Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym 142możesz zaskoczyć nawet wymagające podniebienia. Roladki są bardzo treściwe, pełne smaku i według mnie są prostsze, niż to wygląda. Idąc śladem przepisu na calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ który jest HITEM , przygotowałam te roladki. Wiem, że lubisz proste przepisy – to tak jak ja . Obiecuję, że przepis jest prosty (wiem, wiem, nie wygląda, ale…) i poradzisz(...)smaż dalej. Gotowa cebula ma mocny złoty lub nawet złoto-brązowy kolor, jest miękka, a nawet rozpływająca się w ustach, słodko-słona, nigdy gorzka. Dodawałam tą cebulę do sosów z mięsem, do hot-dogów, burgerów, tostów. Jak już robisz cebulę, przygotuj więcej, bo i tak zjesz ją w ciągu dnia, może dwóch. Jeśli Twoja cebula jest gotowa, to pozostaje tylko
Słodkie Gotowanie
Placki z cukinii i szpinaku 139bardziej odpowiada ci wersja cukinia szpinak feta (lub żółty ser) czy bez dodatku sera. Placki z cukinią i szpinakiem z serem feta są bardziej słone, świetne smakują z sosem czosnkowo - jogurtowym. Placki bez fety posypałam startym, ostrym żółtym serem i było to prawdziwe niebo na talerzu. Te cukiniowe placuszki możesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy(...)Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych 1 duży jogurt grecki (400g) 1 ogórek wężowy (około 200g) duży pęczek koperku 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte 1 łyżeczka
Cztery Fajery
Sklep zielarski online: zadbaj o cerę i włosy na wiosnę 123produktów, czerpiących jak najwięcej z natury, odwiedź sklep zielarski online. 1. Sklep zielarski online: co można w nim kupić? 2. Zioła, dzięki którym zadbasz o włosy 3. Kosmetyki naturalne: SOS dla twojej cery W sklepie https://www.izielnik.pl/kosmetyki-naturalne znajdziesz bogactwo kosmetyków naturalnych i ziół, dzięki którym zadbasz nie tylko o urodę, ale i lepsze samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie(...)zioła stosowane od wewnątrz mają zbawienny wpływ nie tylko na twoje włosy. Dostarczają nam witaminy, liczne mikro- i makroelementy, pomagają się pozbyć wielu męczących dolegliwości. 3. Kosmetyki naturalne: SOS dla twojej cery Jednym z najczęściej powtarzanych mitów jest ten, że problem z trądzikiem dotyczy jedynie nastolatków. Inny mit głosi, że problemy skórne można pokonać tylko dzięki drogim kosmetykom
Kuchcik gotuje
Sałatka z selera naciowego 113musisz spróbować. Składniki seler naciowy 8-10 łodyżek szynka około 200 g kukurydza 1 puszka papryka czerwona 1 szt jajka na twardo 5 szt cebulka ze szczypiorkiem 1 szt sos tatarski (np. Winiary) 4 łyżki pieprz do smaku Przygotowanie Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w kostkę lub paseczki. Szynkę kroimy(...)kostkę, cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy sos tatarski, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Autor przepisu: Anna Bronikowska Artykuł Sałatka z selera naciowego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 108zdecydowanie zasługuje na to, by być bardziej doceniane. Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany(...)zminimalizować ten efekt. Oto kilka przepisów z fasolą w roli głównej: Lekka zupa fasolowa Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkiem Burgery z czerwonej fasoli Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym PIETRUSZKA KORZEŃ W Polsce mamy dwa główne rodzaje pietruszki: naciową, z której pozyskuje się natkę oraz korzeniową. Pietruszka korzeniowa ląduje najczęściej w zupie i nie cieszy się zainteresowaniem
Wiszniówka
Sałatka chipsowa 110gotujemy. Pierś smażymy w przyprawie gyros, kroimy w kostkę. Jajka kroimy w ćwiartki a marchewkę w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem i czosnkiem. Układamy warstwy : mix sałat, jajka, marchewka, sos, szczypiorek, mięso, pokruszone chipsy, keczup, sos. Ozdabiamy chipsami i pomidorkami. Autor przepisu: Justyna Magiera Artykuł Sałatka chipsowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Sałatka z komosy ryżowej z brukselką 112łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień(...)przez minutę mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy. Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi. Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo
Lamarida.pl
Wytrawny placek twarogowy – ponad 40g białka w 1 porcji 123także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko: 41,8g Węglowodany: 31,2g Tłuszcz: 22,2g Błonnik pokarmowy: 4,9g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszki
Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel 172kremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy *** *** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego *** *** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta *** *** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytem
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 139około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota(...)Kapustę pekińską drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę i przypraw. Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię
e-PrzepisyKulinarne
Pączkopizze - tłusty czwartek bis 145nich kulki i kładziemy na blaszce do pieczenia. Czekamy aż trochę urosną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 min. Sos wkładamy do szprycy, nakłuwamy każdego pączka i faszerujemy sosem. Żyję w Polsce, więc podaję z ketchupem
Kryzysowa Książka Kucharska
Gofry 157kształcie prostokątów z kratownicą. Gofry najlepiej smakują podane na słodko z bitą śmietaną i owocami, ale można je również serwować z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym czy innym. Nie ukrywam, że będąc z dziećmi na wakacjach nad morzem niejednokrotnie jedliśmy te pyszne smakołyki kupując je w budce przy plaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie(...)było to 6-7 minut. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać urządzenia. Zrumienione gofry wyjąć i studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, owocami, dżemem. Ja używam gofrownicy Breville DuraCeramic VST072X o mocy 850W, w której gofry piekę przez około 6-7 minut. Ma ona wyjmowane płyty grzejne, dzięki czemu można
Danka Pichci
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 119odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu. Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos
Świat Ciasta
"Gitarowe" Spaghetti - Spaghetti alla chitarra 134dość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się go wszelkie sosy; gotujemy w dużej ilości mocno osolonej wody (gotuje się szybko więc soli potrzeba sporo), oczywiście al dente . Odcedzamy, nie przelewając wodą (nie ma z resztą takiej potrzeby, ten makaron się(...)skleja) i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego! 😀 P.S. oczywiście, przy braku chitarry można po prostu pokroić rozwałkowane ciasto nożem. Ale to miał być przepis na s paghetti alla chitarra a nie maltagliate ... (ciekaw jestem czy ktoś wyłapie ten żarcik
Pasta Po Polsku
Poznaj się na tłuszczach – olej rzepakowy 141ryżem, warzywami , krewetkami i szynką. Danie smażone wymaga odpowiedniego tłuszczu do smażenia . Wybór padł na olej rzepakowy. W mojej kuchni często używam oleju rzepakowego do domowego majonezu i sosów do sałatek. W tym przepisie wykorzystałam go do podsmażenia warzyw i szynki z aromatycznymi przyprawami. Bardzo często używam olejów roślinnych w mojej kuchni ze względu na ich wysoką zawartość nienasyconych kwasów(...)rzepakowy Olej rzepakowy można nabyć jako olej rafinowany nadający się do smażenia i olej rzepakowy tłoczony na zimno, który głównie można stosować na zimno jako dodatek do sałatek i sosów. Warto kombinować oba te oleje w codziennej diecie. Oczywiście do smażenia trzeba wybrać olej rzepakowy, który toleruje wysokie temperatury oraz odpowiednie naczynie. Okazuje się, że olej rzepakowy do smażenia ulega
codojedzenia