Pieczona fasolka w greckim stylu 181Magda Jeśli lubicie białą fasolę to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. W tym daniu znajdziemy kremową i delikatną małą fasolkę upieczoną w aromatycznym, pomidorowo-warzywnym sosie. Dodatek świeżych ziół i oliwy, a do tego świeży chleb i słona feta do podania wprowadzą nas w bardzo śródziemnomorski klimat. Składniki (na 2-3 porcje): 2 puszki białej fasoli(...)międzyczasie wstawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia na której położymy naczynie z fasolą polecam wyłożyć papierem lub folią aluminiową, ponieważ podczas pieczenia fasolka będzie pryskać. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolkę, wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skrapiamy fasolkę odrobiną oliwy. Jeśli chcemy układamy także kilka
Smaczna Strona
Sałatka w letnim ogrodzie z kurczakiem 172może być coś lepszego. 1 główka sałaty 8 truskawek 150 g czereśni 50 g sera feta ziołowy 1 cebula czerwona 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej rzepakowy sos vinaigrette natka pietruszki Pierś z kurczaka myję osuszam. Przekładam do miski posypuję przyprawami do kurczaka, polewam pięcioma łyżkami olej rzepakowego. Marynatę wcieram w mięso. Odstawiam na godzinę albo dłużej(...)umytą i osuszoną sałatę, dodaję pokrojonego kurczaka w plastry, wydrylowane czereśnie i kilka z ogonkami. Truskawki kroję na pół, dodaję ser, cebulę piórka, pokrojoną drobną natkę pietruszki. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchnia
Kotleciki z Zanzibaru 187Kotleciki z Zanzibaru 10 porcji 30 minut czas przygotowania Delikatne drobiowe kotlety mielone z czerwoną papryką w sosie Carbonara Składniki: · 1 filet z kurczaka · Jajko · Papryka czerwona · 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2. Robimy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju 3. Po usmażeniu układamy w naczyniu i robimy sos 4. Pomysł na spaghetti Carbonara gotujemy ze śmietaną, po ugotowaniu polewamy kotlety 5. Danie gotowe 6. Smacznego
Kulinarna Chwila
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 257smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka(...)około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLeny
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 258smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka(...)około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLeny
Żołądki Mamuko 165żołądków z indyka · Opakowanie mrożonki warzyw chińskich · 1 łyżka sosu sojowego · Opakowanie Fix do potraw chińskich · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Żołądki czyścimy i kroimy w plasterki(...)zalewamy wodą, solimy i gotujemy około godziny 2. Warzywa chińskie prużymy na rozgrzanym oleju, solimy, wlewamy sos sojowy i podlewamy szklanką wody 3. Żołądki po ugotowaniu odlewamy z wody i łączymy z warzywami 4. Wsypujemy fix do potraw chińskich i chwilę gotujemy 5. Podajemy z ryżem 6. Smacznego
Kulinarna Chwila
KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis 147mąki, wody i jajka. Mogą być uzupełnieniem dania głównego - można je podawać do mięs duszonych albo do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości składników). Z kolei polane sosem, jak grzybowy, pomidorowy albo posypane tartym twarogiem, kluski kładzione mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Klasyczny przepis na kluski kładzione. Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki(...)się twarde); ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego :) kluski kładzione
Moja Książka Kucharska
Post dr Dąbrowskiej: przepis na pyszną pizzę na spodzie z kalafiora plus przepis na wychodzenie z diety 184odcisnąć z wody. tarce, doprawić solą, czosnkiem, papryką i ziołami. Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i czosnek, doprawić. Zostawić na patelni aż do uzyskania konsystencji sosu. W tym czasie pokroić papryki, cebulę i pomidorki. Szpinak oczyścić z szypułek. Kalafior ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt pizzy. Piec w piekarniku 20 minut(...)stopniach. Wyjąć blachę z piekarnika i spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym, a potem ułożyć na nim warzywa. Piec w piekarniku 25 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika i jeść póki ciepła. Smacznego!! Wersja pizzy z kalafiora na wychodzenie: Do spodu dodać garść utartego sera (z listy dozwolonych) albo jajko. Na pizzy można położyć pokrojone pieczarki. Pizzę można polać
IzaGotuje
Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami 203mnie grillowana, bez skóry) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku papryka mielona słodka, ostra i wędzona 2 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do kurczaka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli(...)farszem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Źródło
Smaki Na Talerzu
Krewetki z mango 138krewetki odwrócić na drugą stronę, wrzucić mango, oprószyć solą. Smażyć razem minutę. Wlać wino. Zagotować. Krewetki powinny się zwinąć i zrobić różowe. Zdjąć krewetki z patelni a mango z sosem jeszcze chwilę gotować (2 – 3 minuty). Polać sosem krewetki. Posypać kolendrą. zastawa
królestwo garów
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 209panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję(...)Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony. Gotowe! :) Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ. Artykuł Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowiona
Tarta na cieście francuskim z fetą 226opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę
Rozdomowiona