sosy - 72234 przepisów (strona:1724/4816)

Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem 117

takiego wniosku dojdziecie.             Składniki:     300 g ziemniaków 200 g wędzonego filetu z kurczaka 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki sosu chrzanowego (Roleski)       Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy.   Filety kroimy w dużą kostkę.   Cebulę siekamy(...)Ogórki kroimy w talarki.   Wszystkie składniki łączymy z sosem chrzanowym.   Chłodzimy przed podaniem.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane na grubych oczkach 113

placki o koronkowych brzegach z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Możesz dodać do nich tartą cukinię lub paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem lub sosem np. pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym jako kompletne danie obiadowe. Idealne na ciepło lub zimno. Placki ziemniaczane na grubych oczkach SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula(...)dolewać go już – wtedy placki więcej go chłoną. Placki smażę na złoto na średniej mocy palnika. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące lub zimne, same, z sosem lub gulaszem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Mania Smaku 98

ogórki kiszone ·        1 papryka czerwona ·        8 liści sałaty ·        Dowolny sos np. czosnkowy   Sposób przygotowania: 1.           Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, margarynę rozpuszczamy i wlewamy do mąki. W wodzie rozrabiamy drożdże(...)każdego placka nakładamy sałatę, mięso oraz warzywa.   Ciasto składamy tak żeby farsz był w środku. 6.           Wierzch polewamy dowolnym sosem. 7.           Smacznego

Kulinarna Chwila
Zupa dyniowa z ciecierzycą 119

Dzisiaj na obiad orientalne smaki i coś bardzo rozgrzewającego ! Zupa dyniowa z ciecierzycą i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s Jest to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Osobiście przetestowałam kilka z nich i mogę śmiało stwierdzić, że potrawy przygotowane z wykorzystaniem tych produktów zawsze smakują wyśmienicie. A co dla mnie równie ważne mają(...)super składy. Sosy i pasty nie posiadają sztucznych wspomagaczy smaku i aromatu. Zresztą sami możecie to sprawdzić na stronie producenta:). Produkty marki Patak’s są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, którzy chcą szybko przygotować coś pysznego . Zapraszam po przepis na rozgrzewającą zupkę ! Składniki/ 4 porcje: – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 800 g puree z dyni

I LOVE LIFE
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 143

charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam maczkę z grzybów czy kaczki, czyli pełny smaku zawiesisty sos. Podany tutaj barszcz zapewne będzie barszczem czerwonym, natomiast biały barszcz będzie bogaty od aromatu ziół oraz przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast(...)niewielu składników gotuje się różnorodne pełnowartościowe posiłki o wyjątkowym smaku. Podobnie jak typowe placki ziemniaczane te z kiszoną kapustą podajemy same lub ze śmietaną albo grzybowym, czy mięsnym sosem. Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Sławęcin w publikacji Stowarzyszenia Przysieki Nasz Dom pt. „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g kiszonej

Trzeci talerz
Ziołowo-szpinakowe naleśniki z soczewicą i suszonymi pomidorami 118

oleju do natłuszczenia patelni farsz 150 g zielonej soczewicy (suchej) cebula 7-8 plastrów suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 0/5 łyżeczki suszonego majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki spora szczypta grubomielonego pieprzu sól(...)kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z soczewicą, pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i resztą przypraw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki. Zioła miksujemy z mlekiem, wodą i jajkami. Dodajemy mąkę, liofilizowany szpinak i olej. Energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie

Mienta blog
Pasztet z pieczarek i tofu 82

proszku 3/4 szklanki (180 ml) bułki tartej świeże zioła np. natka pietruszki i szczypiorek 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżki (45 ml) majonezu roślinnego 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane ze skórki pieczarki ucieramy na dużych oczkach tarki. Na patelnię z niewielką ilością oleju, wrzucamy obraną(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cebulę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki, bazylię, majeranek, kurkumę, sos sojowy i smażymy aż prawie cała woda odparuje. Dodajemy surowe tofu pokruszone w palcach i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy z pieczarkami przez kilka minut aż cała woda odparuje – to ważne, żeby pasztet nie był za „mokry”. Zawartość

