zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta TOM YUM – 1 łyżka / lub więcej / mniej w zależności od preferowanej ostrości – Sos rybny – 2 łyżki – Odrobina soli do smaku – Limonka – 2 sztuki – Kolendra / Pietruszka PRZYGOTOWANIE: UWAGA! Przy przygotowaniu tej zupy, nic nie może się zagotować! Cały czas pracuj na niewielkim ogniu(...)Kiedy mleko będzie gorące, dodaj filety z kurczaka pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w pióra, liście kaffiru oraz papryczkę chili pokrojoną w plasterki. 3. Dodaj sos rybny oraz odrobinę soli do smaku. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i pogotuj jeszcze moment. 4. Zupę serwuj
globuskulinarnyczasów swojej świetności usiana budkami, z których każda produkowała frytki z prawdziwych ziemniaków, pakując je do torebki z szarego papieru. Do poprawienia smaku było zawsze do wyboru kilka rodzajów sosów i przypraw. Niestety z czasem frytki z ziemniaków ustąpiły miejsce frytkom karbowanym a budek stawało się coraz mniej. Ostatnie wieści mówią, że frytkostrada w ogóle zostanie zlikwidowana, z uwagi(...)frytki jest inspirowany berlińskim curry wurstem, gdzie cała sztuka polega na tym, że jest to zwykła kiełbacha z ketchupem posypanym przyprawą curry. Tu robimy na odwrót, gdyż sos od sprzedawczyni dostajemy dopiero, kiedy doprawimy frytki przyprawą :) Składniki: - frytki karbowane - przyprawa curry - ketchup Frytki smażymy. Posypujemy curry i polewamy ketchupem
Kryzysowa Książka Kucharskaalternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Przepis na frytki z cukinii jest naprawdę prosty w przygotowaniu,a pieczone frytki z cukinii można serwować jako samodzielny posiłek podany z różnymi sosami lub dodatek do drugiego dania. składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej(...)papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak przygotowane frytki z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C około 20-25 minut. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami. Artykuł Frytki z cukinii + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaobracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego ! Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżymałych okrągłych cebulek 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przecieru z oliwek ( ze słoika ) pokruszony owczy ser Przygotowanie: Paprykę i bakłażan umyłem, osuszyłem. Strąki papryki przepołowiłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Bakłażan pokroiłem w kostkę(...)wszystko 15 minut pod przykryciem. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku, zmiksowane pomidory i obgotowane cebulki. Posoliłem, popieprzyłem , gotowałem 15 minut w odkrytej patelni na średnim ogniu. Przyprawiłem octem i sosem sojowym. Gotową peperonatę ugarnirowałem przecierem z oliwek i pokruszonym owczym serem. Podałem z ryżem
R'n'G Kitchensmaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dusimy wszystko ok 3 minut, uważając aby szpinak za bardzo nie zmienił koloru. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Przekładamy do sosu makaron (najlepiej taki prosto z wody, bowiem skrobia zagęści nam odrobinę nasz sos). Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie Makaron ze szpinakiem i pieczarkami Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki. Uwagi: Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sajgonki
ProstePesto.pljakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊 Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym , ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe , jak i sos paprykowy , który ostatnio zawitał na bloga. Artykuł Papryka faszerowana kaszą pęczak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanBardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego do obiadu. Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym. ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka do panierowania(...)kolor, następnie wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy do miękkości ok 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż płyn zmniejszy swoja objętość a sos zgęstnieje. Bardzo smaczne z ziemniaczanym puree. Smacznego
Andzia Pichciprzepis :) SKŁADNIKI : 250 g krewetek królewskich 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko panierka panko olej do smażenia do podania - cytryna, sos czosnkowy(...)rozgrzanym oleju, zanużając je całkowicie na kilka minut, po tym czasie wyjmjemy ja na talerz wyłozony ręcznikami papierowymi. Podajemy od razu, jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami oraz sosem czosnkowym, polcam. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliróżne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)miękkości. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami
Kuchnia z widokiem na ogródgłos ) Tortilla pieczarkami, szynką i serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ostrych sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie(...)obie się ze sobą skleiły. 4 Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi. Artykuł Tortilla z pieczarkami, szynką i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiSkładniki: 230 g winogron (jasnych lub ciemnych) 80 g sera lazur 3 garście liści roszponki 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 3 łyżki oleju 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Winogrona kroimy na połówki, ser kroimy w kostkę. Składniki sałatki wrzucamy do miski. Składniki(...)sosu mieszamy ze sobą, polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuSpołem obchodzi w tym roku 100 rocznicę powstania? Dla mnie to firma z tradycjami i jestem fanką jej produktów już od wielu lat. 1 op. wędzonego tofu 3 łyżki sosu sojowego 1/1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej zioła prowansalskie 1 puszka kukurydzy 6-7 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki marynowane 1/2 główki sałaty lodowej 4 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego Tofu kroimy(...)kostkę. Oprószamy słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Studzimy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze osączamy z zalewy. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki. Na dno salaterki przekładamy usmażone tofu. Wykładamy 2 łyżki majonezu. Dodajemy kukurydzę, następnie paprykę oraz ogórki. Wykładamy kolejne
Smaki Na Talerzuwszystko z patelni. Na patelnię wlać marynatę z mięsa, dodać pastę curry. Gotować 1 minutę, dodać mięso i smażyć 4-5 minut. Co chwilę zamieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, cukier, listki keffir, dynię, posiekane papryczki chili. Gotować jeszcze 1 minutę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać. Ułożyć jedzonko w miseczkach, posypać
Kuchnia Pokoleń