Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika. Po około 30 minutach lody należy przemieszać oraz ponownie schłodzić w zamrażalce. Po godzinie i dwóch masę ponownie przemieszać oraz połączyć z sosem malinowym. Lody chłodzić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Domowe lody mleczno-śmietankowe - dodatkowe informacje: (*) Variegato, którego użyłam można mieszać z bazą lodową lub udekorować nim lody. Produkty Lauretta mają lejącą się(...)konsystencję, ale po zamrożeniu gęstnieją. Smak wiśniowy oraz malinowy również jest pyszny! Do lodów nadaje się też sos owocowy, najlepiej taki domowy oraz gęsty. (**) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra. Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik
Di gotujezarazem przepyszna. Składniki: - 6 plastrów łososia wędzonego Mowi - 1 szklanka surowego makaronu typu ryż - 2 ogórki zielone - 2 łyżki czerwonej cebuli - 2 łyżki kaparów Sos do sałatki: - 2 czubate łyżki majonezu - 1 czubata łyżka jogurtu typu greckiego - 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z cytryny(...)kapary odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Ogórki kroimy w zdłuż na cztery części i wycinamy środek z pestkami żeby nie puściły wody. Wszystko mieszamy z wystudzonym makaronem. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z sałatką. #lososmowi
Kulinarne życiezagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. W tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masa z mascarpone: Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone i cukier. Ubijać, zaczynając na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i puszysta pianka. Wykonanie(...)wyłożyć 1 łyżkę frużeliny wiśniowej, na nią pokruszyć 1 bezika, całość przykryć 1 łyżką masy z mascarpone. Ponownie dodać frużelinę wiśniową, pokruszoną bezę oraz masę z mascarpone. Całość polać sosem z frużeliny i ozdobić pokruszoną bezą oraz całymi wiśniami. Eton Mess z frużeliną wiśniową można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Eton
niecodziennikparyPieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cała karkówka ok 1,5 kg 3 większe cebule 300 gram pieczarek olej do smażenia przyprawy
Blog kulinarny S9.PLjest właśnie sezon na młodą kapustę , a nie ma nic lepszego niż warzywa sezonowe składniki na 3 osoby: 3 pojedyńcze, filety piersi z kurczaka marynata : 3 łyżki, jasnego sosu sojowego 2 łyżki wina mirin lub zwykłe białe wino z dodatkiem brązowego cukru- nie to samo, ale daje dobry efekt 1 płaska łyżeczka, drobniutko, startego imbiru 1 ząbek czosnku , wyciśnięty praską(...)czerwone papryki szpiczaste lub inne o cienkim miąższu 2 cebule dymki razem ze szczypiorem 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego 2 ząbki czosnku, wyciśnięte praską 1 płaska łyżeczka, mielonych nasion kolendry olej kokosowy do smażenia sól do smaku dodatkowo: prażony sezam do podania Piersi z kurczaka, oczyść z wszelakich
Ogrodnik w podróżywrzątku, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i także wrzuć na patelnię razem z pokrojoną w plasterki papryczką. Dopraw pieprzem, gotuj często mieszając około 5 minut. Tym razem sos podkręciliśmy także odrobiną niezwykle aromatycznej i ostrej przyprawy Instenson Sriracha z wyłącznie naturalnych składników. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, dodaj do sosu, wymieszaj i podawaj. Rada: jeśli wolisz łagodne smaki
Kulinarna PolskaKalafior obtaczany w jajku z przyprawami i bułką tartą, smażony i podany z sosem pomidorowym/ketchupem. Prosto, sezonowo i pysznie. Czy to obiad, czy przekąska czy może dodatek? Dla mnie to był obiad ale pewnie dla innych to mało konkretnie więc spokojnie można wykorzystać to jako dodatek do czegoś konkretniejszego:) Kalafior w jajku Składniki: 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki mleka(...)zostało jakieś jajko w misce i posypać resztą bułki tartej. Smażyć z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę. Podawać cieply, prosto z patelni z sosem pomidorowym albo ketchupem
Smaczny zeszyt35cm 500 g ugotowanego makaronu 2 laski kiełbasy 300 g pieczarek 2 cebule puszka kukurydzy olej do smażenia 150 g startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera sos 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur czarny pieprz przepis Kiełbasę kroimy w kostkę, obraną cebulę kroimy w piórka a pieczarki w półplasterki(...)cebulą i kukurydzą a na warstwie podsmażonej mieszanki układamy pozostały makaron. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy jajka, przyprawę przyprawę Vegeta Natur oraz czarny pieprz wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch zapiekanki i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C około 30 minut. Artykuł Zapiekanka
Smakowite DaniaGołąbki to jedna z tych tradycyjnych potraw, które kojarzą nam się z obiadami u babci. Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu myślę, że warto - do tego ugotowane ziemniaczki, sos pomidorowy i klasyka obiadowa gotowa! Dodatkowym plusem jest to, że zazwyczaj starczają na 2-3 obiady 😄 Ja lubię w kuchni kombinować. Robiłam już gołąbki z kaszanką , robiłam też gołąbki z kapusty(...)liśćmi kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem, na nie wyłóż gotowe gołąbki, zalej dwiema szklankami wody i gotuj przez godzinę. Żeby klasyce stało się za dość gołąbki podałam z sosem pomidorowym
Z notatnika dietetykajajkiem Prosta, bardzo łatwa, a jej przygotowanie nie jest czasochłonne (w czasie gotowania i studzenia ryżu można przygotować pozostałe składniki) . Sprawdź również… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym ** Jajka w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g wędzonego łososia 100 g ryżu 1 duża papryka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (około
Kulinarny S.O.S.Sezonowe warzywka i kurczak w pysznym kremowym sosie. Cukinia, papryka oraz wyrazisty w smaku ogórek małosolny za sprawą którego danie bardzo zyskuje na smaku. Bardzo smaczny obiad do przygotowania w jakieś 20 minut. 2-3 porcje 1 duży filet z kurczaka pół młodej średniej cukinii ok. 200 g pół dużej papryki 2 średnie ogórki małosolne 1 mała cebula 1/3 szklanki(...)bulion lub wodę i całość dusimy od momentu zawrzenia ok 5-6 minut. Na koniec śmietankę wymieszać z mąką i wlać na patelnie, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając aby sos się równomiernie rozprowadził i zgęstniał. Podajemy z ryżem. Smacznego
Andzia PichciPieczona marchewka z imbirem i miodem oraz dodatkiem sosu sojowego i chili. Przepyszny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Użyłam młodych, malutkich marchewek, których nie obierałam. Większe należy przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części i piec troszkę dłużej. Marchewka podczas pieczenia ładnie się karmelizuje, jest aromatyczna i pyszna. Bardzo polecam! Składniki: 1/2 kg malutkich marchewek 1 łyżeczka startego(...)imbiru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta chili sól Przygotowanie: Marchewki wyszorować i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. W trakcie pieczenia marchewki przemieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też
Oryginalny smakmałej ilości tłuszczu i na bardzo wolnym ogniu aż się zarumienią z każdej strony - po zdjęciu z patelni, odłożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz Podawać najlepiej z sosem tzatziki i rukolą. Lubicie sos tzatziki? Ja uwielbiam! Jakie dodatki lubicie i z czym lubicie jeść placki ziemniaczane? Mój przepis to nie typowe placki ziemniaczane bo dodałam jeszcze cukinię, można również
MintTastepołowa czerwonej papryki 1 mała cebula 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju z prażonego sezamu szczypta soli Na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju rzepakowego 1-centymetrowy kawałek imbiru *najlepszy sposób gotowania ryżu przedstawiłam w tym przepisie, sprawdza się za każdym razem i do wielu dań z ryżem. Dla potrzeb(...)tego przepisu, nie musimy dodawać szafranu ani kostki rosołowej, ale polecam osolić trochę wodę. Zaczynamy od zamarynowania tofu – do miski wlewamy sos sojowy, olej rzepakowy oraz ścieramy na drobno kawałek obranego imbiru – mieszamy do połączenia. Tofu odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w centymetrową kostkę, wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa – paprykę myjemy
Smaczna Strona