nowym wydaniu - chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól, pieprz Cukinię(...)pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy na noc do lodówki (min. na godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby nie robić tego
Sajkofanka smakusałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia! Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem Składniki na 2 porcje: Kasza: - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal(...)language:EN-US;} Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;) Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki
Sajkofanka smakuDzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka z marchewki(...)ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce. W misce mieszamy por z marchwią, pietruszką i jabłkiem, siekaną natką pietruszki oraz z sosem majonezowym. The post Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron(...)bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’ Alsace . Polecam serdecznie
Mia Cucina Sofietaprzepis! :) Składniki: Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów) Makaron chiński Łosoś wędzony Szczypiorek Ogórek świeży Rzodkiew biała Sezam Ocet balsamiczny Cukier i sól Dodatkowo: Sos sojowy Wykonanie: Z makaronem postępujemy według wskazówek na opakowaniu (wrzątek zestawić z palnika i wrzucić do niego makaron, przykryć pokrywką i odcedzić po 3- 4 minutach). Do miski(...)strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia SmakówWitamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce , pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy(...)pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej łyżeczka miodu prawdziwego łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki na jajo w koszulce Woda
Symfonia Smakówindyka, sprawdziły się doskonale :) Składniki : 500 g wątróbki z indyka 175 g miękkiego masła 2 szalotki 1 łyżeczka świeżego tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo : 100 g masła sklarowanego, roztopionego* świeże gałązki tymianku Na patelni rozgrzać 30 g masła, dodać wątróbki i smażyć, aż będą złociste, około(...)smażyć na średnim ogniu, aż szalotki będą szkliste. Następnie przełożyć je do podsmażonych wątróbek, dolać brandy i podpalić ( mnie tym razem się to nie udało !) gdy ogień zgaśnie, dolać sos rybny, pieprz i 130 g miękkiego masła, wszystko dokładnie zmiksować. Zmiksowany pasztecik można przetrzeć przez sito, jednak moim zdaniem przy dobrym i dłuższym zmiksowaniu jest to zbędne. Pâté przełożyć
Zabawa smakiemmały korzeń pietruszki -2 puszki pomidorów po 400 g -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -sól, pieprz, papryka słodka w proszku -spora gałązka świeżego tymianku -słoiczek sosu pomidorowego (opcjonalnie ) Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć z dwóch stron na rumiano udźce kurczaka. Odłożyć na ogrzany półmisek. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony(...)Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka, wlać ok. 2 l gorącej wody, gotować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić do smaku sosem pomidorowym lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem. (function
Kulinarne przemysleniapozostaw je do ostygnięcia, a następnie umieść w zamrażarce. Odpowiednio zapakowane wytrzymają w zamrażarce do 3 miesięcy. Co podawać z pasztecikami z mięsem? Do pasztecików świetnie pasują różnego rodzaju sosy, takie jak ketchup, musztarda czy sos czosnkowy. Możesz też podać je z sałatką lub surówką
Ania i Marcin gotujądanie, które najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po przygotowaniu. Idealnymi dodatkami będą świeże sałatki, warzywa pieczone lub kremowe puree ziemniaczane. Można również podać go z makaronem i świeżym sosem pomidorowym, aby uzyskać włoskie nuty w swoim posiłku. Przechowywanie i podgrzewanie: Ostudzony kurczak powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. By zachować chrupkość panierki, najlepiej jest(...)kurczaka KFC STRIPSY Z KURCZAKA Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony Zielone curry z kurczakiem i cukinią Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin Kurczak w parmezanie
Moja Książka Kucharskasię przegryźć. DRESSING WIŚNIOWY Przetrzyj konfiturę wiśniową przez sitko do miski. Dodaj płyn z marynowanej dyni, musztardę i szczyptę soli. Wmieszaj olej i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gęsty, gładki sos. SAŁATKA Rozłóż porcję dressingu na talerzu. Dodaj sałatę na talerz. Dodaj kawałki koziego sera. Dodaj kawałki odcedzonej, marynowanej dyni Udekoruj pestkami dyni. Skrop dodatkową porcją dressingu. Podawaj natychmiast i smacznego(...)Article Marynowana dynia i sałatka z krwistym wiśniowym sosem – Dying Light comes from NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenzdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na… ZOBACZ PRZEPIS Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie) Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w… ZOBACZ PRZEPIS KROKIETY z kapustą włoską i pieczarkami (wegańskie) Jest wiele przepisów na krokiety – jedne
Via Gustopółksiężyc. Starannie dociskaj brzegi, aby pierogi się nie rozpadły podczas gotowania. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Możesz teraz podać pierogi z ulubionym sosem, np. smażoną cebulą i śmietaną. Sprawdzone ciasto na pierogi Jeśli szukasz absolutnie pewnego przepisu na ciasto do pierogów, poniżej znajdziesz przepis podstawowy, który zawsze się sprawdza: 2 szklanki mąki(...)wygodne rozwiązanie, gdy masz mniej czasu na gotowanie. Jak podać pierogi? Pierogi można podać na wiele sposobów. Tradycyjnie smakuje świetnie z podsmażoną cebulą i śmietaną. Możesz też spróbować innych sosów lub dodatków, takich jak chrzan czy ketchup
Ania i Marcin gotująlekki lunch. Składniki: garść mixu sałat mały gotowany lub pieczony buraczek 1/2 awokado kawałek sera feta łyżka pestek dyni 1 mała brzoskwinia odrobina sosu balsamicznego Na suchej patelni upraż pestki dyni. Jeśli lubisz, to brzoskwinię grilluj na patelni przez minutę z dodatkiem masła. Sałaty umieść na paterze. Warzywa pokrój na plastry i ułóż(...)sałacie, pokrusz ser feta, posyp pestkami słonecznika, dodaj brzoskwinię i polej sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja