sosy - 72234 przepisów (strona:1746/4816)

KROKIETY Z CUKINI 107

Dzisiaj przepis na krokiety z cukini, nietypowe, warzywne i smaczne. Można je przygotować na obiad lub przekąskę. Polecam podać je z ulubionym sosem.  SKŁADNIKI :  2 średnie cukinie, obrane ze skórki  1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 duża łyżka śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki  2 czerstwe kromki chleba(...)mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.  Podajemy z ulubionym sosem, np; czosnkowym. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 176

szklanka bulionu (u mnie drobiowy) 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 2-3 szczypty przyprawy gyros lub innej do kurczaka pieprz i sól do smaku do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + minimalna ilość wody opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi (2×100 g) 2 małe jajka 400 ml wody pół wędzonego oscypka Przygotowanie: Polędwiczki obsmażamy(...)czas warto wszystko lekko przemieszać). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie lekko zagęszczamy (mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu). W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z dodatkiem oscypka. Oscypek ciekawie wzbogaca smak placków (można dodać jego większą ilość, jeśli lubicie). Do miski wsypujemy 2 torebki placków Dania Babci Zosi. Ścieramy

Słodkie okruszki
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami 83

świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego zioła prowansalskie 1 łyżeczka kurkumy sól 3-4 łyżki oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zapiekanych pałek z kurczaka z warzywami: Składniki(...)marynaty (tj. olej rzepakowy, sos sojowy, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól, majeranek) przełożyć do miseczki i dokładnie razem wymieszać do połączenia. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby obtoczyły się w marynacie. Miseczkę przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki (można na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką

Danka Pichci
Pizza w 2h 100

Już mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę(...)piekarnik do maksymalnej temperatury. Gdy ciasto mniej więcej podwoi objętość możemy zacząć formować placki rozciągając je dłońmi. Z tej porcji powinien powstać jeden duży lub 2 mniejsze okręgi. Nakładamy sos pomidorowy, posypujemy oregano, dodajemy tarty ser i układamy składniki. (Podobno lepiej kłaść dodatki NA SERZE, zwłaszcza jeśli zawierają dużo wody. Dzięki temu pizza nie będzie taka mokra). Pizze wkładamy

W kuchni bez szafek
Kurczak caprese na niedzielny obiad 132

pomidorami i mnóstwem bazylii i oregano. Przyrządzam to danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą i pomidorami, czyli jest to kurczak zapiekany w sosie . Dzisiaj jednak przyrządziłam to danie zupełnie inaczej. Kawałki mięsa podpiekłam na patelni, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i przykryłam plastrami mozzarelli. Zawsze mam mozzarellę w domu. Jest to jeden z moich ulubionych(...)balsamiczny i smaż w wysokiej temperaturze przez 5 minut. Większość soku z pomidorów odparuje i salsa zgęstnieje. Nie wiem jak Wy gotujecie ale ja lubię dodawać świeże zioła do sosów na samym końcu. Latem zioła są mocno aromatyczne i można je jeść prawie jak sałatę. Dlatego ostatnią czynnością związaną z przyrządzeniem salsy jest doprawienie jej ziołami. Na upieczone mięso wyłóż

codojedzenia
Zapiekanka makaronowo - serowa 134

część masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i przez chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Gotować przez chwilę aby sos zgęstniał. Dodać musztardę i gałkę muszkatołową, ostrą paprykę lub pieprze kajeński oraz sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać starty żółty ser, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni. 105

Czasami mamy ochotę na domową pieczeń, ta sklepowa najnormalniej w świecie nam się przejada. Dziś mam propozycję na pieczeń z kurkumą i pestkami dyni. Smakuje świetnie na ciepło z sosem lub na zimno położona na kromkę chleba.  Zapraszam! Składniki; 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 cebule 2 łyżeczki soli   Skworcu 1 łyżeczka cukru trzcinowego  Skworcu(...)smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny. Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka bałkańska 106

upiekłam tego samego dnia. Miałam właśnie twaróg pod terminem ważności i uznałam, że to będzie świetna okazja, aby go wykorzystać. Twaróg i ogórek… no spoko… z czosnkowym sosem. Lubię czosnek. Będzie lekko, w sam raz do bagietki. Spróbuję! No i najeść się tą sałatką nie mogłam. Tak mi ta czosnkowa nuta z twarogiem pasowała, a do tego(...)Ogórki kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Twaróg kruszymy na mniejsze części, dodajemy do miski z ogórkami. Całość zalewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Podajemy z kromką chleba lub z bagietką

Smaki Na Talerzu
Piersi z kurczaka zapiekane z boczkiem i serem, w sosie śmietanowym z cebulką 119

Proste i szybkie danie - piersi kurczaka zapiekane z boczkiem wędzonym i serem, zapiekane na sosie śmietanowym z cebulą, podane z prostą pomidorową salsą, która nadała daniu świeżości. Za pomysł dziękuję Piotrowi - oryginalnie zamiast boczku używa szynki dojrzewającej i mozzarelli zamiast sera żółtego, ale z boczkiem i żółtym serem również jest pyszne. Składniki: piersi z kurczaka boczek wędzony ser (żółty(...)piórka, podsmażyć na złoto na patelni, na której smażyły się piersi. Podsmażoną cebulę zalać śmietanką kremówką i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi bazylią i oregano. Sos przelać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć obsmażone piersi kurczaka, na piersi ułożyć kilka plasterków boczku wędzonego, na wierzch ułożyć ser (żółty lub mozzarellę). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Kocham..lubię..gotuję..
Pstrąg na parze z warzywami 100

końcem parowania warzyw,  minutach wstaw do komory parowaru naczynie z rybą. Paruj do czasu aż urządzenie samo się wyłączy i przejdzie w tryb podtrzymywania ciepła. 4. Teraz przygotuj sos łącząc ze sobą niżej wymienione składniki 200 ml naturalnego jogurtu skórka otarta z połowy cytryny bio  1 łyżka soku z cytryny  sól i pieprz do smaku(...)łyżka posiekanego szczypiorku  5. Przed podaniem posyp pstrąga świeżym estragonem. Podawaj rybę z warzywami i sosem.  Pstrąg na parze z warzywami document.oncontextmenu=null;document.onselectstart=null;document.ondragstart=null;document.onmousedown=null;document.body.oncontextmenu=null;document.body.onselectstart=null;document.body.ondragstart=null;document.body.onmousedown=null;document.body.oncut=null;document.body.oncopy=null;document.body.onpaste=null

Cztery Fajery
Pierogi drożdżowe 93

słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Farsz filet z kurczaka, pokrojony w drobną(...)cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i czosnkowym. Smacznego:)     Artykuł Pierogi drożdżowe pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Sałatka na grilla z ziemniakami 142

Sałatka na grilla z ziemniakami pasuje do mięs, ryb i drobiu z grilla, ale też smakuje wybornie jako samodzielne danie. Możemy ją podać z dowolnym sosem, który lubi nasza rodzina. Składniki 10 małych ziemniaków 2 czerwone papryki 1 ogórek 1 cebula czerwona Pomidorki koktajlowe tymianek słodka papryka sól, pieprz do smaku Rudola bazylia sos czosnkowy

Kulinarne pyszności Molki
Pieczona fasolka w greckim stylu 109

Magda Jeśli lubicie białą fasolę to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. W tym daniu znajdziemy kremową i delikatną małą fasolkę upieczoną w aromatycznym, pomidorowo-warzywnym sosie. Dodatek świeżych ziół i oliwy, a do tego świeży chleb i słona feta do podania wprowadzą nas w bardzo śródziemnomorski klimat. Składniki (na 2-3 porcje): 2 puszki białej fasoli(...)międzyczasie wstawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia na której położymy naczynie z fasolą polecam wyłożyć papierem lub folią aluminiową, ponieważ podczas pieczenia fasolka będzie pryskać.   Do sosu dodajemy odcedzoną fasolkę, wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrapiamy fasolkę odrobiną oliwy. Jeśli chcemy układamy także kilka

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania