sosy - 72234 przepisów (strona:1717/4816)

Penne z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą, szpinakiem i serem pleśniowym 123

zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni.  Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze. Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam Wam jakiś czas temu(...)Zagotować. Zestawić z ognia.   Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić na patelnię, nie przelewać makaronu zimną wodą, tylko wtedy obklei sos makaron, całość dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Koreańskie łatwe kimchi – Mak Kimchi 139

Przekładamy do misy blendera. Jedną lub dwie cebulki ze szczypioru oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy ząbki na pół. Dodajemy 3 łyżki pasty gochujang, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczkę soli i całość miksujemy na prawie gładką masę.   Do osuszonej kapusty dodajemy pokrojoną w zapałki marchew i cienkie plasterki rzodkwi, a także(...)szczypioru z cebulą, 120-150g – 30g świeżego imbiru – 5-6 dużych ząbków czosnku, 45-50g – 3 pełne łyżki pasty gochujang – 65g – 3 łyżki sosu rybnego – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka soli

Karo in the Kitchen
Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową 102

mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Szakszuka w sosie fasolowym Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Artykuł Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Domowe sushi 123

ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki(...)dzisiejsza propozycja dla Was to sushi maki, do przygotowania których sięgnęłam po serek kremowy, awokado, ogórka oraz paluszki krabowe tj. surimi. Sushi podałam tradycyjnie bo z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym. To jakich dodatków użyjecie w Waszym sushi zależy tylko i wyłącznie od Was. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sushi z awokado i surimi

MeCooks
OGNISTE SKRZYDEŁKA 88

przepis na skrzydełka, coś  dla wielbicieli pikantnych potraw 😍  Składniki: 10-12 skrzydełek kurczaka 3/4 szklanki pikantnego keczupu  1 łyżka musztardy  4 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka chilli ( bądź 1/2 łyżeczki jeśli wolicie mniej pikantnie ) sól,pieprz  Skrzydełka umyć, osuszyć.  Keczup wymieszać z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wlać sos sojowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza. 103

400g bakłażana  150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku  oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym. Smacznego

Pasta Po Polsku
Knedle chlebowe z boczkiem 105

cebulką boczek. Dzięki niemu knedle pięknie pachną wędzonką. Z podanych składników wyrabia się masę. Następnie formuje knedle i gotuje (a właściwie parzy) przez kilkanaście minut. Najczęściej podawane są z sosem mięsnym oraz rosołem. Jeśli knedle przygotujesz bez dodatku mięsa, otrzymasz pyszne danie wegetariańskie, które świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty. Polecamy! Knedle chlebowe z boczkiem Składniki(...)mandarynki i wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Pozostaw w lekko „mrugającej” wodzie na ok. 8 – 10, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym lub pieczeniowym. Obiad z chleba w postaci pysznych knedli znany był również na Śląsku. Jednak bez porównania bardziej knedle chlebowe są popularne u naszych zachodnich sąsiadów, oraz w Austrii

Kuchnia Na Wypasie
Cuda natury. Cytryna i jej niezwykła moc 105

pstrąg tęczowy. Hiszpańska paella marinera z owocami morza Hiszpańska paella z różnorodnymi owocami morza. Złocisty ryż smażony na patelni z warzywami, kalmarami, małżami i krewetkami. Łosoś z piekarnika w sosie cytrynowym z ziołami Soczysty filet z łososia pieczony w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Najlepszy przepis na łososia w sosie cytrusowym ze świeżą zieleniną. Artykuł Cuda natury. Cytryna i jej niezwykła

ProstePesto.pl
Pieczona brukselka 104

same listki – na chipsy. Brukselkę możemy upiec najprościej, smarując ją olejem lub wcześniej przygotować marynatę, którą brukselka nasiąknie i nabierze innego charakteru. Do takiej marynaty pasują choćby: miód, sos sojowy, czosnek. Wystarczy je połączyć w jeden sos, namoczyć w nim brukselki i upiec. Ja preferuję jednak wersję najprostszą. Piekę brukselki posmarowane olejem lub obtoczone tartym parmezanem. Poniżej przedstawiam

Wiszniówka
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 116

łatwo dają się wyciągnąć z wody łyżką cedzakową. Na koniec jeszcze kwestia pesto z jarmużu. No to jest coś zupełnie pysznego. Pesto z jarmużu bije na głowę wszystkie sosy jakie do tej pory robiliśmy. Jarmuż ma tę wspaniałą cechę, że nie narzuca się ze swoim zapachem, jest raczej neutralny, ale ma swój smak. Pozostając jakby w cieniu pozwala dojść(...)głosu pozostałym składnikom. Gorąco polecamy pesto z jarmużu jako dodatek do makaronów, ale pysznie smakuje też z ciemnym pieczywem jako rodzaj pasty. Spróbuj naszego przepisu na pierogi leniwe w sosie pomidorowym Składniki: 2 małe bataty, albo jeden duży (250 g po upieczeniu) 100 g białego sera (np. Almette ½ opakowania ) ½ szklanki parmezanu 1 żółtko 1 szklanka mąki ziemniaczanej plus do podsypania

Niedzielny kucharz
6 sztuczek, które pomogą przestać jeść fast foody 91

pyszną pszenną kanapką. Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną i domowym sosem musztardowym. Bardzo pożywne, na bazie wartościowych i dobrych jakościowo składników. Podsumowanie Pozbycie się fast foodów

ProstePesto.pl
Filety drobiowe w boczku z fasolką szparagową, szpinakiem w sosie musztardowym 87

Delikatny kurczak wspaniale komponuje się z warzywami i ostrzejszym sosem. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety i szukacie nowych ciekawych pomysłów, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.  Wystarczą   dobrze dobrane składniki i rozgrzana patelnia Jupiter .   Trwała funkcjonalna, lekka i pojemna. Doskonale nadaje się nie tylko do smażenia ale także do duszenia różnych potraw. Jest wykonana(...)rozwalały. Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza   na czas przygotowania sosu. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę, gdy będzie miękka   dodać mrożoną fasolkę oraz umyty i osuszony szpinak, poddusić 5 minut, po czym włożyć mięso, zalać gorącym

Wanilia i Kardamon
Kotlety z pieczarkami i cebulką 126

mięsa mielonego wieprzowego ·        1 kg pieczarek ·        5 dużych cebul ·        1 opakowanie sosu ciemnego do pieczeni ·        1 jajko ·        Olej do smażenia ·        2 łyżki bułki tartej(...)prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach. 3.    Cebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy sos do pieczeni rozrobiony w ½ szklanki zimnej wody. Chwile gotujemy i wykładamy na pieczarki. 4.    Danie gotowe. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Ramen 88

szalotek kawałek imbiru (mniej więcej 2×6 cm) 1-2 marchewki płat wodorostów konbu (jako, że jest rzadko dostępny możesz zastąpić 1/3 szklanki wodorostów wakame) 100 ml japońskiego sosu sojowego 1 łyżka pasty miso opcjonalnie :100 ml sake czyli wina ryżowego Do podania: makaron do ramenu ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotowane na miękko jaja inne dodatki: płaty(...)mięsem oddzielonym od kości, ale możesz podać go z innymi dodatkami a mięso wykorzystać w inny sposób. Po wyjęciu bulionu z lodówki podgrzej go, dodaj pastę miso oraz sos sojowy, ale nie cały od razu, a stopniowo próbując czy smak Ci odpowiada. Dolej też sake. Przygotuj pozostałe składniki, ugotuj makaron, jajka, płaty wodorostów nori. Do miseczek dodaj makaron, włóż bulion

nietylkopasta.pl
Szybka Sałatka do Obiadu 94

główka sałaty zielonej  1 pęczek rzodkiewki  2 ogórki – 400g 4 pomidory – 600g 1 pęczek szczypioru 1 pęczek koperku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Sos: 4 łyżki oliwy  2 łyżki soku z cytryny  łyżeczka miodu  sól, pieprz  Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy i umieszczamy w salaterce. Składniki sosu łączymy i zalewamy nim pokrojone

Przepiski.pl