mały kieliszek wystarczy. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż z kalafiora można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku . Przepis pochodzi z serwisu(...)cebuli pieczarki i wlej śmietanę i podłej wodą (lub jeśli masz bulionie) – pół szklanki. Dodaj łyżeczkę przecieru oraz upieczone mięso pokrojone w cieknie paski. Duś do momentu a sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj , a pieczoną tutaj . Smacznego! Artykuł Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem
Niedzielny kucharzprzygotować. Ja ją uwielbiam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 kostka sera feta (270 g) 2 puszki łososia w sosie pomidorowym ( 2 x 150 g) WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM. 1. Jajka pokrój w kostkę; 2. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i łososia oraz(...)sos pomidorowy z puszki. Wszystko razem wymieszaj. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis nabyło czuć smak grzybów. Jeśli natomiast wolicie grzybki "ostrzejsze", dodajcie nieco więcej octu. Polecam również inne przepisy na grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Marynowane grzyby
Obiad gotowyPYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM
globuskulinarnynaczynia i odstawić. Śliwki suszone warto dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a po odsączeniu pokroić na połówki i wymieszać z czerwonym winem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy polać rybę i podpiekać w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Obecność śliwek sprawia, że gotowe danie jest delikatne słodkie. To ciekawe połączenie nadaje mu unikalności, dzięki(...)rybę należy uprzednio wymoczyć i osuszyć przed rozpoczęciem dalszych prac. Do podsmażonego z obu stron karpia wystarczy następnie wlać śmietanę kremówkę oraz dusić przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec danie wystarczy doprawić solą i zmielonym pieprzem. Wbrew pozorom, karp w śmietanie jest daniem zaskakująco lekkim i delikatnym w smaku. (function(){ omk0=document.createElement("script");omk0.async=true;omk0
sierotka maRysia w kuchnijajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest na 3 dni... Składniki
Kuchnia MagdaLenyjajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest na 3 dni... Składniki
Kuchnia MagdaLenymogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage(...)starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Na dnie połóż sos mięsno-warzywny. Przykryj pure ziemniaczano-kalafiorowym, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmuj z piekarnika, przestudź, podawaj. Smacznego! Artykuł Zapiekanka warzywna z kurczakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. 3. Każdy płat mięsa solimy i cienko smarujemy sosem barbecue. 4. Połowę mięsa układamy w podłużnej formie, przykrywając dno oraz boki. 5. Z pozostałego mięsa robimy roladki zawijając w środku po trzy pomidorki(...)Roladki układamy na dnie formy, smarujemy mięso serek śmietankowym. 7. Następnie układamy brokuł i przykrywamy wierzch mięsem. 8. Smarujemy sosem barbecue i pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 ° C. 9. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilasię na danie jednogarnkowe. A to z wielu względów. Minimalizm, prostota i łatwość w przygotowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania pysznego i aromatycznego gulaszu z warzywami w sosie pomidorowym. Nie przygotowałem do niego żadnych dodatków, najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką lub bułką. Gulasz możecie przygotować zarówno na obiad jak i kolację. Świetnym uzupełnieniem i podkreśleniem smaku dania jest(...)jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy mięso zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżą bagietką. Smacznego. Wpis zawierał lokowanie produktów marki FAKTORIA WIN Więcej informacji i pełen asortyment znajdziecie na stronie
kulinarnyJaktóra później jest wyrzucana do kosza. Dobrą praktyką jest działanie zapobiegawcze. Jeśli już wiemy, że nie zjemy całego przygotowanego jedzenia warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko(...)przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku czy cebuli
ProstePesto.plWypróbujcie koniecznie i pokochajcie. Składniki (na 4 burgery): 4 bułeczki maślane 400g mielonego mięsa wołowego główka małej sałaty rzymskiej 1 mała czerwona cebula 50g niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki sosu czosnkowego – domowego lub gotowego 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Nastawiamy piekarnik na 200°. Na kratkę piekarnikową układamy przecięte na pół bułki, rozcięciem do góry. Odkładamy(...)międzyczasie wstawiamy bułki do piekarnika do zagrzania. Gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę, na wierzch każdego układamy po 2 plasterki niebieskiego sera. Wyciągamy bułki. Spodnią cześć smarujemy łyżką sosu czosnkowego, na niego układamy po 2 listki sałaty. Następnie kładziemy kotlet, plasterki gruszki – około 2 na burgera i kilka krążków cebuli. Wierzchnią część bułki smarujemy majonezem i składamy burgera – można
Smaczna Stronazasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania nie mieszać gołąbk ó w, tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gotujemy około 40-45 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Jeśli sos zbyt mocno
Pyry na Gazsmaku Przygotowanie: Ogórki kroimy w cienkie pół plastry. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek drobno siekamy. Z oliwy i syropu klonowego lub miodu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy w misce, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny