sosy - 72734 przepisów (strona:1710/4849)

szybkowar-gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą ryżowo-mięsne... 133

czosnkowa 2  łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony(...)szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.   Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu,na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia - idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną jest bardzo smaczny w tej wersji gołąbków.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Stir-fry z kurczakiem i kukurydzą / Stir-fry with chicken and corn 177

ząbek czosnku 2 cm. korzenia imbiru skórka starta z 1/4 cytryny 1 garść czarnych oliwek 1 garść szpinaku 1 łyżeczka sezamu 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki masła orzechowego świeże zioła do posypania (natka pietruszki, kolendra lub bazylia(...)sól, pieprz W garnuszku wymieszaj ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, 1 łyżkę oleju, cukier kokosowy, ocet, starty drobno czosnek i imbir, paprykę, skórkę z cytryny i zmiażdżone ziarna kolendry. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż wszystko się ładnie połączy. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź. Na pozostałym oleju usmaż kurczaka pokrojonego w cienkie paski przez

Delicious Place
Kaczka po chińsku 168

papryka zielona ·        ½ główki kapusty pekińskiej ·        Olej do smażenia ·        2 łyżki sosu sojowego ciemnego ·        Fix do potraw chińskich ·        300 ml wody ·        Szczypta chili(...)prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojone w paseczki papryki oraz poszatkowana kapustę. Warzywa solimy. 3.    Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem. 4.    Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą. 5.        Mięso podajemy z ugotowanym makaronem według przepisu

Kulinarna Chwila
Sałatka z brokuła i wędzonego tofu 133

dzisiaj lubią tofu Niektórzy twierdzą nawet, że smakuje jak bekon Polecam Składniki: Sałatka: 1 większy brokuł 1/2 małej cebuli żurawina suszona (my lubimy dużo ) 200 g tofu wędzone Sos: 2 łyżki majonezu roślinnego 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego np. sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka ksylitolu (lub brązowego cukru) pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Brokuła myjemy, dzielimy(...)naczynia wkładamy ugotowanego i przestudzonego brokuła, drobno pokrojoną cebulę, żurawinę suszoną i pokrojone tofu. Delikatnie mieszamy. W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i ksylitol. Tak przyrządzony sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie

Lamarida.pl
KREM CYTRYNOWY LEMON CURD 148

cytryny oraz sok z cytryny i umieść ją nad gotująca się wodą w garnku. Kąpiel wodna. 3. Gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając z pomocą rózgi aż powstanie gęsty sos. Około 10 minut lub więcej. 4. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Możesz przecedzić krem przez sito aby był jedwabiście gładki. 5. Na koniec dodaj masło, po kilka kostek(...)cytryny oraz sok z cytryny i umieść ją nad gotująca się wodą w garnku. Kąpiel wodna. Gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając z pomocą rózgi aż powstanie gęsty sos. Około 10 minut lub więcej. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Możesz przecedzić krem przez sito aby był jedwabiście gładki. Na koniec dodaj masło, po kilka kostek na raz, cały

globuskulinarny
Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym 163

Moją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak ostatnio miała ochotę na łososia. Znalazłam przepis na całkiem ciekawego łososia w sosie miodowo sojowym z sezamem. Okazał się pycha! Podałam go z kaszą i szpinakiem. Całkiem zdrowy i smaczny obiad Artykuł Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA 229

zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie.    Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 1 cebula puszka pomidorów w sosie własnym  łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Na pulpety(...)zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący wywar włożyć uformowane klopsiki i wsypać 100 g suchego ryżu. Dodać pomidory w sosie własnym (ja wcześniej zblendowałam je), trochę koncentratu i przyprawy do smaku: papryki, sól, pieprz. Gotować całość na niewielkim ogniu ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.  Po ugotowaniu

Walijskie Pichcenie
Pizza z papryczkami peperoni 226

oliwek Dodatki: 2 marynowane papryczki peperoni kilka plasterków krakowskiej suchej 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu ) piórka czerwonej cebuli starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy na spód listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto(...)Papier smarujemy delikatnie olejem, podobnie jak naszą dłoń. Wysmarowaną dłonią wyciągamy wyrośnięte ciasto na papier i ugniatamy formując kształt pizzy. Z tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera. Pizze wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Kurczak po Chińsku czyli Chow Mein Faceta w Kuchni 149

programach kulinarnych jako gość w USA, Japonii, Chinach czy Kanadzie mieszka. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojonego w paski ✅ 2 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki wina sherry ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ Sól ✅ Pieprz biały ✅ 350 g makaronu jajecznego ✅ 1 szklanka bulionu warzywnego ✅ 3 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 cebula pokrojona w talarki(...)talarki ✅ 200 g grzybów shitaka pokrojonych w paski ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ Duża garść kiełków fasoli ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak wymieszaj z sosem sojowym, skrobią, winem, solą i pieprzem, odstaw na bok. 🛠️ Makaron gotuj według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Następnie dobrze go odcedź, lekko ostudź i połóż go na blaszkę do pieczenia, rozgrzej piekarnik

RafalCook
Żeberka pieczone w sosie keczupowym 147

cebule 1/2 szklanki keczupu  2 łyżeczki musztardy po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego  1. Żeberka kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Keczup, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą.  2. Żeberka i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do rękawa

Szefowa kuchni
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem 149

takiego wniosku dojdziecie.             Składniki:     300 g ziemniaków 200 g wędzonego filetu z kurczaka 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki sosu chrzanowego (Roleski)       Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy.   Filety kroimy w dużą kostkę.   Cebulę siekamy(...)Ogórki kroimy w talarki.   Wszystkie składniki łączymy z sosem chrzanowym.   Chłodzimy przed podaniem.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane na grubych oczkach 141

placki o koronkowych brzegach z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Możesz dodać do nich tartą cukinię lub paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem lub sosem np. pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym jako kompletne danie obiadowe. Idealne na ciepło lub zimno. Placki ziemniaczane na grubych oczkach SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula(...)dolewać go już – wtedy placki więcej go chłoną. Placki smażę na złoto na średniej mocy palnika. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące lub zimne, same, z sosem lub gulaszem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Mania Smaku 141

ogórki kiszone ·        1 papryka czerwona ·        8 liści sałaty ·        Dowolny sos np. czosnkowy   Sposób przygotowania: 1.           Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, margarynę rozpuszczamy i wlewamy do mąki. W wodzie rozrabiamy drożdże(...)każdego placka nakładamy sałatę, mięso oraz warzywa.   Ciasto składamy tak żeby farsz był w środku. 6.           Wierzch polewamy dowolnym sosem. 7.           Smacznego

Kulinarna Chwila
Zupa dyniowa z ciecierzycą 183

Dzisiaj na obiad orientalne smaki i coś bardzo rozgrzewającego ! Zupa dyniowa z ciecierzycą i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s Jest to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Osobiście przetestowałam kilka z nich i mogę śmiało stwierdzić, że potrawy przygotowane z wykorzystaniem tych produktów zawsze smakują wyśmienicie. A co dla mnie równie ważne mają(...)super składy. Sosy i pasty nie posiadają sztucznych wspomagaczy smaku i aromatu. Zresztą sami możecie to sprawdzić na stronie producenta:). Produkty marki Patak’s są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, którzy chcą szybko przygotować coś pysznego . Zapraszam po przepis na rozgrzewającą zupkę ! Składniki/ 4 porcje: – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 800 g puree z dyni

I LOVE LIFE
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 183

charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam maczkę z grzybów czy kaczki, czyli pełny smaku zawiesisty sos. Podany tutaj barszcz zapewne będzie barszczem czerwonym, natomiast biały barszcz będzie bogaty od aromatu ziół oraz przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast(...)niewielu składników gotuje się różnorodne pełnowartościowe posiłki o wyjątkowym smaku. Podobnie jak typowe placki ziemniaczane te z kiszoną kapustą podajemy same lub ze śmietaną albo grzybowym, czy mięsnym sosem. Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Sławęcin w publikacji Stowarzyszenia Przysieki Nasz Dom pt. „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g kiszonej

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania