razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki(...)piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy
Walijskie Pichceniemąki 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli Rozczyn 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki mąki ok 1/2 szklanki wody Sos pomidorowy 1 koncentrat pomidorowy mały 2-3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 3 małe ząbki czosnku zioła typu oregano, bazylia Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodatki Tutaj pełna(...)wyrośnięcia. Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry. Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyzaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki i na kanapki . Uwielbiam takie z sosem tatarskim..wiem, tuczące, ale pyszne, a ja jestem ryzykantką, jak utyję będę miała nowe hobby-odchudzanie Polecam, jak się siedzi w domu to zaczyna się być twórczym.. I pamiętaj(...)składnik dania głównego lub wstaw do lodówki na noc i używaj jako wędliny do kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios Smacznego i pamiętaj „zostań w domu” i zajadaj się ze smakiem, nie wychodź , jeśli nie musisz ! Artykuł Kanapkowa
Ogrodnik w podróżyzjeść ciepłe danie, które szybko się przyrządza. Nasz wybór padł na spaghetti carbonara w nieco zmienionej wersji, bo zamiast śmietanki dodaliśmy mascarpone. W czasie gdy makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. Składniki na spaghetti carbonara 150 g boczku wędzonego 1 cebula
niecodziennikparypiec 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 o C, mięso przewrócić na drugą stronę, piec kolejną godzinę od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać a następnie pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Po dwóch godzinach pieczenia warzywa dodać do mięsa, naczynie pozostawić odkryte, pierś z gęsi piec kolejną godzinę(...)jakiś czas mięso polewać sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona pierś z gęsi pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyposiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i pokroić na małą kostkę. Po ostygnięciu wymieszać z połową wcześniej przygotowanego sosu. Śledzie wyjąć z zalewy i włożyć do wody, pozostawić na kilkadziesiąt minut. Odsączyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, posiekać na małą kostkę, wymieszać ze śledziami, odsączyć, ułożyć na dnie(...)naczynia i lekko docisnąć. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach z cebulą. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kostkę, wymieszać z pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym, ułożyć jako następną warstwę. Na koniec wyłożyć przygotowane buraki. Sałatkę śledziową z buraczkami wstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi
niecodziennikparyprzelać zimną wodą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę przepłukać i odcedzić. Z majonezu, kwaśnej śmietany, musztardy, ziół prowansalskich i posiekanego koperku zrobić sos. Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki, wlać sos, wymieszać. Sałatkę makaronową z szynką i ogórkiem doprawić solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka makaronowa z szynką
niecodziennikparyprzyjrzenia się bliżej temu gruzińskiemu plackowi i już dalej nie musieliśmy szukać – był idealny. Nasze serowe nadzienie wzbogaciliśmy suszonymi pomidorami, a całość posypaliśmy szczypiorkiem i polaliśmy odrobiną sosu czosnkowego. Składniki na chaczapuri z suszonymi pomidorami” Ciasto: 1 / 2 kg mąki pszennej chlebowej TYP 750 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody(...)termoobiegiem ), włożyć chaczapuri, piec 25 minut . Po wyjęciu z piekarnika chlebek posmarować masłem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo chaczapuri z suszonymi pomidorami można podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chaczapuri z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypozwalają się nasycić bez dostarczania organizmowi zbędnego tłuszczu. Tortilla z kurczakiem i warzywami jest szybka w przygotowaniu i można ją wzbogacić o ulubione dodatki. Bardzo dobrze pasuje do nich sos czosnkowy lub salsa warzywna. Składniki na tortille z kurczakiem i warzywami 4 tortille 1 filet z piersi kurczaka 1 / 2 opakowania miksów świeżych sałat 4 łyżki kukurydzy konserwowej 4 łyżki(...)środek każdej z nich nałożyć sałaty, mięso, kukurydzę, fasolę i cebulę. Dolną część zagiąć do środka, następnie boczne, z których jedną część włożyć w drugą. Tortille można podawać z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tortilla z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyBardzo lubimy takie warzywne mieszanki, sprawdzają się one głównie jako dodatek do grillowanego mięsa lub do nachos. Nasz meksykański sos zawiera jedynie kilka składników, które w sezonie każdy powinien mieć w domu, więc łatwo będzie go przygotować i oczywiście rozsmakować się w salsie pomidorowej z miętą. Składniki 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
niecodziennikparysię z czerwonych buraków na zimno oraz gorących gruszek zapiekanych z cukrem, to całość tworzy bardzo udaną kompozycję. Do tego dodaliśmy ostry i wyrazisty ser kozi, a także pikantny sos z czosnku i pietruszki. Przepis na takie buraczki czerwone wart jest wypróbowania, zwłaszcza jeśli mamy gości i chcemy podać im ciekawą w smaku przystawkę. Składniki na buraczki z serem kozim(...)kozim serem i karmelizowaną gruszką najlepiej przygotować dla każdej osoby na oddzielnym talerzu. Ser kozi pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Na niego wyłożyć porcję buraczków, wierzch ozdobić sosem z natki pietruszki i czosnku. Obok położyć cząstki karmelizowanych gruszek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypatelni do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Z grapefruita wycisnąć sok, wymieszać go z miodem i olejem z chili, przelać do garnka, podgrzewać, aż zaczną się tworzyć bąbelki powietrza i sos zgęstnieje. Ser pleśniowy pokroić w małą kostkę. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Tacki do grillowania umieścić w opiekaczu, posmarować je olejem i rozgrzać. Partiami wkładać zielone szparagi(...)grillować przez 7-8 minut. Na talerze wyłożyć porcję grillowanych szparagów, polać je sosem grapefruitowo-miodowym, posypać serem pleśniowym i grzankami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPonownie wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), włożyć do niego ciasto i piec 10 minut . Przestudzić. Nadzienie: Z połowy malin przygotować sos, gotując owoce kilka minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. W czasie, gdy upieczone ciasto się chłodzi, przygotować pianę z białek, ubijając je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie(...)dodawać po łyżce cukru pudru, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i gęstej masy. Wykonanie Na podpieczoną tartę wylać sos z malin, ułożyć pozostałe owoce i przykryć je pianą z białek. Tartę malinową piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez 15 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta malinowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypieczenia. W tym dodatkowo brakowało ilości kaszy potrzebnej do ugotowania, ale jako dobrzy kucharze poradziliśmy sobie z tymi drobnymi problemami. Dodatkiem do naszej zapiekanki serowej z kaszą manną był sos waniliowy oraz świeże maliny. Tego nam było trzeba. Składniki na zapiekankę serową z kaszą manną 1 / 2 szklanki kaszy manny 500 ml mleka 500 g białego sera 2 łyżki cukru(...)góra-dół ), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie suchy. Zapiekankę serową z kaszą manną podawać na gorąco np. z dodatkiem sosu waniliowego, soków owocowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka serowa z kaszą manną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyłącznie z Sąsiadką, która złożyła niezapowiedzianą wizytę. Mama zrobiła tzatziki , które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej. Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia. Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu jogurtowego lub tzatzików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary