sosy - 72234 przepisów (strona:1768/4816)

Roladka z polędwiczki wieprzowej z grzybami i boczkiem 139

ostrej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju dodatkowo: 3 łyżki oleju 200 gram boczki w plastrach 1 cebula opakowanie borowików suszonych Leśne Skarby sól, pieprz Składniki na ciemny sos borowikowy: 100 - 200 gram mrożonych podgrzybków 200 ml wody 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła pieprz, sól świeża natka pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z czosnku, tymianku, majeranku(...)stopniach. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle, wlewamy wodę, dodajemy grzyby.  Mąkę prażymy na suszej patelni, aż do zarumienienia. Zrumienioną na suchej patelni mąkę łączymy z sosem, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z szynką i ananasem 134

zrobić do zjedzenia na co dzień (na drugie śniadanie, przekąskę, kolację) , jak również spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę.   Inne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym ** Jajka w sosie czosnkowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 250 g) 1 puszka kukurydzy (ok. 350-400 g) 1 puszka ananasów

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z szynką i ananasem 134

zrobić do zjedzenia na co dzień (na drugie śniadanie, przekąskę, kolację) , jak również spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę.   Inne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym ** Jajka w sosie czosnkowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 250 g) 1 puszka kukurydzy (ok. 350-400 g) 1 puszka ananasów

Kulinarny S.O.S.
Sałatka śledziowa z ziemniakami 103

wysypać na sitko, odsączyć. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Wykonanie Filety śledziowe wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski. W miseczce połączyć składniki sosu (majonez, śmietanę, musztardę, ocet jabłkowy), wsypać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Do miski wsypać pokrojone płaty śledziowe, ziemniaki, jajka, ogórki, por, kukurydzę oraz(...)jabłko. Wlać sos, wymieszać składniki sałatki, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Sałatka śledziowa z ziemniakami smakuje najlepiej wyjęta po kilku godzinach z lodówki, kiedy smaki się przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z ziemniakami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pieczeń rzymska, klops 115

Pieczeń rzymska to prosta do zrobienia pieczeń z mielonego mięsa. Jest na tyle uniwersalna, że może posłużyć nam jako wędlina na kanapkę. Z dodatkiem dowolnego sosu, pieczeń rzymska będzie robiła za danie obiadowe. U mnie w domu, taką pieczeń nazywało się klopsem, ale mama nie robiła jej za często. Ja raz czy dwa, próbowałam ją zrobić, ale jakoś szału(...)zawijam ją w folię aluminiową i wtedy nie obsycha i nic się z nią nie dzieje. Zostawiam też wytopiony w czsie pieczenia tłuszcz i na jego bazie robię potem sos do mięsa np pieczarkowy świetnie się sprawdzi. Sam proces produkcji jest bardzo łatwy, bo przypomina wyrabianie mięsa na kotlety mielone. Znajoma w przepisie pisała o natce, ale ja oczywiście

Mieszam w Garnku
Spaghetti z sosem porowym (Spaghetti alla crema di porri) 125

oliwek, w rzucamy pory i drobno posiekane ząbki czosnku; doprawiamy sol ą i  pieprzem. Podsmażamy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonych porów wlewamy śmietanę. Sos gotujemy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do sosu wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy. Spaghetti przekładamy na talerze, oprószamy startym parmezanem i czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Come

La grande e la piccola cuoca
Jajka po szkocku 162

Będziecie mogli trzymać go w lodówce i zużyć resztę przy najbliższej okazji. Jeśli chodzi o przepisy z anchois na blogu, to możecie skorzystać np z przepisu na: jajka z sosem tuńczykowym sałatkę z pieczonych ziemniaków, z groszkiem i fasolką szparagową sałatkę nicejską warzywa z makaronem w śmietanowym sosie trójkolorową słatkę sałatka a’la Cesar 500-600 g mielonej łopatki

