niczego przez cały dzień pracy i dopiero koło północy wchodził do restauracyjnej kuchni, by się pożywić. Łączył resztki pozostałych produktów, dosmażał kilka plasterków boczku na chrupko i polewał całość sosem vinegrette, co by tłumaczyło wszechstronność i różnorodność składników. W tradycyjnej wersji na mieszance sałat ląduje chrupiący boczek, smażony lub grillowany kurczak, awokado, pomidory, jajko, ser Roquefort, szczypiorek i klasyczny vinegret(...)Chili pokrój w cienkie plasterki i pokrusz boczek - posyp na sałatkę. 8. Polej całość kolendrowym vinegrette. Vinegrette z kolendrą 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos. Smacznego! Cobb salad with strawberries Ingredients: Chicken: 1 chicken breast 1/2 teaspoon cumin 1 teaspoon of sweet smoked pepper 1/2 teaspoon of granulated garlic 1/3 teaspoon salt 1/3 teaspoon pepper
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na Kotlety mielony z karkówki: Ok. 500-600 g karkówki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 jajko około 1/2 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, sos sojowy do smaku (opcjonalnie) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta do farszu (2-3 łyżki) i do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z karkówki z natką(...)mielimy lub szatkujemy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok. łyżkę suszonego majeranku, wbijamy całe jajko, dodajemy sos sojowy do smaku, bułkę tartą i wodę, oraz natkę pietruszki, wszystko dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to propozycja na błyskawiczny i pyszny obiad. Polecam wszystkim. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Powinien być al dente. W tym czasie co gotuje się makaron przygotować sos. Na patelnię wlać olej i dodać masło, rozpuścić. Cebulę pokroić drobno, ząbki czosnku wydusić przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek smażyć kilka(...)Smażyć aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę i mleko, wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Zostawić trochę do obsypania na górze a pozostały wrzucić do sosu. Wymieszać. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Chwilkę smażyć, około 30 sekund. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze i obsypać parmezanem. Tylko powiem pycha
Kuchnia Pokoleńdealnie komponuje się z mięsem, kiełbasą lub kaszanką z rusztu. składniki na 3 porcje 300 g sera żółtego (edamskiego lub goudy) 1 kalarepa 2 pęczki rzodkiewki sos 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, szczyptę bazylli i oregano, całość doprawiamy odrobiną(...)soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty, kalarepę i rzodkiewki kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko razem łaczymy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i żółtym serem do grilla + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniafajny przepis na jedną z moich ulubionych letnich sałatek: oczywiście z młodych ziemniaków, z dodatkiem ogórka małosolnego, czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz kukurydzy. Wymieszana z jogurtowo - majonezowym sosem z dodatkiem czosnku, odrobiny chrzanu i musztardy oraz świeżego koperku. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, idealna do letniego grilla, na piknik lub po prostu do obiadu albo jako samodzielny posiłek. Przy(...)miski. Dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę. Majonez, jogurt, chrzan i musztardę wymieszaj w miseczce wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ostudzone ziemniaki dodaj do warzyw, wlej przygotowany uprzednio sos, dosyp koperek, sól i pieprz do smaku i zamieszaj całość dokładnie. Sałatkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki dobrze się przegryzą po kilku godzinach. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzemycać w wielu potrawach. Dziś przygotowałam dla Was właśnie danie z jej udziałem - prosty wegetariański makaron, do zrobienia w 20 minut. Chrupiącej cukinii i słodkim pomidorkom koktajlowym towarzyszy lekki sos na bazie oliwy z dodatkiem czosnku i papryczki chilli, bez ciężkiej śmietany, danie jest więc idealne na cieplejsze dni. Zapraszam do skorzystania z przepisu ze zdjęciami krok po kroku(...)szybki i absolutnie przepyszny. Choć składa się tylko z kilku składników, jest bardzo aromatyczny. Sekretnym składnikiem tego makaronu jest wysokiej jakości oliwa extra virgin, która jest bazą dla makaronowego sosu. Postawiłam na oliwę Monini GranFurttato, ponieważ wspaniale podkreśla smak letnich warzyw, dodaje im swojej pikanterii. Ma wyrazisty smak i cudowny zapach, warto więc doprawić nią danie, np. skrapiając makaron tuż
