łyżka oleju do smażenia 1/2 świeżej papryki czerwonej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki czosnek granulowany 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania) sól i piperz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień(...)przez minutę mieszając. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy. Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi. Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo
Lamarida.pltakże warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko: 41,8g Węglowodany: 31,2g Tłuszcz: 22,2g Błonnik pokarmowy: 4,9g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszkikremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy *** *** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego *** *** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta *** *** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemokoło 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota(...)Kapustę pekińską drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę i przypraw. Po 2-3 łyżki sałatki układamy na tortillach, które zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię
e-PrzepisyKulinarnenich kulki i kładziemy na blaszce do pieczenia. Czekamy aż trochę urosną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 min. Sos wkładamy do szprycy, nakłuwamy każdego pączka i faszerujemy sosem. Żyję w Polsce, więc podaję z ketchupem
Kryzysowa Książka Kucharskakształcie prostokątów z kratownicą. Gofry najlepiej smakują podane na słodko z bitą śmietaną i owocami, ale można je również serwować z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym czy innym. Nie ukrywam, że będąc z dziećmi na wakacjach nad morzem niejednokrotnie jedliśmy te pyszne smakołyki kupując je w budce przy plaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie(...)było to 6-7 minut. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie otwierać urządzenia. Zrumienione gofry wyjąć i studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, owocami, dżemem. Ja używam gofrownicy Breville DuraCeramic VST072X o mocy 850W, w której gofry piekę przez około 6-7 minut. Ma ona wyjmowane płyty grzejne, dzięki czemu można
Danka Pichciodstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu. Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos
Świat Ciastadość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się go wszelkie sosy; gotujemy w dużej ilości mocno osolonej wody (gotuje się szybko więc soli potrzeba sporo), oczywiście al dente . Odcedzamy, nie przelewając wodą (nie ma z resztą takiej potrzeby, ten makaron się(...)skleja) i podajemy z ulubionym sosem. Smacznego! 😀 P.S. oczywiście, przy braku chitarry można po prostu pokroić rozwałkowane ciasto nożem. Ale to miał być przepis na s paghetti alla chitarra a nie maltagliate ... (ciekaw jestem czy ktoś wyłapie ten żarcik
Pasta Po Polskuryżem, warzywami , krewetkami i szynką. Danie smażone wymaga odpowiedniego tłuszczu do smażenia . Wybór padł na olej rzepakowy. W mojej kuchni często używam oleju rzepakowego do domowego majonezu i sosów do sałatek. W tym przepisie wykorzystałam go do podsmażenia warzyw i szynki z aromatycznymi przyprawami. Bardzo często używam olejów roślinnych w mojej kuchni ze względu na ich wysoką zawartość nienasyconych kwasów(...)rzepakowy Olej rzepakowy można nabyć jako olej rafinowany nadający się do smażenia i olej rzepakowy tłoczony na zimno, który głównie można stosować na zimno jako dodatek do sałatek i sosów. Warto kombinować oba te oleje w codziennej diecie. Oczywiście do smażenia trzeba wybrać olej rzepakowy, który toleruje wysokie temperatury oraz odpowiednie naczynie. Okazuje się, że olej rzepakowy do smażenia ulega
codojedzeniazapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni. Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze. Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam Wam jakiś czas temu(...)Zagotować. Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić na patelnię, nie przelewać makaronu zimną wodą, tylko wtedy obklei sos makaron, całość dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i KardamonPrzekładamy do misy blendera. Jedną lub dwie cebulki ze szczypioru oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy ząbki na pół. Dodajemy 3 łyżki pasty gochujang, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczkę soli i całość miksujemy na prawie gładką masę. Do osuszonej kapusty dodajemy pokrojoną w zapałki marchew i cienkie plasterki rzodkwi, a także(...)szczypioru z cebulą, 120-150g – 30g świeżego imbiru – 5-6 dużych ząbków czosnku, 45-50g – 3 pełne łyżki pasty gochujang – 65g – 3 łyżki sosu rybnego – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka soli
Karo in the Kitchenmąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Szakszuka w sosie fasolowym Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Artykuł Pastéis de nata – portugalskie tarty z masą budyniową pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki, hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki(...)dzisiejsza propozycja dla Was to sushi maki, do przygotowania których sięgnęłam po serek kremowy, awokado, ogórka oraz paluszki krabowe tj. surimi. Sushi podałam tradycyjnie bo z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym. To jakich dodatków użyjecie w Waszym sushi zależy tylko i wyłącznie od Was. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sushi z awokado i surimi
MeCooksprzepis na skrzydełka, coś dla wielbicieli pikantnych potraw 😍 Składniki: 10-12 skrzydełek kurczaka 3/4 szklanki pikantnego keczupu 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka chilli ( bądź 1/2 łyżeczki jeśli wolicie mniej pikantnie ) sól,pieprz Skrzydełka umyć, osuszyć. Keczup wymieszać z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wlać sos sojowy
Niespełnione zdolności kulinarne400g bakłażana 150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast, z sosem pomidorowym. Smacznego
Pasta Po Polsku