sosy - 72234 przepisów (strona:1726/4816)

Zapiekane bułki z szynką i serem 180

domowe bułki znajdziecie tutaj (klik) Prosto, a jak pysznie. Koniecznie spróbujcie takich zapiekanych bułek. Zapiekane bułki z szynką i serem podajemy na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 bułki po 1 plasterku sera na bułkę kawałek szynki mini z jakubowej spiżarni Olewnik 1 czubata łyżka masła szczypta słodkiej czerwonej(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Ser powinien się ładnie rozpuścić. Bułeczki należy obserwować. Tak przygotowane zapiekane bułki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub ketchupu. Smacznego   The post Zapiekane bułki z szynką i serem first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Stek z kalafiora z sosem gorgonzola 147

większy oliwa z oliwek - 3 łyżeczki miód - 1 lyżeczka czerwona papryka - 1 łyżeczka sól - szczypta pieprz - wg uznania zioła prowansalskie - 1 łyżeczka  parmezan/ pecorino - do posypania wg uznania Sos gorgonzola masło - 1 łyżeczka czosnek - 1 średni ząbek śmietana - 100 ml gorgonzola - 50 g sól - wg uznania  pieprz - wg uznania Etap O - sos  gorgonzola W rondelku rozpuść masło

Wylizany Rondel
Sałatka z łososiem i pomidorkami 126

powiem szczerze, że wyszła naprawdę smaczna. Składniki: 1 paczka mix sałaty 300 g mix pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej papryki 2 łodygi seler naciowego łosoś ok 300 g sos 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Pomidorki kroję na pół, paprykę w mniejsze paseczki, a seler naciowy w plasterki. Łososia kroję w kostkę(...)talerz, na to układam pomidorki, rybę, seler naciowy oraz paprykę. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję cytrynę, suszony koperek i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Całość polewam przygotowanym sosem.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Czosndogi 974

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut (do roztopienia się sera). Następnie na każdą bułkę wykładamy porcję świeżej rukoli. Dajemy przygotowane warzywa (pomidor, ogórek, cebula – sos można wcześniej lekko odlać). Rozkładamy plasterki kiszonego ogórka. Wierzch polewamy ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą lub majonezem

Smaki Na Talerzu
PYSZNY GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. Z WARZYWAMI 155

pietruszka 2 łodygi selera naciowego słodka papryka ostra papryka sól pieprz 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia, 1-2 płaskie łyżki mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Żołądki myjemy, oczyszczamy, ew. kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, żołądki zalewamy świeżą wodą dodajemy ziele(...)dorzucamy pokrojone obie papryki, marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy sproszkowane papryki, sól,  pieprz do smaku i dusimy całość do miękkości warzyw oraz żołądków. Na koniec zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie

Walijskie Pichcenie
151. Udział w warsztatach kulinarnych, czyli kampania TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA 122

praskę ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką na torcie (choć napełnianie i zaklejanie  tortellini to przednia zabawa i doświadczenie!) a "sos" - ragout z piersi z kaczki. Ten sos na bazie wywaru warzywnego, białego wina, warzyw i suszonych grzybów był po prostu nie-ziem-ski! Uzupełnieniem potrawy była redukcja z czerwonego wina

Symfonia Smaków
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto 94

Autor: Martyna Pietruszka Danie: Kuchnia Włoska, Makarony Porcje 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 100 kcal Orzeźwiające pesto bazyliowe z dodatkiem świeżych listków mięty. Makaron z sosem, parmezanem i szynką dojrzewającą. Składniki: PESTO 1 szklanka liści świeżej bazylii 1 garść liści świeżej mięty 3 łyżki płatków prażonych migdałów 1/2 cytryny 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/makaron-pesto-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/makaron-pesto-480x270.jpg"],"description":"Orze\u017awiaj\u0105ce pesto bazyliowe z dodatkiem \u015bwie\u017cych listk\u00f3w mi\u0119ty. Makaron z sosem, parmezanem i szynk\u0105 dojrzewaj\u0105c\u0105.","keywords":["bazylia","makaron","mi\u0119ta","migda\u0142y","parmezan","szynka parme\u0144ska"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
Czerwona kapusta Stir Frying Faceta w Kuchni 127

łyżek oliwy z oliwek ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ Czerwona kapusta ✅ 1 marchewka starta na grubych oczkach lub obieraczką do warzyw ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 3-5 łyżek oleju sezamowego ✅ 1-2 łyżeczki curry ✅ Świeża kolendra ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Orzechy nerkowca mocno prażone ✅ Limonka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć(...)cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj, aż płyny odparują. 🛠️ Dodaj posiekaną kolendrę i prażone orzechy, skrop sokiem z limonki, wymieszaj, zjadaj. 🛠️ Dobre na zimno i ciepło. 👍 Gotowe. Smacznego Współczesna

RafalCook
"Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok" Iwona Zasuwa 149

roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy i dodatki.  Przepisy jakie tutaj znajdziemy są różnorodne, ciekawe, ze składników łatwo dostępnych, przepisy są krótkie, na szybkie dania i te dłuższe, które np przygotujemy w weekend jak mamy(...)tego Pani Iwona dzieli się z nami wiedzą na temat odporności, odżywiania i tego dlaczego warto przygotowywać dania na wynos. Mamy więc coś do poczytania i upichcenia. Zaciekawiły mnie sosy, które znajdziemy w książce. Szkoda, że lato się już skończyło, bo ten rozdział wypróbowałabym cały. Z jesiennych propozycji wybrałam kotleciki warzywne - pieczone, kotleciki z musem warzywnym, warzywny makaron, czy słodkie

kruche babeczki
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorami, ricottą i warzywami 201

patelnie passatę pomidorową, dodajemy szczyptę chili oraz cukru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy sos z ognia. Dodajemy do niego ricottę, posiekane listki bazylii – mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego wsypujemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, aby pokrył się cały(...)sosem. Całość składników z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na wierzch makaronu układamy mozzarellę – używamy połowę kulki, rozrywamy ją na małe kawałki w palcach i wtykamy między makaron. Na to wszystko wykładamy ładnie plasterki cukinii i cebulę. Na sam wierzch rozrywamy drugą połowę kulki mozzarelli.   Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 20-25 minut

Smaczna Strona
Kopytka dyniowe 107

listki rozmarynu i smaż około minutę. Kopytka polej masłem rozmarynowych i posyp płatkami parmezanu. Zobacz też inne przepisy na obiady Makaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe

okolicepalnika.pl
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 117

pół ✅ 3 gwiazdkowy anyżu ✅ 1 laska cynamonu ✅ 1 łyżeczka nasion kolendry ✅ 1 łyżeczka pięciu przypraw chińskich ✅ 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu ✅ 1 łyżeczka cukru pudru ✅ 3-5 łyżek sosu rybnego ✅ 1. 5 l bulionu warzywnego ✅ 4 duże piersi z kurczaka ✅ 400 g makaronu ryżowego ✅ 4 łodygi szczypiorku pokrojone pod kątem ✅ 1 marchewka, posiekana lub obrana obieraczką do warzyw ✅ 2 duże(...)dość mocno cebule i imbir, jeśli nie masz, podsmaż na patelni, włóż do rondla. 🛠️ Trawę cytrynową połam i włóż do rondla. 🛠️ Dodaj piersi z kurczaka, przyprawę chińska, cukier i sos rybny, wlej bulion i gotuj ok. 25 minut. 🛠️ W międzyczasie marchewkę, szczypiorek i kiełki włóż do miski wypełnionej zimną wodą z lodem. 🛠️ Miętę wymieszaj z kolendrą. 🛠️ Wyjmij mięso z rondla

RafalCook
Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziem 96

sekundach bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, i gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu. Na sam koniec dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ziemniaki polewamy gotowym sosem, lekko mieszamy żeby dokładnie rozprowadzić sos, ale jednocześnie uważając na to, żeby się nie rozpadły. Kartoffelsalat odstawiamy na bok.    4) Seler kroimy w plastry o grubości około

Roślinożerni urlopowicze
Zdrowa nutella 91

już wielokrotnie. Ostatnio na warsztatach kulinarnych dzieci zajadały się nim w połączeniu z pyszną sałatką owocową. Ten krem ma to do siebie, że możemy jednocześnie zrobić z niego pyszny sos. Wystarczy dodać więcej mleka lub napoju roślinnego. Gdy dodamy go mniej, tyle ile jest w podanym niżej przepisie, konsystencja będzie najbardziej zbliżona do znanego nam wszystkim niezdrowego odpowiednika. Zdrowa nutella(...)nutella – składniki: 1 szklanka suszonych daktyli, czyli około 120g, (koniecznie wybierajcie te niesiarkowane), 3 płaskie łyżki kakao 100%, pół szklanki napoju roślinnego lub mleka (jeśli chcecie uzyskać konsystencję sosu, to dodajcie więcej). Zdrowa nutella – sposób przygotowania Najpierw suszone daktyle wrzucam do jakiegoś naczynia, np. miski. Zalewam je wrzątkiem tak, aby woda dokładnie je przykrywała. Pozostawiam suszone daktyle namoczone

Natka Pietruszki
Królik w sosie własnym 142

Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz Wykonanie(...)mięso. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz rozmaryn. Przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa przez około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczam sos. Mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Na koniec całość doprawiam do smaku solę i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi