sosy - 72234 przepisów (strona:1698/4816)

ZUPA TOM KHA GAI 106

zwykłe pieczarki, shitake, boczniaki lub inne podobne grzyby / – Cebula biała – Papryczka chili – Liście kaffiru – 7 sztuk – Pasta TOM YUM – 1 łyżka / lub więcej / mniej w zależności od preferowanej ostrości – Sos rybny – 2 łyżki – Odrobina soli do smaku – Limonka – 2 sztuki – Kolendra / Pietruszka PRZYGOTOWANIE: UWAGA! Przy przygotowaniu tej zupy, nic nie może się zagotować! Cały czas pracuj na niewielkim ogniu(...)Kiedy mleko będzie gorące, dodaj filety z kurczaka pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w pióra, liście kaffiru oraz papryczkę chili pokrojoną w plasterki. 3. Dodaj sos rybny oraz odrobinę soli do smaku. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodaj poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i pogotuj jeszcze moment. 4. Zupę serwuj

globuskulinarny
Frytki po częstochowsku 162

czasów swojej świetności usiana budkami, z których każda produkowała frytki z prawdziwych ziemniaków, pakując je do torebki z szarego papieru. Do poprawienia smaku było zawsze do wyboru kilka rodzajów sosów i przypraw. Niestety z czasem frytki z ziemniaków ustąpiły miejsce frytkom karbowanym a budek stawało się coraz mniej. Ostatnie wieści mówią, że frytkostrada w ogóle zostanie zlikwidowana, z uwagi(...)frytki jest inspirowany berlińskim curry wurstem, gdzie cała sztuka polega na tym, że jest to zwykła kiełbacha z ketchupem posypanym przyprawą curry. Tu robimy na odwrót, gdyż sos od sprzedawczyni dostajemy dopiero, kiedy doprawimy frytki przyprawą :) Składniki: - frytki karbowane - przyprawa curry -  ketchup Frytki smażymy. Posypujemy curry i polewamy ketchupem

Kryzysowa Książka Kucharska
Frytki z cukinii + film 138

alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Przepis na frytki z cukinii jest naprawdę prosty w przygotowaniu,a pieczone frytki z cukinii można serwować jako samodzielny posiłek podany z różnymi sosami lub dodatek do drugiego dania.     składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej(...)papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak przygotowane frytki z cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C około 20-25 minut. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami.   Artykuł Frytki z cukinii + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 120

obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego !   Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Peperonata 99

małych okrągłych cebulek   4 łyżki oliwy z oliwek   1 ząbek czosnku   sól morska   pieprz   1 łyżka octu balsamicznego   1 łyżka sosu sojowego   1 łyżka przecieru z oliwek ( ze słoika )   pokruszony owczy ser  Przygotowanie: Paprykę i bakłażan umyłem, osuszyłem. Strąki papryki przepołowiłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Bakłażan pokroiłem w kostkę(...)wszystko 15 minut pod przykryciem. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku, zmiksowane pomidory i obgotowane cebulki. Posoliłem, popieprzyłem , gotowałem 15 minut w odkrytej patelni na średnim ogniu. Przyprawiłem octem i sosem sojowym. Gotową peperonatę ugarnirowałem przecierem z oliwek i pokruszonym owczym serem. Podałem z ryżem

R'n'G Kitchen
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 169

smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dusimy wszystko ok 3 minut, uważając aby szpinak za bardzo nie zmienił koloru. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Przekładamy do sosu makaron (najlepiej taki prosto z wody, bowiem skrobia zagęści nam odrobinę nasz sos). Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie Makaron ze szpinakiem i pieczarkami Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango 126

nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki. Uwagi: Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sajgonki

ProstePesto.pl
Papryka faszerowana kaszą pęczak 101

jakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊 Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym , ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe , jak i sos paprykowy , który ostatnio zawitał na bloga. Artykuł Papryka faszerowana kaszą pęczak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Klopsiki w sosie własnym 160

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego do obiadu.  Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym.  ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz  mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka do panierowania(...)kolor, następnie wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy do miękkości ok 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż płyn zmniejszy swoja objętość a sos zgęstnieje. Bardzo smaczne z ziemniaczanym puree. Smacznego

Andzia Pichci
KREWETKI PANIEROWANE + FILMIK 117

przepis :)         SKŁADNIKI :  250 g krewetek królewskich  1 szklanka mąki pszennej 1 jajko  panierka panko  olej do smażenia  do podania - cytryna, sos czosnkowy(...)rozgrzanym oleju, zanużając je całkowicie na kilka minut, po tym czasie wyjmjemy ja na talerz wyłozony ręcznikami papierowymi.  Podajemy od razu, jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami oraz sosem czosnkowym, polcam.                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 140

różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)miękkości. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortilla z pieczarkami, szynką i serem 117

głos ) Tortilla pieczarkami, szynką i serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ostrych sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie(...)obie się ze sobą skleiły. 4 Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi. Artykuł Tortilla z pieczarkami, szynką i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Sałatka z roszponki, winogron i sera lazur 174

Składniki: 230 g winogron (jasnych lub ciemnych) 80 g sera lazur  3 garście liści roszponki 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 3 łyżki oleju 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Winogrona kroimy na połówki, ser kroimy w kostkę. Składniki sałatki wrzucamy do miski. Składniki(...)sosu mieszamy ze sobą, polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu
Sałatka warstwowa z tofu- sałatka a’la Gyros 122

Społem obchodzi w tym roku 100 rocznicę powstania? Dla mnie to firma z tradycjami i jestem fanką jej produktów już od wielu lat. 1 op. wędzonego tofu 3 łyżki sosu sojowego 1/1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej zioła prowansalskie 1 puszka kukurydzy 6-7 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki marynowane 1/2 główki sałaty lodowej 4 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego Tofu kroimy(...)kostkę. Oprószamy słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Studzimy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze osączamy z zalewy. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki. Na dno salaterki przekładamy usmażone tofu. Wykładamy 2 łyżki majonezu. Dodajemy kukurydzę, następnie paprykę oraz ogórki. Wykładamy kolejne

Smaki Na Talerzu
Kaczka w sosie curry 107

wszystko z patelni. Na patelnię wlać marynatę z mięsa, dodać pastę curry. Gotować 1 minutę, dodać mięso i smażyć 4-5 minut. Co chwilę zamieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, cukier, listki keffir, dynię, posiekane papryczki chili. Gotować jeszcze 1 minutę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać. Ułożyć jedzonko w miseczkach, posypać

Kuchnia Pokoleń