Chilli Czosnek i Oliwasmażyć na patelni posmarowanej olejem (pędzelkiem). Naleśniki razowe trudno się smaży, więc cierpliwości :-) Sposób przyrządzenia nadzienie. Truskawki zblendwać z cukrem; Ser zblendować z ok. 1,3 szklanki sosu truskawkowego. Masa powinna być konsystencji serka śmietankowego ( nie za rzadka); Każdy naleśnik posmarować serkiem, na to pokroić 2,3 truskawki i posypać rukolą, zwinąć w rulonik. Naleśnik przed(...)podaniem przekroić na pół, podawać z polanym sosem truskawkowym
pieprzny smaczekPRZYGOTOWANIE : Karkówkę tniemy w plastry, przyprawiamy solą. Do miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę. Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy. Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami
Kulinarne Fantazje Mariolirodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny. Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk(...)Kielecki pikantny oraz Musztardę Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny „ 4 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 ząbki czosnku odrobina pieprzu
Smaki Na Talerzuzachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, takie puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakują w wersji solo, ale placuszki można podać z dowolnym sosem lub też surówką ze świeżych warzyw. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie również na inne placki z cukinią w roli głównej: - Placki z cukinii i żółtego sera - klik - Delikatne placuszki z cukinii(...)żółtym serem i sosem czosnkowym - klik - Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik - P lacki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik - Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik - Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik Placki z cukinii - składniki: (około 17 sztuk) 1 cukinia (niewielka, moja
Di gotujemożna zawsze dowolnie modyfikować, dodając nasze ulubione składniki. Ja dodałam ostatnio np. pieczarki, które smażyłam wraz z mięsem, a zamiast papryki konserwowej świeżą: żółtą i pomarańczową. Podobnie jest z sosem majonezowo-ketchupowym. Możemy zrobić pikantną wersję dodając ostrej papryki lub czosnku. Możemy zrobić go więcej i przełożyć mi zapiekankę nie raz, ale 2x ... Pełna dowolność 😋 Polecam! Bo to fajny(...)złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy całość. Ja dodałam jeszcze posiekany koperek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: warstwę ryżu z mięsem, sos majonezowo-ketchupowy, połowę startego na oczkach sera, kukurydzę, ogórek konserwowy i paprykę i jeszcze jedna warstwę ryżu z mięsem. Wierzch zapiekanki posypujemy obficie pozostałym serem żółtym. Całość zapiekam
Walijskie PichcenieKopytka czyli kluski z ziemniaków, to jedno z prostszych a zarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ( niepełne ) + odrobina mąki(...)ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, gulaszem lub na słodko. Artykuł Kopytka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniakrótkie bagietki lub 1 długa 2 opakowania mozzarelli w zalewie kilka łyżek zielonego i czerwonego pesto 1/2 czerwonej papryki garść liści świeżej bazylii 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia wykałaczki Przygotowanie: 1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości(...)misce mieszamy ze sobą sos sojowy, sól ziołową i chili - dodajemy pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (u mnie stał całą noc). 3. Kawałki kurczaka panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 4. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. 5. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć
Prosto z Kotładelikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, kształtujemy pizze, do podsypania ciasta zamiast standardowo zwykłej mąki polecam użyć kaszy manny, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące. 3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek) 4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną
Dziś Ja gotujeextra vergine czosnek - obrany i starty na tarce lub przeciśnięty 2 pomidory świeża bazylia świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska dodatkowo: tarty ser np. mozzarella bardzo cienko pokrojona szalotka sos balsamiczny świeży tymianek Jak zrobić bruschettę - przepis krok po kroku: Krok1. Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki. Krok 2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić(...)się zarumienią a ser roztopi. Gotowe bruschetty podawać zaraz po przygotowaniu, posypane świeżą bazylią, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem można jeszcze skropić bruschetty oliwą oraz sosem balsamicznym. Smacznego :) Bruschetty Bruschetty z pomidorami i bazylią
Moja Książka Kucharska