sosy - 72734 przepisów (strona:1732/4849)

Zawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą 131

Zawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą to pyszna i szybka kolacja lub ciepła przystawka na imprezę. Prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku ok 225 gram pół opakowania serka sałatkowego typu feta półtłustego ok 140 gram(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zrumieni. szpinakowe zawijasy najlepiej smakują z domowej roboty sosem czosnkowym https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM. ZE SZPARAGAMI 152

głowie wiele pomysłów na jego przyrządzenie  😎😎  Oprócz smażonych schabowych, i wszelkich zawijańców z farszem w środku bardzo lubię schab gotowany. Tym razem zrobiłam go w sosie pieczarkowym, który wzbogaciłam o sezonowe szparagi. Baaaardzo smaczne to było 😋 Składniki: 600-700 g schabu bez kości pęczek oczyszczonych szparagów 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele(...)dusimy pod przykryciem około 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu (do miękkości mięsa i szparagów). Doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest rzadki, a wolimy bardziej gęsty zaciągamy go łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec doprawiamy danie śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku 144

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku SKŁADNIKI: 15 g suszonych grzybów  polędwiczka wieprzowa * 1 mała cebula  1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżki masła 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżka śmietany 18 % SPOSÓB WYKONANIA:  Suszone grzyby zalać(...)miseczkę. Na tę samą patelnię włożyć mięso i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Dodać podsmażone grzyby z cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z odrobiną sosu z patelni, wlać na patelnię i zagotować.   * (ja wykorzystałam około 250 g polędwiczki, czyli połowę dużej polędwiczki. Jest to porcja dla dwóch osób. ) Smacznego

Smaki Natalii
KROKIETY Z CUKINI 164

Dzisiaj przepis na krokiety z cukini, nietypowe, warzywne i smaczne. Można je przygotować na obiad lub przekąskę. Polecam podać je z ulubionym sosem.  SKŁADNIKI :  2 średnie cukinie, obrane ze skórki  1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 duża łyżka śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki  2 czerstwe kromki chleba(...)mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.  Podajemy z ulubionym sosem, np; czosnkowym. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 253

szklanka bulionu (u mnie drobiowy) 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 2-3 szczypty przyprawy gyros lub innej do kurczaka pieprz i sól do smaku do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + minimalna ilość wody opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi (2×100 g) 2 małe jajka 400 ml wody pół wędzonego oscypka Przygotowanie: Polędwiczki obsmażamy(...)czas warto wszystko lekko przemieszać). Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie lekko zagęszczamy (mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu). W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z dodatkiem oscypka. Oscypek ciekawie wzbogaca smak placków (można dodać jego większą ilość, jeśli lubicie). Do miski wsypujemy 2 torebki placków Dania Babci Zosi. Ścieramy

Słodkie okruszki
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami 126

świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego zioła prowansalskie 1 łyżeczka kurkumy sól 3-4 łyżki oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zapiekanych pałek z kurczaka z warzywami: Składniki(...)marynaty (tj. olej rzepakowy, sos sojowy, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól, majeranek) przełożyć do miseczki i dokładnie razem wymieszać do połączenia. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby obtoczyły się w marynacie. Miseczkę przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki (można na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką

Danka Pichci
Pizza w 2h 140

Już mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę(...)piekarnik do maksymalnej temperatury. Gdy ciasto mniej więcej podwoi objętość możemy zacząć formować placki rozciągając je dłońmi. Z tej porcji powinien powstać jeden duży lub 2 mniejsze okręgi. Nakładamy sos pomidorowy, posypujemy oregano, dodajemy tarty ser i układamy składniki. (Podobno lepiej kłaść dodatki NA SERZE, zwłaszcza jeśli zawierają dużo wody. Dzięki temu pizza nie będzie taka mokra). Pizze wkładamy

