sosy - 72234 przepisów (strona:1718/4816)

Sałatka z komosy ryżowej z brukselką 62

łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień(...)przez minutę mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy. Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi. Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo

Lamarida.pl
Wytrawny placek twarogowy – ponad 40g białka w 1 porcji 73

także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko: 41,8g Węglowodany: 31,2g Tłuszcz: 22,2g Błonnik pokarmowy: 4,9g Ładunek glikemiczny

Natka Pietruszki
Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel 120

kremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy *** *** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego *** *** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta *** *** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 97

około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros   Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota(...)Kapustę pekińską drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę i przypraw. Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię

e-PrzepisyKulinarne
Pączkopizze - tłusty czwartek bis 100

nich kulki i kładziemy na blaszce do pieczenia. Czekamy aż trochę urosną.  Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 min.  Sos wkładamy do szprycy, nakłuwamy każdego pączka i faszerujemy sosem. Żyję w Polsce, więc podaję z ketchupem

Kryzysowa Książka Kucharska
Gofry 97

kształcie prostokątów z kratownicą. Gofry najlepiej smakują podane na słodko z bitą śmietaną i owocami, ale można je również serwować z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym czy innym. Nie ukrywam, że będąc z dziećmi na wakacjach nad morzem niejednokrotnie jedliśmy te pyszne smakołyki kupując je w budce przy plaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie(...)było to 6-7 minut. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać urządzenia. Zrumienione gofry wyjąć i studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, owocami, dżemem. Ja używam gofrownicy Breville DuraCeramic VST072X o mocy 850W, w której gofry piekę przez około 6-7 minut. Ma ona wyjmowane płyty grzejne, dzięki czemu można

Danka Pichci
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 73

odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu.  Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos

Świat Ciasta
"Gitarowe" Spaghetti - Spaghetti alla chitarra 89

dość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się go wszelkie sosy; gotujemy w dużej ilości mocno osolonej wody (gotuje się szybko więc soli potrzeba sporo), oczywiście al dente . Odcedzamy, nie przelewając wodą (nie ma z resztą takiej potrzeby, ten makaron się(...)skleja) i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!  😀 P.S. oczywiście, przy braku chitarry można po prostu pokroić rozwałkowane ciasto nożem. Ale to miał być przepis na s paghetti alla chitarra a nie maltagliate ... (ciekaw jestem czy ktoś wyłapie ten żarcik

Pasta Po Polsku
Poznaj się na tłuszczach – olej rzepakowy 92

ryżem, warzywami , krewetkami i szynką. Danie smażone wymaga odpowiedniego tłuszczu do smażenia . Wybór padł na olej rzepakowy. W mojej kuchni często używam oleju rzepakowego do domowego majonezu i sosów do sałatek. W tym przepisie wykorzystałam go do podsmażenia warzyw i szynki z aromatycznymi przyprawami. Bardzo często używam olejów roślinnych w mojej kuchni ze względu na ich wysoką zawartość nienasyconych kwasów(...)rzepakowy Olej rzepakowy można nabyć jako olej rafinowany nadający się do smażenia i olej rzepakowy tłoczony na zimno, który głównie można stosować na zimno jako dodatek do sałatek i sosów. Warto kombinować oba te oleje w codziennej diecie. Oczywiście do smażenia trzeba wybrać olej rzepakowy, który toleruje wysokie temperatury oraz odpowiednie naczynie. Okazuje się, że olej rzepakowy do smażenia ulega

codojedzenia
Penne z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą, szpinakiem i serem pleśniowym 106

zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni.  Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze. Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam Wam jakiś czas temu(...)Zagotować. Zestawić z ognia.   Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić na patelnię, nie przelewać makaronu zimną wodą, tylko wtedy obklei sos makaron, całość dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Koreańskie łatwe kimchi – Mak Kimchi 125

Przekładamy do misy blendera. Jedną lub dwie cebulki ze szczypioru oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy ząbki na pół. Dodajemy 3 łyżki pasty gochujang, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczkę soli i całość miksujemy na prawie gładką masę.   Do osuszonej kapusty dodajemy pokrojoną w zapałki marchew i cienkie plasterki rzodkwi, a także(...)szczypioru z cebulą, 120-150g – 30g świeżego imbiru – 5-6 dużych ząbków czosnku, 45-50g – 3 pełne łyżki pasty gochujang – 65g – 3 łyżki sosu rybnego – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka soli

Karo in the Kitchen
Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową 90

mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Szakszuka w sosie fasolowym Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Artykuł Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Domowe sushi 107

ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki(...)dzisiejsza propozycja dla Was to sushi maki, do przygotowania których sięgnęłam po serek kremowy, awokado, ogórka oraz paluszki krabowe tj. surimi. Sushi podałam tradycyjnie bo z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym. To jakich dodatków użyjecie w Waszym sushi zależy tylko i wyłącznie od Was. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sushi z awokado i surimi

MeCooks
OGNISTE SKRZYDEŁKA 66

przepis na skrzydełka, coś  dla wielbicieli pikantnych potraw 😍  Składniki: 10-12 skrzydełek kurczaka 3/4 szklanki pikantnego keczupu  1 łyżka musztardy  4 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka chilli ( bądź 1/2 łyżeczki jeśli wolicie mniej pikantnie ) sól,pieprz  Skrzydełka umyć, osuszyć.  Keczup wymieszać z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wlać sos sojowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza. 83

400g bakłażana  150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku  oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym. Smacznego

Pasta Po Polsku

Proponowane wyszukiwania