sosy - 72234 przepisów (strona:1728/4816)

PIZZERINKI Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM 431

zabrania je ze sobą do szkoły, pracy czy też na jesienny spacerek. Jako farsz można tu położyć absolutnie wszystko co tylko kto lubi. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, sos pomidorowy, pieczarki, szynka i ser. Zarówno córce jak i mężowi tak bardzo smakowały, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejne :) Takie pizzerinki to również idealna przekąska imprezowa, są smaczne(...)drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać szynkę i cebulkę prażoną. Na wierzch posypać starty ser. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec pizzerinki około 13- 15 minut

Zrób to smacznie
Domowe kluski szpinakowe podane z warzywami 177

porcję dla 3 osób:  makaron szpinakowy  200 g świeżego szpinaku (u mnie waga z łodygami)  1 szklanka mąki pszennej  odrobina wody  warzywa w sosie  1 średniej wielkości cukinia  250 g pomidorków koktajlowych  2 ząbki czosnku  1 garść świeżej bazylii  pieprz do smaku  1 łyżka mascarpone odrobina oleju do podania(...)wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od wypłynięcia). Ugotowane kluski przełożyć na durszlak. Uwaga: wodę po gotowaniu makaronu pozostawić, ponieważ część będzie użyta do sosu!  W międzyczasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać pokrojony w cienkie plastry czosnek. Chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki. Gdy cukinia zmięknie

Ugotować
Dziś na obiad -kurczak z leśnymi grzybami w sosie śmietankowym pyszniutki obiadek 195

filety podwójne z kurczaka 10 dag świeżego szpinaku 20 dag leśnych grzybów np opienki ,,czy rydze 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 szkl śmietany 30 % 2 ząbki czosnku przyprawy sól,pieprz ,zioła Pierś kurczaka przygotowanie Umyć oczyścić i pokroić w małą kostkę .Doprawić solą pieprzem i przyprawami Odłożyć/.Szpinak opłukać(...)nich masło aż się roztopi i doprawić do smaku.i zdiąć z patelni. Na patelni rozgrzać olej i włożyć mięso i obsmażać z każdej strony .Jak jest gotowe wlać śmietanę ,sos sojowy ,i zagotować .Następnie dodać grzyby z cebulką i szpinak .Zagotować i zdiąc z ognia ,.Posypać na koniec można suszonymi pomidorami i lekko kokosem .Jak ktoś lubi może dać więcej

Moje Wyroby
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 178

poczekaj, aż tarta delikatnie przestygnie. Zobacz też inne przepisy na obiad Serowe placki z cukinii Gulasz cebulowy Lasagne z cukinii Ramen z grzybami Makaron z masłem szałwiowym Klopsiki w sosie musztardowym Zobacz też najnowsze przepisy Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Serowe placki z cukinii Artykuł Tarta z porami, boczkiem

okolicepalnika.pl
Makaron z indykiem i warzywami 101

drobną kostkę kroimy warzywa do ragu 6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy.  7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy, a makaron będzie al dente. 8. Podawaj posypany startym Parmezanem. Mięso indycze. Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry

Cztery Fajery
Szybkie i efektowne dania kuchni włoskiej na przyjęcie 228

przypadku również nie warto przesadnie kombinować i najlepiej postawić na proste dania, które zasmakują każdemu. Na takiej uczcie nie powinno oczywiście zabraknąć króla włoskiej kuchni, czyli makaronu z odpowiednimi sosami. W kwestii doboru konkretnego rodzaju warto upewnić się, czt goście nie mają jakichś specjalnych wymagań. Na przyjęcia idealnie sprawdzi się włoska lasagne z mięsem wołowym i sosem pomidorowym oraz beszamelem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Różne oblicza włoskiej pizzy 117

lekkości. Pizza sycylijska może być podawana z różnymi dodatkami, na przykład z dojrzewającą szynką, karczochami czy serem. Na Sycylii najpopularniejszy jest jednak ten klasyczny placek podawany tylko z sosem pomidorowym. W Polsce pizza sycylijska jest bardzo szarko spotykana. Zaskakująca pizza genueńska Pizza genueńska to inaczej popularna w Polsce focaccia. Mało kto wie, że to tak naprawdę bardzo mocno zmodyfikowana wersja(...)pizzy, która jest jedzona w Genui na praktycznie każdy posiłek i często traktowana jest jako zamiennik chleba. W przeciwieństwie do każdej innej, klasycznej pizzy, focaccia nie jest podawana z sosem oraz piecze się ją z niewielką ilością dodatków, na przykład z oliwkami lub suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub tylko z gruboziarnistą solą. Upieczona pizza genueńska jest puszysta w środku

CookMag
Mielone mięso z indyka z makaronem 90

drobno pokrojone warzywa. Na tak drobną kostkę kroimy warzywa. 6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy.  7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy, a makaron będzie al dente. 8. Podawaj posypany startym Parmezanem. Mięso indycze. Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt

Cztery Fajery
Figi w brandy 98

Figi smażone w sosie z brandy to wspaniały dodatek do wszystkich serów i wędlin. 4 figi, 30 ml soli, 30 ml cukru, 50 ml brandy, łyżka masła, Sól wymieszać z cukrem. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na pół. Figi maczać w soli z cukrem,  a następnie kłaść je rozgrzanej patelni przecięciem do patelni. Smażyć kilka minut(...)niezbyt dużym ogniu (na zbyt dużym ogniu figi mogą się przypalić). Wlać brandy i dodać masło. Smażyć aż sos zgęstnieje

królestwo garów
Placki z cukinii z fetą 163

Placki z cukinii z fetą to idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w kilka chwil, z produktów dostępnych przez cały rok. Placki smakują podane z sosem pomidorowym , ajwarem lub dodatkowo posypane tartym serem, najlepiej grana padano, parmezanem. Jeśli lubisz, do ciasta na placki dodaj drobniutko pokrojoną cebulę oraz niedużo posiekanych, świeżych ziół, np. koperek, szczypiorek, bazylię, natkę(...)placki z obu stron na rumiano. Smażę po 4 placki na patelni o średnicy 28 cm. Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące same lub z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem 103

oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja sól, pieprz cząstki limonki do podania Przygotowanie: Przygotuj brokuły: Brokuła umyj i podziel na małe różyczki (bez twardych łodyg). Ugotuj brokuła na pół twardo. Gordon wrzuca(...)wówczas gorzkiego smaku). Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte na pół wzdłuż (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować, odcedzić i przelać zimną wodą) oraz sos sojowy. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut do momentu, aż brokuł będzie ugotowany. Kiedy brokuł będzie gotowy, przerzuć całą zawartość woka na talerz.* Wok wytrzyj ręcznikiem papierowym, rozgrzej

Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 110

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut

Moja Delicja
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 99

zamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze. Składniki: (2 porcje) 300-350 g filetu z łososia ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 1-2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 gałązki rozmarynu 4-5 gałązek tymianku sól morska, świeżo mielony(...)szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić

Moja Delicja
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami 101

ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam! Składniki sosu do sałatki: 2 pomarszczone marakuje 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra(...)łyżka oliwy extra vergine spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g) Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin). 2 dojrzałe brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn

Moja Delicja
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 91

śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)ciasto ze śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego. Czytaj więcej: Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą The post Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja