gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej
moj przepis nadolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź(...)kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek
moj przepis namały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej
moj przepis namojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości(...)woda ma lekko pyrkać, u mnie 4/9. Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona
moj przepis naobrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę
moj przepis naprzykryć na 10 min folią aluminiową, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda, usunąć nasionka. Zmielić blenderem. Przecier i passatę umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy, wymieszać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, wyrównać. Warzywa umyć, cukinię, pomidory, cebule, marchew pokroić na pół centymetrowe plasterki, bakłażan pokroić na pół centymetrowe półplasterki. Warzywa ułożyć na sosie, naprzemiennie, plaster cukinii, plaster
moj przepis nachcia ł am podzielić się z Wami przepisem na typowo niedzielny obiad dla ca ł ej rodziny. Kotlety schabowe z migda ł ami duszone w kremowym sosie w bia ł ym winie i ś mietanie. Kotlety zazwyczaj podaj ę z gotowanymi ziemniakami. Dla odmiany chciałam zaproponować Wam mój wcześniejszy przepis na pieczone ziemniaki w parmezanowej(...)stron. Następnie wsypujemy migdały, wlewamy wino i śmietanę; doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25-30 minut. Przygotowane kotlety podajemy z sosem oraz panierowanymi pieczonymi ziemniaczkami. **** PREPARAZIONE Per preparare le braciole di maiale iniziate tritando le mandorle grossolanamente, poi tostatele per alcuni minuti sulla padella. Disponete la carne su un tagliere e salatela
La grande e la piccola cuocaDziś pochwała prostoty i smaku składników samych w sobie. Banalne połączenie warzyw, których słodycz wydobyta podczas tworzenia sosu doprawiona została jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcecie i lubicie, do sosu z cukinii i pomidorków dorzućcie połowę posiekanej papryczki chili i kilka suszonych pomidorów. SKŁADNIKI: 1 większa cukinia 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do podania
Zasmakuj Kuchnimiędzy czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, do kurczaka dodajemy serek mascarpone, mieszamy aż się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos, gdy będzie gotowy wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany, odcedzony makaron mieszamy razem z sosem i podajemy, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLSchab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab . Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny . Schab pieczony w rękawie wychodzi naprawdę soczysty, miękki, nie jest wyschnięty, ani twardy . A prosta mieszanka przypraw dodaje nadaje mięsu wspaniałego smaku(...)pomocą patyczków do szaszłyków. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 38-40 minut. Potem zostawiamy jeszcze na 5 minuty w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Sos można zlać i podawać do schabu (na ciepło) lub wykorzystać do innych dań, a schab podawać jako wędlinę. Smacznego
Słodkie okruszkiprzemyski) przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce. Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede(...)wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na gorąco jako danie obiadowe lub na kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej
Trzeci talerzPieprz Cayenne- 1 / 4 łyżeczki Pieprz Sól Oregano- pół łyżeczki Liść laurowy- 1 sztuka Tymianek- pół łyżeczki Papryka słodka- 1 łyżeczka Papryka wędzona- 1 łyżeczka Erytrytol- opcjonalnie Sos worcestershire- 1 łyżeczka- opcjonalnie Kapusty kroimy – większe i mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, marchew w kostkę, czosnek drobno. Roztapiamy połowę masła i podsmażamy cebulę i marchewkę na małym ogniu(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso już będzie dobrze usmażone, dodajemy kapustę, passatę, pomidory i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę przypraw. Gotujemy do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy sos worcestershire. Smacznego Makro w 100g 91 kcl B- 5g T-6g W-2,8g Makro w porcji 304g
serzmiesemprzygotowania potrzebujemy: Mięso z indyka- 200g Sos worcestershire- 1 łyżeczka Usmażony boczek- 40g Majonez- 2 łyżeczki Jajka- 4 duże sztuki Ser mimolette- 2 plastry Pomidor- 2 plastry Cebula suszona- 6g Gałka muszkatołowa- 1 / 4 łyżeczki Tymianek tarty- szczypta Pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona, czosnek w proszku Boczek kroimy drobno i podsmażamy. Mięso przyprawiamy, dodajemy tłuszcz ( jedna łyżka) spod boczku(...)minuty na małym ogniu pod przykryciem. Jedno jajko smarujemy majonezem, układamy kotlet, pomidor ( lub połówka kotleta, pomidor, druga połówka), ser, drugie jajko sadzone. Dekorujemy szczypiorkiem, skwarkami z boczku lub sosem serowym. Dodatkiem mogą być pieczarki smażone w całości wraz z papryką nadziewaną. Smacznego Makro w 100g 197 kcl B- 14g T-15g W-0,5g Makro w porcji 348g
serzmiesemłyżeczki • Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, na smalcu podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy wodę, serek i przyprawy. Gotujemy chwilę, dodajemy śmietanę i redukujemy sos, następnie dodajemy 60g sera cheddar i dokładnie mieszamy. Brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Warzywa mieszamy z mięsem i sosem, przekładamy do naczynia
serzmiesem