Smaki Na Talerzu
Mango curry z krewetkami 102

danie wyszło pycha, polecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata obrać i pokroić w kostkę. Batata i dynię wrzucić do sosu i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Dodać odmrożone krewetki, mango pokrojone w kostkę, sok z cytryny, chili i gotować

Kuchnia Pokoleń
Makaron z krewetkami 110

masło wrzuć na patelnię czosnek i krerwetki smaż razem jakieś 3 minuty dodaj do nich wino i zmniejsz ogień smaż, aż wino zredukuje się, a na patelni pozostanie aksamitny sos maślany dopraw solą i piperzem w międzyczasie odlej makaron i przełóż na talerz na makaronie ułóż krewetki i polej sosem z patelni możesz posypać natką pietruszki jeśli lubisz Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 110

babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały (kilka łyżeczek) Majeranek Sól, pieprz Opcjonalnie: papryka wędzona Przygotowanie : Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, doprawiamy

Czarnawisienka
Seleryba 113

grecku, ciekawi jesteśmy, czy naszym gościom przypadnie do gustu taka wersja świątecznego dania. Udostępnij Seleryba – składniki 1 duży seler 1 litr rosołu lub warzywnego wywaru 3 łyżki sosu rybnego (lub dodatkowe 2 płaty nori) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Panierka: 3 płaty nori 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mleka sól, pieprz Dodatkowo(...)olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Seler obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości 2-2,5 cm. Do garnka wlać rosół, dodać sos rybny (lub nori), liście laurowe oraz ziele angielskie, włożyć plastry selera. Zagotować, gotować ok. 20 minut, aż seler zmięknie. Następnie seler wyłowić, rozłożyć go na talerzu, pozostawić do wystygnięcia. Gdy seler będzie zimny, przygotować

niecodziennikpary
Wegański żurek grzybowy 135

Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 100g mrożonych grzybów 3-4 duże grzyby suszone 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małej cebuli 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku 4-5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina drobno posiekanej natki pietruszki do podania jogurt kokosowy do podania – opcjonalnie   Przygotowujemy warzywa(...)Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie składniki w garnku.   Stawiamy na średni ogień i zagotowujemy

Smaczna Strona
Pieczony kurczakw sosie marchwiowo imbirowym – przepyszne oraz low fodmap 118

Soczysty kurczak w rewelacyjnym sosie marchwiowo imbirowym z lekką nutą cytrynową. Przepis ten zawiera produkty low fodmap. Dodatkowo, jeżeli pominiemy masło orzechowe nie będzie zawierał 14 głównych alergenów. Sos zawiera duże ilości marchewki więc jest to jedna z 5 porcji warzyw / owoców w ciągu dnia. Składniki: mały kurczak w całości 3 duże marchewki imbir, sól, pieprz 500ml wody 2 łyżeczki

wysmienity
Pikantna sałatka z tuńczykiem i fasolą 91

sałatki z majonezem, więc pora na szybką tuńczykową propozycję. Z dodatkiem fasoli i chilli z pewnością posmakuje osobom lubiącym kuchnię w stylu meksykańskim. Składniki  -1 puszka tuńczyka w sosie własnym -1 puszka kukurydzy -1 cebula -1 papryczka chili -1 papryka czerwona -3 ogórki konserwowe -3 jajka -1 puszka fasoli pinto lub czerwonej -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu greckiego(...)Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić. Tuńczyka, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki, cebulę, ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować sos - majonez, jogurt i musztardę wymieszać, doprawić paprykami, solą i przeprzem. Dodać do sałatki. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa z kiszonych buraków 96

kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sos sojowy, sól i pieprz do smaku ugotowana fasola do podania Wykonanie: Dobrze ukiszone buraki z tego przepisu rozdrabniam w mikserze (na niewielkie kawałki przypominające startą marchewkę). Wrzucam do garnka razem(...)ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki). Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można też dolać trochę (np. szklankę) zakwasu po zestawieniu zupy z ognia. Ale jak buraki są dobrze ukiszone, to moim zdaniem, nie jest

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania