przygotowany kurczak niczym nie ustępuje innym wykwintnym daniom podawanym przy wyjątkowych okazjach. Naprawdę, smakowo jest się czym zachwycać – soczysty kurczak, wyjątkowo delikatny i aromatyczny dzięki duszeniu w sosie pomidorowym z dużą ilością pysznych dodatków – oliwek, fenkułu i białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe danie, bardzo we włoskim stylu, po prostu jest przepysznie. Składniki (na 2 duże(...)piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aby skórka na kurczaku się zrumieniła. Po tym czasie danie jest gotowe. Dodajemy do sosu drobno posiekane listki bazylii i mieszamy. Podajemy gorące, ozdobione listkiem bazylii i tartym parmezanem – ja posłużyłam się obieraczką do warzyw i postawiłam na grubsze, większe płatki. Powrót
Smaczna StronaCzas zacząć sezon szparagowy. Te przepyszne zielone łodygi - bo wolę zielone szparagi - najbardziej lubię jeść dość klasycznie, w sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Jednak kiedy nie mam czasu na sosy i jajka, powstają najrozmaitsze tosty. Dziś polecam Wam moje najnowsze odkrycie. Grzanki z podgrzewanym serem wędzonym i grillowanymi szparagami. Pycha! :) Składniki (4 porcje): 4 pajdy ulubionego pieczywa 12 łodyg
Delicious PlacePyszna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Aromatyczne mięso z cebulą i marchewką, doprawione czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem ziołowym i koncentratem pomidorowym. A to wszystko pod delikatnym, lekko przypieczonym puree ziemniaczano – serowym. Po prostu idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników uzyskasz 4 porządne porcje. Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczne danie(...)porcje. Zapiekanka doskonale smakuje podana z mizerią lub sałatką colesław. Poznaj również nasz przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym . Pyszna jest również szybka zapiekanka z tortellini w sosie serowym . Zobacz również, jak zrobić szybką zapiekankę w bułce ! Życzymy smacznego! Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiemascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Artykuł Tort czekoladowy z wiśniami pochodzi
WegePrzepiswitamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup, omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Pysznie smakują polane sosem na bazie białego wina lub po prostu z tartą bułką zrumienioną na maśle. Po umyciu i wysuszeniu można szparagi zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli szparagi zostaną(...)będą szparagi. Żadne z nas, młodych, kilkunastoletnich uczniów podstawówki w komunistycznym kraju nie miało pojęcia, co to znaczy. Czekaliśmy na… fasolkę szparagową, a dostaliśmy białe, nieznane warzywo polane białym sosem (beszamelowym, ale wtedy też nie miałam o tym pojęcia). To pierwsze spotkanie ze szparagami nie było wystarczająco udane. No cóż, trochę czasu musiało minąć, zanim polubiłam ten nietypowy smak. Dziś
W mojej kuchniNộm xoài hải sản, czyli sałatka z krewetkami Nộm xoài hải sản to wietnamska sałatka z owoców morza, mango i fantastycznego dresingu, lekko kwaśnego z domieszką sosu rybnego i chili. Sałatka Nộm xoài hải sản jest najczęściej podawana z kalmarami i krewetkami, ale także może być z wołowiną. Jak to często bywa w tych przypadkach, czyli kuchni wietnamskiej(...)garść Sałata – dowolna pokrojona drobno Świeża bazylia – posiekana Świeża kolendra – posiekana Ocet winny biały – 250 ml Imbir – 5-7 cm Dresing Sok z cytryny Sos rybny – 1-2 łyżeczki Cukier – 1-2 łyżeczki Papryczka chili – 1 sztuka drobno pokrojona Czosnek – 1-2 ząbki drobno starte Jeśli mamy już składniki, Nộm xoài
RafalCookFrancji, z której pochodzą, podawane głównie z sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak samo cieniutkie ciasto sprawdzi się doskonale z każdym nadzieniem lub sosem. Jeśli więc jeszcze nie znasz przepisu na klasyczne francuskie naleśniki crepes, koniecznie go wypróbuj. Składniki: szklanka mąki pszennej 3 duże jajka 2 łyżki masła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytrynowa – 1-2 łodygi Szalotka – 1-2 sztuki Papryczka chili – 1 sztuka Imbir – 3-5 cm Liście Kaffiri – 3-5 sztuk Sok z limonki Sos rybny – 1-2 łyżki Cukier – 1 łyżka Sałata Świeża mięta Jeśli mamy już składniki, Phla Kung, czeka Po pierwsze przygotuj dresing. Wymieszaj ze sobą sok z limonki, sos
RafalCookserca Twoich gości? Nasza sałatka na specjalną okazję z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Tortellini w połączeniu z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym tworzą wspaniałą kompozycję, która zasmakuje każdemu. Niezależnie czy to urodziny, imieniny, czy spotkanie w gronie najbliższych, możesz mieć pewność, że sałatka będzie hitem na stole. PRZEPIS NA: SAŁATKA(...)kroimy w kostkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowane składniki układamy w salaterce warstwowo: pomidorki koktajlowe cebulka kukurydza kurczak sos papryka pierożki tortellini Artykuł Sałatka na specjalną okazję pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!masła 3 garście pomidorków koktajlowych kilka łodyg dymki lub drobniutko posiekanej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny (2 łyżki) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropli sosu chilli (np. Tabasco) sól i pieprz Salsa z grillowanej kukurydzy przepis: Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, nasmarować roztopionym masłem i grillować na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym, ewentualnie w piekarniku(...)cienkie plasterki lub cebulę pokojoną w drobniutką kosteczkę oraz czosnek rozgnieciony i drobno pokrojony. Wszystko dokładnie wymieszać. W niewielkim miseczce połączyć sok z cytryny z oliwą oraz sosem chilli, a także solą i pieprzem. Salsę zalać mieszanką oliwy i soku z cytryny, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego
Codzienne GotowanieProblem pojawia się jednak często przy doborze dodatków. Klasyczne fish and chips może szybko „się przejeść”. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie ryby ze szparagami. Dopełnieniem całego dania będzie sos maślano-cytrynowy, który doda całości niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki filet z łososia – 250g szparagi – 10 sztuk masło – 3 łyżki sok z cytryny – 4 łyżki sól(...)kiedy ładnie się zarumieni. Do masła, na którym smażyła się ryba dodajemy sok z cytryny i odrobinę soli. Szparagi przekrajamy na pól. Umieszczamy wszystkie składniki na talerzu i polewamy sosem. Artykuł Filet z łososia ze szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tylko niektóre zagadnienia, na które znajdziemy odpowiedź. Oprócz szeregu informacji i ciekawostek w książce znajdziemy całe mnóstwo autorskich przepisów na potrawy z dodatkiem konopi. Począwszy od nalewek, sosów, poprzez dania główne, napoje i desery. Każdy przepis, posiada dokładną recepturę, opatrzony jest apetycznym zdjęciem i sposobem wykonania. Przepisy dla każdego, od najprostszych, po bardziej skomplikowane. - śmietanka konopna - bajgle Pańcia(...)Piotrusia - paluchy serowe w panko z sosem marihuanara - pizza hawajska z bekonezem - rosół z kur wielu - gorąca czekolada z kardamonem i żurawiną To tylko ułamek z przepisów, które znajdziemy w "Konopnym gotowaniu" Książkę bardzo ładnie wydana, z przyjemnością się ją czyta. Świetnie wpasuje się do domowej biblioteczki, jest też dobrym pomysłem na prezent. "Konopne gotowanie" to książka dla każdego
Kuchnia z widokiem na ogródkostkę. 2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Ogórka kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami przyprawy uniwersalnej. 5. W pucharkach układamy warstwę awokado z ogórkiem, zalewamy sosem
Na kulinarnym poligoniekażdej stroni aż ser się podgrzeje i zrobią się na nim ciemniejsze paseczki od grillowania – liście szpinaku lub sałaty – inne dodatki: np sałatka z czerwonej kapusty – sos tysiąca wysp – wymieszaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, dodaj jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny lub limonki. Przygotowanie: Włącz piekarnik i rozgrzej(...)Bułki przekrój na pół. Warto je posmarować roztopionym masłem i podpiec na grillu lub patelni aby stały się chrupiące. Układaj ulubione dodatki, sałaty, kotlet z kalafiora, plasterek grillowanego halloumi, sos tysiąca wysp lub inny, który wybierzesz, pomidora lub sałatkę z czerwonej kapusty. Podawaj! SMACZNEGO! Artykuł Burger z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.pljasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)” pełna jest odniesień do dań typowych dla kuchni różnych krajów i regionów Europy. Jest tam sos flamandzki, holenderski, lyoński, włoski, zupa czeska, francuska, angielska czy chłodnik ruski, karasie po węgiersku, a na deser jabłka sposobem portugalskim. Wśród tych dań ze starego kontynentu nie brak również specjałów(...)określonych dopiskiem „polski”. Mamy więc przepis na barszcz polski klarowny, na kapuśniak polski, polski chłodnik i sos polski pospolity. Jest też receptura na sałatę polską, która bynajmniej nie ma nic wspólnego z klasyczną sałatką warzywną, która współcześnie jest najpopularniejsza na polskich stołach. Sałata polska sprzed 200 lat to sałatka z jabłek, rzodkwi, śledzi i cebuli, przy czym ilościowo dominują
Trzeci talerz