sosy - 72234 przepisów (strona:1708/4816)

Mątwy z grilla 102

grilla. 45 dkg świeżych mątw 4 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sos do podania: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki Jak zrobić mątwy z grilla. Mątwy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, zmieniając wodę(...)patelni układać mątwy. Grillować łącznie z obu stron 2 maksymalnie 3 minuty. Grillowane mątwy wykładać na talerzyk. W kubeczku wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz natkę z pietruszki. Gotowym sosem polać mątwy na talerzyku. Grillowane mątwy Warto wiedzieć robiąc mątwy z grilla. Sięgnęłam po oczyszczone, średniej wielkości świeże mątwy . Kupując mątwy w sklepie rybnym upewnijcie się, iż są oczyszczone, gdyż

MeCooks
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 91

pecorino romano”. Podaje się z nim także „tonarelli al cacio e pepe” – danie z czarnym pieprzem oraz „bucatini all’amatricana” – rodzaj grubego spaghetti wydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć(...)quito quarto”), jak miejscowi masaże nazywają wszelkie podroby: od flaków po ogony, kopyta i głowy. W niektórych restauracjach przyrządza się wciąż jeszcze tzw. „la coda alla vaccinara”, czyli gęsty sos na wywarze z cielęcego ogona z dodatkiem aromatycznych pomidorów i orzechów piniowych. Równie tradycyjną potrawą są flaczki po rzymsku („trippa alla romana”), podawane z miętą i wspomnianym już serem „pecorino

ProstePesto.pl
Gołąbki z młodej kapusty 90

kroku jak zrobić gołąbki z ryżem i mieloną wieprzowiną. Gołąbki z koperkiem duszone w piekarniku. Jak zrobić gołąbki? Po co wycinać zgrubienia na liściach kapusty? Jak zrobić pyszny sos do gołąbków? Co zrobić z kapustą po gołąbkach? Co zrobić z poszatkowanej kapusty? Postaram się na wszystkie te pytania dotyczące kapusty i gołąbków odpowiedzieć w dalszej części. Gołąbki z kapusty Gołąbki(...)mają tyle zwolenników co przeciwników. Młoda kapusta z mięsno – ryżowym nadzieniem, podawana z sosem pomidorowym to klasyczne polskie danie. I choć reszta świata też przygotowuje cabbage rolls, голубцы lub kohlrouladen, to właśnie Polska jest najbardziej utożsamiana z gołąbkami z kapusty i ryżu. W wielu krajach nazywa się je wprost polskie gołąbki – polish golabki. Poza gołąbkami z ryżem

Dieta moja pasja
Kuchnia meksykańska – chili ostre jak diabli 85

najbardziej znane w menu są te pod nazwą „chiles rellenos”. Są to duże słodkie papryki nadziewane serem albo mielonym mięsem (wtedy con carne), usmażone w cieście i podane z sosem pomidorowym. Natomiast inna wersja „chiles en nogada” – to zielona papryka nadziewana mięsem mielonym z migdałami, polana sosem orzechowym i przybrana ziarenkami granatu Artykuł Kuchnia meksykańska – chili ostre

ProstePesto.pl
Grillowanie z marką Weber – event blogerów 108

super rady! Agata z bloga Kulinarne Przygody Gatity zaserwowała nam krewetki z czosnkiem i chili, które przygotowywaliśmy na grillu, ale… w woku! Krewetki były jędrne i aromatyczne, otulone w sosie z wina, podane z bagietką smakowały doskonale. To danie to świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa, ale lubią owoce morza. Kasia z Wiśnione zgrillowała natomiast coś, czym żaden(...)środku osiągnie temperaturę około 45 stopni. Następnie mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie do zrumienienia. Przyznam Wam, że stek zrobiony przez Kasie był wyborny, podany ze szparagami i sosem chimichurri smakował wyśmienicie 🙂 Natomiast Gosia z Gohfitfan przygotowała szaszłyki z tofu i warzywami – to smaczna propozycja dania na grilla na upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i dobrze je przysmażcie, najlepsza jest chrupiąca

Kuchnia Bazylii
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą 93

pomidorki koktajlowe – 10 sztuk czarne oliwki – 1/2 słoika ogórek świeży – 1 sztuka cebula – 1 sztuka rzodkiewka – pęczek przyprawa do kurczaka papryka słodka sól pieprz Sos: oliwa z oliwek – 3 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka musztarda – 1 łyżeczka płynny miód – 1 łyżeczka szczypta soli i pieprzu Przygotowanie 1. Kurczaka myjemy(...)kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. 5. Przygotowane składniki na sałatkę przekładamy do salaterki. 6. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę przed podaniem. Artykuł Sałatka z kurczakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem 98

pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese , na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I dziś zapraszam pulpety drobiowe gotowane na parze w pomidorowym sosie z fasolką szparagową. A raczej zapraszamy wspólnie z Mileną! Milena od dawna marzyła, by wystąpić gościnnie na moim jutubie. I tak sobie pomyślałam, że przecież wiele tu jest osób, które(...)białko: 31 g, tłuszcze: 17 g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 2,7 WBT SMACZNEGO! Artykuł Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Frytki z marchewki 91

Frytki z marchewki – szybka i tania przekąska. Bardzo smaczne, najlepiej smakują np. z sosem czosnkowym. Wypróbujcie sami !! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – składniki: około 700-800 g marchewki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki około 3 łyżki oleju rzepakowego sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z marchewki – wykonanie: Marchew obieramy(...)dotykały. Pieczemy na środkowym poziomie około30 minut, aż zrobią się dość miękkie. Tylko uważamy ,aby nie za długo, bo będą się rozpadać. Upieczone frytki fajnie smakują np. z sosem czosnkowym. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frytki z marchewki pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sałatka z kozim serem i brzoskwiniami 89

Możesz usmażyć do sałatki kurczaka, ale możesz ją zrobić w wersji wege. Ważnym składnikiem, który proponujemy zachować, bo dzięki niemu sałatka z kozim serem i brzoskwiniami smakuje wyjątkowo, jest sos winegret na bazie octu balsamicznego. Nadaje on całości kwaskowego smaku z wyczuwalną słodką nutką, jaką tylko ocet balsamiczny zawiera. Jeśli nie masz octu balsamicznego użyj soku z cytryny, albo octu(...)nich rukolę, usmażonego kurczaka i brzoskwinie. Wyłóż na wierzch pokruszony ser i. cebulę pokrojoną w piórka. Krok 5 Przygotuj dresing: wlej składniki do słoiczka, zakręć i energicznie potrząśnij. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka z kozim serem i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem konserwowym 132

Powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi końcówka sałatki, w której została niewielka ilość ryby i dużo tych pierdół, które się dodaje. Najlepiej jak jest dużo cebuli i dużo sosu. Jeżeli chodzi o śmietanę, dodajcie jaką chcecie. Możecie nawet zastąpić ją jogurtem naturalnym. Starajcie się jednak użyć bardziej gęstego. Aczkolwiek to już nie będzie to. Śmietana to śmietana, no sorry(...)mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Podobne przepisy: Śledzie w jogurcie z ogórkami konserwowymi Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem Śledzie w śmietanie Śledzie w sosie tatarskim Śledzie w śmietanie z gruszką Artykuł Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem konserwowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa azjatycka a'la Ramen 84

porcje 300 g mięsa wieprzowego (szynka-łopatka)  sos sojowy sól pieprz grzyby mun albo (polskie grzyby mun- uszak bzowy) kilka szt 100 g makaronu ryżowego marchewka cebula kolendra pieprz kubeba suszona cytryna chili  liście sałaty szczypiorek zioła zielone 2 jajka na twardo Mięso kroimy w paski i na godzinę marynujemy w sosie sojowym z odrobiną soli i pieprzu

Gotowanie jest łatwe
Zupa azjatycka na schabie 104

przepis na 2 porcje 2 plastry schabu makaron ryżowy marchewka sos sojowy sól pieprz cebula kawałek pora 2 jajka na twardo  zioła do potraw azjatyckich Mięso marynujemy w sosie sojowym.  Po ok godzinie podsmażamy z obu stron i zalewamy wodą,  dodajemy kawałek marchewki, przyprawy i gotujemy do miękkości.  Makaron gotujemy osobno, jajka na twardo , zielone dodatki

Gotowanie jest łatwe
Grillowane pory z kaparami 103

cukrem, skropić olejem. Grillować do miękkości, smarując w trakcie grillowania olejem. Do miseczki wlać sok cytrynowy, dodać miód, rozgnieciony czosnek i wymieszać. Śliwki suszone pokroić w cienkie plasterki. Do sosu dodać kapary, śliwki i anchois. Grillowane pory pokroić na kawałki długości 3 cm. Pory ułożyć na talerzu, polać sosem. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plasterki parmezanu i posypać

królestwo garów