W kuchni bez szafek
Kurczak caprese na niedzielny obiad 174

pomidorami i mnóstwem bazylii i oregano. Przyrządzam to danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą i pomidorami, czyli jest to kurczak zapiekany w sosie . Dzisiaj jednak przyrządziłam to danie zupełnie inaczej. Kawałki mięsa podpiekłam na patelni, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i przykryłam plastrami mozzarelli. Zawsze mam mozzarellę w domu. Jest to jeden z moich ulubionych(...)balsamiczny i smaż w wysokiej temperaturze przez 5 minut. Większość soku z pomidorów odparuje i salsa zgęstnieje. Nie wiem jak Wy gotujecie ale ja lubię dodawać świeże zioła do sosów na samym końcu. Latem zioła są mocno aromatyczne i można je jeść prawie jak sałatę. Dlatego ostatnią czynnością związaną z przyrządzeniem salsy jest doprawienie jej ziołami. Na upieczone mięso wyłóż

codojedzenia
Zapiekanka makaronowo - serowa 166

część masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i przez chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Gotować przez chwilę aby sos zgęstniał. Dodać musztardę i gałkę muszkatołową, ostrą paprykę lub pieprze kajeński oraz sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać starty żółty ser, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni. 148

Czasami mamy ochotę na domową pieczeń, ta sklepowa najnormalniej w świecie nam się przejada. Dziś mam propozycję na pieczeń z kurkumą i pestkami dyni. Smakuje świetnie na ciepło z sosem lub na zimno położona na kromkę chleba.  Zapraszam! Składniki; 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 cebule 2 łyżeczki soli   Skworcu 1 łyżeczka cukru trzcinowego  Skworcu(...)smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny. Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka bałkańska 138

upiekłam tego samego dnia. Miałam właśnie twaróg pod terminem ważności i uznałam, że to będzie świetna okazja, aby go wykorzystać. Twaróg i ogórek… no spoko… z czosnkowym sosem. Lubię czosnek. Będzie lekko, w sam raz do bagietki. Spróbuję! No i najeść się tą sałatką nie mogłam. Tak mi ta czosnkowa nuta z twarogiem pasowała, a do tego(...)Ogórki kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Twaróg kruszymy na mniejsze części, dodajemy do miski z ogórkami. Całość zalewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Podajemy z kromką chleba lub z bagietką

Smaki Na Talerzu
Piersi z kurczaka zapiekane z boczkiem i serem, w sosie śmietanowym z cebulką 154

Proste i szybkie danie - piersi kurczaka zapiekane z boczkiem wędzonym i serem, zapiekane na sosie śmietanowym z cebulą, podane z prostą pomidorową salsą, która nadała daniu świeżości. Za pomysł dziękuję Piotrowi - oryginalnie zamiast boczku używa szynki dojrzewającej i mozzarelli zamiast sera żółtego, ale z boczkiem i żółtym serem również jest pyszne. Składniki: piersi z kurczaka boczek wędzony ser (żółty(...)piórka, podsmażyć na złoto na patelni, na której smażyły się piersi. Podsmażoną cebulę zalać śmietanką kremówką i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi bazylią i oregano. Sos przelać na dno naczynia żaroodpornego, wyłożyć obsmażone piersi kurczaka, na piersi ułożyć kilka plasterków boczku wędzonego, na wierzch ułożyć ser (żółty lub mozzarellę). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Kocham..lubię..gotuję..
Pstrąg na parze z warzywami 140

końcem parowania warzyw,  minutach wstaw do komory parowaru naczynie z rybą. Paruj do czasu aż urządzenie samo się wyłączy i przejdzie w tryb podtrzymywania ciepła. 4. Teraz przygotuj sos łącząc ze sobą niżej wymienione składniki 200 ml naturalnego jogurtu skórka otarta z połowy cytryny bio  1 łyżka soku z cytryny  sól i pieprz do smaku(...)łyżka posiekanego szczypiorku  5. Przed podaniem posyp pstrąga świeżym estragonem. Podawaj rybę z warzywami i sosem.  Pstrąg na parze z warzywami document.oncontextmenu=null;document.onselectstart=null;document.ondragstart=null;document.onmousedown=null;document.body.oncontextmenu=null;document.body.onselectstart=null;document.body.ondragstart=null;document.body.onmousedown=null;document.body.oncut=null;document.body.oncopy=null;document.body.onpaste=null

Cztery Fajery
Pierogi drożdżowe 142

słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Farsz filet z kurczaka, pokrojony w drobną(...)cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i czosnkowym. Smacznego:)     Artykuł Pierogi drożdżowe pochodzi z serwisu

gotuj ze mną