sosy - 72234 przepisów (strona:1687/4816)

Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny 108

ponieważ mak jest spożywany w małych ilościach w preparatach kulinarnych. Jak wybrać mak? Mak może być niebieski lub czarny, są też ziarna maku białego, które są używane do zagęszczania sosów. Najczęściej używanym w przepisach kulinarnych makiem jest himalajski mak błękitny. Jak prawidłowo przechowywać maki? Podobnie jak w przypadku przypraw, mak musi być przechowywany w hermetycznym słoiku, z dala od ciepła(...)stosować w wielu przepisach na pieczenie i ciasto, a także posypywać go sałatkami mieszanymi lub kanapkami, aby czerpać z niego korzyści. Po zmieleniu mak jest bardzo dobrym zagęszczaczem do sosów lub ciast. Artykuł Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad

ProstePesto.pl
Zrób obiady na 5 dni 139

planów żywieniowych z wyprzedzeniem mają w jednym palcu. Oto co pisze Kazimiera Maj, jedna z najaktywniejszych uczestniczek grupy: Z jednego podstawowego obiadu np rosołu to kilka obiadów wychodzi. Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi(...)żeby zamrozić na później. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były Glazurowane pulpety z kaszą Pulpety, mielone, rumsztyki to prawdziwi sojusznicy zaganianego kucharza. Robi się je szybko i zazwyczaj są smaczne. U nas w domu robimy

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak marynowany w maślance 132

stół rumianą ze wszystkich stron kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka(...)która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak marynowany w maślance odpoczywa sobie z 15 minut. Smacznego! Artykuł Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak marynowany w maślance 109

stół rumianą ze wszystkich stron kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka(...)która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak odpoczywa sobie z 15 minut. Smacznego! Artykuł Soczysty kurczak marynowany w maślance pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Owoce morza w czerwonym curry 116

kuchni.             3 łyżki czerwonej pasty curry 1 mango małe 250 g owoców morza 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego  1 limonka sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru świeżego koperek lub kolendra 150 g makaronu ryżowego   Czosnek obrany drobno kroję. Imbir ścieram na tarce(...)patelni na oleju przesmażam czosnek, imbir, dodaję pastę curry i chwilę smażę. Dodaję owoce morza chwilę smażę. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję sos sojowy, sól, pieprz, sok z limonki. Gotuję jeszcze dwie minuty. Na końcu dodaję mango pokrojone w paski. Podaję z makaronem ryżowym,koperkiem. Makaron gotuję według instrukcji opakowania

wesoła kuchnia
Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem 93

Wiele osób rezygnuje ze spożywania ziemniaków, bo panuje błędne przekonanie, że są one tuczące. Kochani, to nie ziemniaczki są tuczące, a dodatki, z którymi je podajemy. Gęste sosy, śmietana, podsmażony boczek… Ale ziemniaczki przygotowane we właściwy sposób powinny jak najbardziej znaleźć się w zdrowej diecie każdego z nas. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki z cebulką(...)naprawdę niskoenergetyczne i lekkostrawne. Zawierają 75kcal/100g. Jednak, gdy połączymy je w niewłaściwy sposób, wówczas mogą obciążyć nasz organizm. Dzieje się tak w przypadku smażenia i łączenia ich z ciężkimi sosami, śmietaną, czy masłem. Zdecydowanie lepiej jest jeść je ugotowane w wodzie czy upieczone. Możemy dodać do nich koperek, natkę pietruszki, rozmaryn, czy np. szczypiorek. Warto spożywać ziemniaki nieobrane

Natka Pietruszki
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 77

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych

Even Better Food
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 102

selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub ostatecznie zwykłej) 2 łyżki drobno posiekanego koperku sól i przyprawy: 3 łyżeczki suszonego majeranku(...)mogą pozostać jeszcze odrobinę ciepłe) zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonej masy dodać pozostałe składniki – przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony słonecznik, uprażone przyprawy wraz z majerankiem, poszatkowany koperek, sos sojowy, musztardę i koncentrat. Całość dokładnie wyrobić dłonią. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Formę o wymiarach 9×20 cm (lub nieznacznie większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać

Even Better Food
Kuchnia meksykańska – przepisy 127

efekt jest genialny! Enchiladas z kurczakiem Tortille, w środku dodatki, wszystko zawinięte i zapieczone. Brzmi smacznie? To jest przepyszne! Chilli con carne Bazowy przepis na mięso z fasolą w sosie pomidorowym. Guacamole Nie mogło tu zabraknąć przepisu na klasyczne guacamole czyli meksykański sos z awokado. Dynia pieczona z chilli con carne Pieczona, słodka dynia w połączeniu z lekko pikantnym klasycznym

nietylkopasta.pl
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 99

selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub ostatecznie zwykłej) 2 łyżki drobno posiekanego koperku sól i przyprawy: 3 łyżeczki suszonego majeranku(...)mogą pozostać jeszcze odrobinę ciepłe) zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonej masy dodać pozostałe składniki – przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony słonecznik, uprażone przyprawy wraz z majerankiem, poszatkowany koperek, sos sojowy, musztardę i koncentrat. Całość dokładnie wyrobić dłonią. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Formę o wymiarach 9×20 cm (lub nieznacznie większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać

Even Better Food
Piątek 13 u Faceta w Kuchni 106

kilka minut, często mieszając. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj pastę z koncentratem i ok. 200-250 ml ciepłej wody. 🛠️ Wsyp teraz resztę przypraw, czyli wędzoną paprykę, chili, sól, pieprz, wymieszaj, wlej sos, wymieszaj i dodaj odlaną z wody fasolkę, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 30-45 minut. 🛠️ W tym czasie talarki ziemniaków połóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, dopraw(...)solą i pieprzem. 🛠️ Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw ziemniaki i pilnując, by się nie spaliły, podpiecz je dość mocno. 🛠️ Kiedy sos zgęstnieje, całą resztą będzie idealnie miękka, nałóż na górę spieczone płatki ziemniaków i posyp pietruszką. 👍 Gotowe Smacznego W piątek 13 ❗ zapraszam Cię na kulinarną grupę na Facebook, gdzie grupa fantastycznych ludzi, amatorów i zawodowców, dzieli się swoimi propozycjami

RafalCook
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 126

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych

Even Better Food
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 134

czasochłonnych gołąbków to super alternatywa. Zdecydowanie mniej przy nich pracy, a smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Nasze wyszły idealnie doprawione 😋 I choć nigdy nie przygotuję tradycyjnych gołąbków w sosie, tutaj jego dodatek nam nie przeszkadzał, może dlatego, że były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taki

Smaczne Zdrowe
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym / Potato Patties with Ground Meat 149

można spróbować również nadzienia z podsmażonego boczku, szynki lub kiełbasy.  Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego , wypróbujcie kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków . Są pyszne z sosem pieczarkowym albo koperkowym, smakują również bez sosów z dodatkiem surówek. Polecam, smacznego:) Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, składniki: ok. 800 g ugotowanych, rozgniecionych na puree ziemniaków

Lekcje w kuchni