łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy(...)smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Nie zdajecie sobie nawet sprawy, jakie to pyszne i naprawdę błyskawiczne danie! Smacznego
Kitchens AlphabetMój osobisty testowy sezon przedświąteczny uważam za otwarty! Lubię smakołykami cieszyć się przez cały grudzień. Zawartość tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem. Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi. Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika
bistro mamaTaką kolację kilka dni temu zaserwował mi mój Mąż. Pyszny miecznik, świetnie przyrządzony szpinak i sos, który wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu . Składniki /dla 2 osób/: 2 steki z miecznika 1/2 szkl. białego wina 2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu 5 ząbków czosnku szczypta soli pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek(...)minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja Smakuząbek czosnku 1 szalotka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka puree z tamaryndowca 2 łyżeczki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie(...)minut. 2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron
Tajskie smakiindyka * 2 cebule * 2 marchewki * 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty * ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie) * 2 łyżki oleju * 1 szklanka bulionu * 2 łyżki sosu sojowego * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić w paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupin(...)pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemne i podsmażyć razem z mięsem. Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakuskładniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1 łyżka sosu sojowego * natka pietruszki * przyprawy(pieprz, sól, vegeta) Sposób wykonania Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem(...)vegetą. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę.Usmażyć mięso na lekko złoty kolor.Dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć.Dodać sos sojowy. W między czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie makaron przełożyć na patelnię, wszystko razem wymieszać, podgrzać, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać
Mix smakuPesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe
mojewypiekiinietylkoŚcieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju(...)orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka, orzeźwiająca, delikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników przełożył się na maksimum doznań kulinarnych. Sałatkę podałam do grillowanych
mojewypiekiinietylkodobór składników – zachęcający. Oczywiście dla tych, którzy lubią melony, szynkę… i nie tylko. Składniki: - melon - szynka serrano (może być też inna) - olej sezamowy (lub arachidowy) Dodatkowo: - sos tzatziki Umyty melon przekrajamy na pół, następnie na ćwiartki, ósemki… itd., łącznie na 14 części ( chyba, że chcemy grubsze kawałki). Wydrążamy nasiona i obieramy ze skórki. Plasterki szynki serrano przekrajamy(...)temp. 190°C. Podajemy gorące. Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie kulinarne. Melon w szynce podany z sosem tzatziki , to danie proste, szybkie i smaczne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Melon w szynce appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkojakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy(...)pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem. Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała w takim składzie
mojewypiekiinietylkobagietka około 40 cm płaska łyżka masła 2 łyżki oleju pieczarki 250 g 1 mała cebula 1/2 małej papryki 1 kulka sera mozzarella sól, pieprz zioła prowansalskie Do polania sos czosnkowy z TEGO przepisu Wykonanie: Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje(...)paprykę i na samą górę ser mozzarella. Ser posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem czosnkowym :-) Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anizbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo imprezowej- jak kto woli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia(...)szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm. Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.) Umyte i osuszone piersi
Kraina Miodem Płynącaprzepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor(...)praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym
Ostra na SłodkoNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków. Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad. Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * kotlety schabowe – 2 szt * wiśnie bez pestek – 250 g * cebula – 1 szt * ocet balsamiczny – 1 łyżka(...)wlewamy do wiśni i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili. Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem. Smażymy do miękkości i podajemy gorące z przygotowanym sosem. Świetnym dodatkiem są np. pieczone ziemniaczki! Smacznego
Ostra na Słodkostole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej! __________________________________________________________________________________________ Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym! Smak obłędny! Zapach również! Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem! Ps. udało się ;) Wyszło dokładnie(...)ogon i macki. Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem. Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski. MAKARON: Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone
Ostra na Słodko