ładnie zemulguje. Dopraw czarną solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowuj do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Majonez sojowy stanowi świetną bazę do wszelkich dressingów, czy sosów. Idealnie się sprawdzi na kanapce i z ulubioną sałatką. Dodając kawałek świeżo startego chrzanu, możesz otrzymać genialny sos chrzanowy! * Sól kala namak możesz pominąć i zastąpić zwykłą solą morską. Jednak
Food SquareKiedy byłam mała uwielbiałam włoską kuchnie (i nadal uwielbiam!). Tata nauczył mnie dobrze gotować makaron i dobierać sosy. Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni włoskiej. Pizze, makarony i zapiekanki jadłam prawie codziennie. Ostatnio podczas porządkowania papierów znalazłam przepis na sos pomidorowy (przyznałam mu aż 9 gwiazdek na 10 możliwych do przyznania). Do starej
wegetalerzenaprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje(...)tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min. Gotowe podaję
Bea(u)ty kitchenwypróbowaniu przepisu na karkówkę pieczoną w pomidorach z tego bloga postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym.. Przekładam do miski, nakrywam folią spożywczą
Bea(u)ty kitchenprzy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i wstawiam(...)następnie w bułce tartej i smażę na rumiano na gorącym oleju. Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku. Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki i podaję osobno do nuggetsów. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchentarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję do sosu serduszka oraz pozostałe przyprawy, gotuje przez kilka minut, uważając by nie przypalić sosu. Podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek (może być w proszku) kilka pieczarek ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak, posypujemy startą mozzarellą i wykładamy drobno pokrojonym serkiem brie. Pieczemy przez ok. 7-8 minut
Słodka StronaSosy z owoców idealnie pasują do mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia(...)gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Ciepłe owoce przetrzeć przez sito. Ewentualnie dolać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty i pogotować chwilę. Dodać chrzan, wymieszać. I gotowe :) Można ewentualnie osłodzić miodem
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem
W kuchni Katieprzyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować(...)masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki w sosie pomarańczowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniBardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam! na podstawie przepisu z tej strony składniki 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki 2 łyżki pasty wasabi 1 łyżka jogurtu lub śmietany 3 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soku(...)soli do smaku 1 szczypta cukru do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku białe wytrawnego wino przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz wina, wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego
Stare Garypraskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański. Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z sosem meksykańskim
Humanistka w kuchniszklanka kaszy jaglanej 2 duże garście mieszanej zieleniny (rukola, roszponka, szpinak baby, bazylia, itp.) 500 g pomidorów koktajlowych 2 średnie awokado 1 papryczka chili garść orzechów włoskich (wyłuskanych) Sos orzechowo-limonkowy 3 łyżki oleju z orzechów włoskich 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz Kaszę opłukać na sitku pod strumieniem(...)ćwiartki. Chili umyć, osuszyć, usunąć pestki i drobno pokroić. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z kaszą jaglaną. Orzechy uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać. Przygotować sos. Olej z orzechów włoskich wymieszać z sokiem z limonki, natką i szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką, posypać prażonymi orzechami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji oraz do mojej
Pełny talerzKeczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą pomidory. Jednak keczup nie od początku był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był(...)sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja z użyciem pomidorów pojawiła się dopiero na początku XIX wieku. Przepis na keczup ze świeżych przetartych pomidorów i przypraw pojawił się w 1801 roku, w amerykańskiej książce
Pełny talerzmają do mnie wpaść znajomi. Te na dodatek są niskokaloryczne. Smakowały wszystkim ;) 1 opakowanie papieru ryżowego 1 czarna rzepa 2 średniej wielkości marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki sos sojowy jasny olej ryżowy ziarna sezamu pęczek szczypiorku Warzywa kroimy w słupki. W woku umieszczamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy pokrojone warzywa – najpierw marchew na minutę, potem na minutę(...)czarną rzepę i na kolejną minutę dorzucamy papryki. Na koniec wrzucamy prażone ziarna sezamu, sos sojowy i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia. Papier przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wzdłuż środka nakładamy trochę warzyw, zawijamy i przecinamy na 2-3 części. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi
kuchcikownia