Łączymy obie kule tworząc główkę i tułów misia pandy. Przygotowane elementy nori "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z ryżu i delikatnie je dociskamy. Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chili itp. Moje posty
Słodka Stronapaluszków krabowych połowa niedużej papryki czerwonej ogórek sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) łyżeczka kaparów duży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowych majonez 50 ml sosu sojowego szczypta soli ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej duże jajko Tortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania: Krewetki wrzucamy do ok. 1 l wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli(...)sosu sojowego. Gotujemy 2-3 minuty. Po ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie krewetki obieramy i oczyszczamy. Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej
Słodka Stronaszklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej(...)ręcznie) spody na pizzerinki, pozostawiając szersze brzegi (ciasto należy rozwałkować na grubość nie większą niż 1 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcje smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szczyptą: oregano, bazylii, tymianku, pieprzu, czosnku, odrobinę solimy. Następnie wykładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą . Pieczemy ok. 10-15 minut w 210 stopniach. Moje posty
Słodka Stronajajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 250 g gęstego serka waniliowego (może być serek homogenizowany) 250 g śmietany kremówki 30% olej cukier puder sos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy(...)składników. Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje nadzienia i składamy w rożki. Na gotowe naleśniki czekoladowe wykładamy po "kleksie" odłożonej śmietanki i oprószamy cukrem pudrem. Dodatkowo możemy je polać sosem czekoladowym i udekorować owocami. Moje posty
Słodka Stronaszklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella ok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy(...)przewracaniem). Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki. Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym. Moje posty
Słodka Stronaoleju łyżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszku kilka pieczarek ok. 100 g żółtego sera ok. 100 g sera pleśniowego blue Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy
Słodka Stronaoryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru(...)minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka Stronachutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety. W każdym razie ja nie znalazłam polskiego odpowiednika tej nazwy(...)minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny i pewnie nie każdemu będzie smakować, ale warto to sprawdzić :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki(...)świeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić
Food Squarejasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić. Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką. Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam z całego serca
Kulinarny karnet ChristopheraCurry pieczarkowe... Szybkie, proste i pyszne! Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos. Kawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha! Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki(...)cebuli. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje. Posolić do smaku. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu. Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaSchab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem... Miękkie i soczyste plastry schabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić(...)przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem
Gospodyni Miejskawiecznie modernizuję, ale baza jest taka sama, bardzo prosta. Składniki: Bagietka (około 30cm.) masło 1 łyżeczka szynka 8 plasterków ser (około 70 g) brokuł kilka różyczek sos czosnkowy ( z tego przepisu ) sól, pieprz, ewentualnie zioła (np.prowansalskie) Wykonanie: Brokuła rozdzielamy na malutkie różyczki i gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Bagietkę przecinamy wzdłuż i każdą(...)ziołami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 7-10 minut sprawdzając cały czas czy nie za bardzo się przypieka. Po wyjęciu polewamy sosem czosnkowym. Smacznego
Anielska Kuchnia Anicynamonowe placki z domowym sosem waniliowym i śliwkami Ale to było dobre <3 oo, słońce! szkoda, że niemiecki czeka. A wczoraj zjadłam chyba najlepszy budyń na świecie *.* domowy budyń na waniliowym napoju sojowym z kawałkami malin podany z sosem malinowym i malinami
More food, love and dreams