Tym razem pomysł na odrobinę nietypową sałatkę Caprese. Sałata ta to jedna z najbardziej popularnych przekąsek we Włoszech. Sałatka Caprese to nic innego jak połączenie soczystych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czosnkowe pieczarki – chrupiąca przekąska Prosta i pyszna propozycja, którą serwuję najczęściej jako przekąskę lub dodatek do innego dania. Takie pieczarki wyśmienicie smakują same lub w towarzystwie ulubionych sosów. I ten czosnkowy posmak… dla mnie bomba Kiedyś po prostu dodawałam do jajek starty na tarce czosnek, ale gotowy koncentrat Hotz sprawdza się lepiej. Może to za sprawą(...)pełną łyżeczkę koncentratu czosnek i doprawiamy solą (mniejsza ilość) i pieprzem. Mieszamy wszystko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki obieramy (używam samych kapeluszy, ogonki dodaję np. do sosu). Każdą maczamy dokładnie w jajku (warto zostawić na dłużej zwłaszcza po stronie blaszek, aby pieczarka „przejęła” czosnkowy smak), a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron
Słodkie okruszkismak na korzyść. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku ale jest go stosunkowo niewiele, bo pierogi dość krótko smażymy. Podajemy z gotowanymi warzywami z wody lub sosami, czosnkowym, pomidorowym, ziołowym itp. Pierogi pyszne polecam:) Składniki 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 upieczone filety z kurczaka mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju świeża bazylia, oregano lub suszone sól, pieprz olej(...)cienko wałkujemy, wykrawamy krążki o średnicy około 20 cm. Nakładamy farsz zlepiamy brzegi widelcem. Pierogi smażymy w głębokim oleju. Po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z warzywami lub sosami. Smacznego:) Artykuł Pierogi z kurczakiem pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąMagda Delikatna i soczysta w smaku ryba lubi kwaśne dodatki – ten przepis idealnie do pokazuje. Połączenie smaku ryby ze słodko-kwaśnymi pomidorkami i sosem na bazie białego wina, kaparów i czosnku to poezja smaków. Ryba siąknie złakniona każdy smak, a my z każdym kęsem przenosimy się do małej knajpki w jakimś śródziemnomorskim kurorcie. Dajcie się rozpieścić tym przepisem, wypróbujcie koniecznie(...)odparowaniu wina wrzucamy na patelnię kapary, oliwki, przekrojone pomidory, mieszamy i dusimy przez minutę, aby pomidory lekko puściły sok. Upieczoną rybę wkładamy na patelnię z pomidorami, polewamy ją sosem z patelni, przykrywamy i dusimy przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie ryba jest gotowa. Posypujemy z wierzchu świeżą natką pietruszki, listkami bazylii. Rybę od razu podajemy
Smaczna Stronabyło w lodówce... 😁 Link do filmu: 032 - Sałatka ala cezar z grillowanej piersi kurczaka Składniki: mix sałat pomidory koktajlowe grillowana lub pieczona pierś z kurczaka ser żółty sezam sos czosnkowy Przygotowanie: Sałatę układamy na półmisku, na nią kładziemy przekrojone na pół pomidory. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na półmisku. Następnie sypiemy ser żółty starty na tarce - duże(...)oczka. Całość posypujemy sezamem i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzygotowania potrzebujemy: Młoda kapusta– 700g Boczek- 300g Pieczarki- 230g Pomidorki rzymskie- 160g Masło- 70g Smalec- 50g Sos chili- 25g Sól, pieprz, papryka słodka Kapustę myjemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczek w cienkie plasterki. W szerokiej patelni smażymy boczek z dodatkiem smalcu. Gdy boczek się zrumieni, odsuwamy go na bok i podsmażamy przez chwilę przekrojone na pół(...)pomidorki. Pomidorki wyjmujemy, dodajemy masło, kapustę i pieczarki. Przyprawiamy. Smażymy do preferowanej miękkości kapusty. Dodajemy sos i pomidorki i całości mieszamy i smażymy chwilę. Smacznego Makro w 100g 142kcl B- 4,5g T-12g W-2,2g Makro w porcji 383g
serzmiesemjadłem, więc postanowiłem po nie sięgnąć. Pesto z bazylii wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki . Warto wypróbować! Na blogu znajdziesz również pesto z liści rzodkiewki . Smakuje bardzo fajnie, jest troszkę delikatniejsze. Z pewnością warte uwagi! Możesz
Blendmanplasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić(...)zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już
w mojej kuchniplasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić(...)zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już
mojej kuchniopakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę
RozdomowionaChyba najprostszy sos z możliwych z zapasów, które zawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -pół puszki kukurydzy -pół cebuli -ząbek czosnku -2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 360 g) -1 puszka pomidorów krojonych -2 garści zielonych(...)przesmażyć ok 3 minut mieszając. Całość zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Poddusić 3-4 minuty. Makaron ugotować al dente. Podawać na ciepło z sosem posypany parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniarobię taki szybki obiad. Moje dodatki to tylko propozycje. Taką tortillę można też spakować sobie do pracy. Składniki: 1 pierś z kurczaka + dowolne przyprawy rukola pomidory ogórki żółta papryka sos czosnkowy ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski, posypać ulubionymi przyprawami i dobrze wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Warzywa dowolnie pokroić. 3. Placek tortilli(...)podgrzać na suchej patelni z obu stron. Zdjąć z patelni, nałożyć rukolę, kurczaka i pozostałe warzywa. Dodać trochę sosu czosnkowego. Zwinąć i zajadać. Smacznego
Kuchnia domowa AniMąką pszenna do panierki · Olej do smażenia · Sól · Sos meksykański w słoiczku · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy Vegetą(...)grudki i smażymy na naleśnik arce lub patelni 4. Na każdym naleśniku układamy rybę i trochę kapusty, zwijamy w kopertki 5. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem 6. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera w piekarniku w 180°C 7. Danie gotowe 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaMoje i syna. Męża niekoniecznie :) Ja lubię jeszcze dodać kukurydzę i paprykę, ale z kolei syn nie lubi. No cóż, tak bywa :) Wszystkim się nie dogodzi. Tak więc sos, jest bez żadnych dodatkowych ulepszeń. Zrobiony ze swojskiego przecieru pomidorowego. Powiem Wam, że taki domowy przecier, bardzo dużo wnosi do smaku. Kto robi, to wie o czym mówię :) Składniki(...)pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia. Dosłownie 2-3 minutki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym
Agusiowe smakołykinaciowego. Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pęczak pod zimną wodą(...)łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut. Krok 3 Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj
Niedzielny kucharz