Składniki na ciasto: 25 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru, szczypta soli szklanka ciepłej wody 2,5 – 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba i włączamy na program „ciasto rosnące” Składniki na sos: 2 łyżeczki dobrego przecieru... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...