobrze smakuje podana na obiad z ziemniakami i zestawem surówek. Pasują do niej sosy: pomidorowy, czosnkowy, koperkowy i chrzanowy. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować pierś z kurczaka, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) Jeśli szukacie ciekawego przepisu na obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego
Lekcje w kuchniśrednia cebula · 1 ząbek czosnku · 2 cebule średniej wielkości · 2 łyżki sosu sojowego · 1 łyżeczka tymianku · 1 łyżeczka estragonu · 1 łyżka masła(...)solą i pieprzem i smażyć aż woda odparuje. Gotowe pieczarki dorzucić do garnka z mięsem, a potem dorzucić groszek. Całość zalać wodą lub bulionem do ¾ wysokości garnka i dodać: sos sojowy, tymianek, estragon, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość gotować ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec zagęścić danie: w osobnej misce wlać odrobinę wody dodać
Calzonella.comcebulki i łyżeczki tymianku 200g ulubionej szynki 250g żółtego sera u mnie gouda z ziołami Szynkę oraz ser miałam w plastrach więc pokroiłam w drobną zapałkę Ketchup lub sos pomidorowy Szynkę z powodzeniem można wymienić na odsączonego tuńczyka z puszki, kukurydzę czy paprykę. A można też przygotować porcję pół na pół dla każdego według upodobań smakowych. Przygotowanie: Mąkę wsypać(...)odgazować ( uderzyć w nie pięścią) . Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt u mnie 50x60cm. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, wyłożyć ser, pieczarki oraz szynkę. Zrolować ciasto od dłuższego boku. Ciąć ostrym nożem na 1,5cm plastry i układać je na wyłożonej papierem blachę z wyposażenia piekarnika, w odstępach
W garach u GosiKluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski: Ziemniaki ugotować(...)częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło
przepisy- Milkiłyżki oleju 600g szynki wieprzowej 4 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku 700ml wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 300g pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sosu sojowego Świeżo mielona sól i pieprz Posiekana natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy dokładnie w mące. W naczyniu z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy(...)pomieszać. Po tym czasie ściągamy pokrywę i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Mieszamy i gotujemy do momentu aż zmiękną. Odrobinę płynu odlewamy i łączymy ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Łączymy z całością. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki
Kuchnia w czekoladzie