Lamarida.pl
PASTA Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO 116

chrupkiego chlebka bezglutenowego (na bazie kaszy jaglanej) i warzyw pokrojonych w słupki. Lubimy takie lekkie, chrupiące kolacje...😋 Inspiracją był ten przepis Składniki: - 1,5kg dyni hokkaido - 3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy) - 3-5 łyżek soku z cytryny - 4 suszone pomidory (u mnie z zalewy) - 2 łyżki masła orzechowego (u mnie domowe z solonych, prażonych orzechów) - 1 cebula(...)praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili (ja dałam tylko płatki). Z upieczonej dyni wydrążamy za pomocą łyżki pestki, a miąższ razem ze skórą blendujemy na gładką masę razem z sosem sojowym, sokiem z cytryny, masłem orzechowym i podsmażoną do miękkości cebulą z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie dodajemy jeszcze sok z cytryny. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki lub kolendrę

Smaczne Zdrowe
Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym 131

Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym Dużo ludzi nie lubi podrobów, szkoda, bo żołądki z indyka można przygotować na wiele sposobów i są naprawdę dobre. Składniki: ·        1 kg żołądków z indyka ·        1 kg pieczarek ·        1 cebula(...)cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Pieczarki łączymy z żołądkami. 5.    Mąkę rozrabiamy z chrzanem, musztardą oraz śmietaną i zagęszczamy sos. 6.    Danie gotowe, podajemy z ziemniakami. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kanapka drwala 99

Kanapka drwala to pyszny burger z soczystym kotletem z mięsa wołowego. Do tego chrupiący boczek, podsmażony w panierce ser, świeże warzywa oraz sos musztardowy.  - super pomysł na obiad - prosty sos z trzech składników - można użyć nawet zwykłą bułkę

AniaGotuje.pl
Powidła z piekarnika 105

smaku od tych smażonych. Możesz też bardzo długo przechowywać je w spiżarni. Spokojnie doczekają kolejnego sezonu na śliwki. Zobacz też inne przepisy na przetwory Ogórki po rosyjsku (na sucho) Sos marinara Nalewka kawowa Konfitura z pigwy Marynowane rydze Prosta konfitura z malin Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody

okolicepalnika.pl
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 107

poczekaj, aż tarta delikatnie przestygnie. Zobacz też inne przepisy na obiad Serowe placki z cukinii Gulasz cebulowy Lasagne z cukinii Ramen z grzybami Makaron z masłem szałwiowym Klopsiki w sosie musztardowym Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Tarta z porami, boczkiem i groszkiem pochodzi

okolicepalnika.pl
Kopytka dyniowe 98

rozmarynu i smaż około minutę. Kopytka polej masłem rozmarynowych i posyp płatkami parmezanu.  Zobacz też inne przepisy na obiady Makaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe

okolicepalnika.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1627

duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie zawsze CIRIO z bazylią) 150 g tartej mozzarelli (tej żółtej, do pizzy) sól, pieprz, szczypta przyprawy ognistej Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku szczypta curry sól, pieprz Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Cukinię, wraz(...)farsz w środku. Układamy na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni aż do zarumienienia (na około 25-35 minut). Składniki na sos łączymy ze sobą. Podajemy do paluchów. Uwagi: Przed wstawieniem paluchów do piekarnika, można posmarować je rozkłóconym żółtkiem – ładniej się zapieką, choć ja zwykle ten etap pomijam. Należy również pamiętać

Smaki Na Talerzu
Dyniowe burgery 104

masła 8 g soli 1 łyżka sezamu do posypania bułek 1 jajo + łyżka mleka do smarowania bułek HAMBURGERY WOŁOWE 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia DODATKI 12 plastrów żółtego sera 12 jaj sadzonych pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup(...)jajkiem z dodatkiem mleka lub śmietanki i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. HAMBURGER WOŁOWY Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem oraz odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy  i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko “przegryzło

Tajemnice Smaku